Jump to content

Kubuntu/Basic/tr: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
Vgezer (talk | contribs)
Created page with "==== Kablosuz ==== Çoğu kablosuz kartlar '''Kubuntu''' tarafından kurulum sonrasında desteklenmektedir. Ancak bazı durumlarda, çalışabilmeleri için kısıtlı bir sü..."
Vgezer (talk | contribs)
No edit summary
 
(36 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 6: Line 6:


Belgelendirmenin bu bölümü '''Kubuntu''''yu tamamen kendinize ait yapabilmeniz ve talep ettiğiniz işlevselliği karşılayabilmesi için '''Kubuntu''' içerisinde kullanılabilen bileşenleri kapsayacaktır.
Belgelendirmenin bu bölümü '''Kubuntu''''yu tamamen kendinize ait yapabilmeniz ve talep ettiğiniz işlevselliği karşılayabilmesi için '''Kubuntu''' içerisinde kullanılabilen bileşenleri kapsayacaktır.
=== Çalıştırıcılar ===
==== Kickoff ====
[[Image:KickOff.png|thumb|300px|center|KickOff Plasma 5]]
Bir '''KDE''' dağıtımı olarak '''Kubuntu''' öntanımlı olarak Uygulama Çalıştırıcısı '''Kickoff''' kullanmaktadır. '''Kickoff''' Başlatıcı Windows'taki (Windows 8 öncesi) 'Başlat Menüsü' olarak düşünülebilir. '''Kickoff'''u çalıştırmak için simge Windows XP veya 7'dekine benzer olarak sol altta bulunur. Daha fazla bilgi, nasıl kullanılacağı ve nasıl özelleştirileceği hakkında daha fazla bilgi için bkz. [[Special:myLanguage/Plasma/Kickoff|Plasma Kickoff]].
==== KRunner ====
[[Image:Krunner.png|thumb|450px|center|Krunner Plasma 5]]
'''Kickoff''' gibi, '''KRunner''' bir çalıştırıcıdır, ancak sadece uygulamaları çalıştırmaktan daha fazlasını yapar. Genellikle '"KRunner"' <keycap>Alt + F2</keycap> tuşlarına basılarak çalıştırılır. Neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi için bkz. [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Plasma Krunner]].




=== Ağ ===
=== Ağ ===
Bu bölüm İnternet'e bağlanmanıza yardımcı olacak.  
Bu bölüm İnternet'e bağlanmanıza yardımcı olacak.  
[[Image:Network_Panel.png|thumb|300px|left|Ağ  Paneli]]
<br clear=all>


==== Kablolu ====
==== Kablolu ====
Çoğu durumda, kablolu ağ bağlantısı öntanımlı '''Kubuntu''' yapılandırmasında herhangi bir değişiklik yapmadan çalışacaktır. Kablolu bağlantılar, kullanılabilir olduklarında otomatik olarak öntanımlı seçilirler.
Çoğu durumda, kablolu ağ bağlantısı öntanımlı '''Kubuntu''' yapılandırmasında herhangi bir değişiklik yapmadan çalışacaktır. Kablolu bağlantılar, kullanılabilir olduklarında otomatik olarak öntanımlı seçilirler.
 
<span id="Wireless"></span>
==== Kablosuz ====
==== Kablosuz ====
Çoğu kablosuz kartlar '''Kubuntu''' tarafından kurulum sonrasında desteklenmektedir. Ancak bazı durumlarda, çalışabilmeleri için kısıtlı bir sürücüye ihtiyaç duyabilirler. Bunu denetlemenin en iyi yolu '''jockey-kde''' uygulamasını (ayrıca 'Ek Sürücüler' olarak da bilinir) açmaktır. Bu programı açmak için '''Kickoff''' Başlatıcıya tıklayın ve '''''Ek Sürücüler''''' aramasını yapın. Eğer aygıt bir kısıtlı sürücüye ihtiyaç duyuyorsa, '''jockey-kde''' seçimi, kurulumu ve doğru sürücüyü etkinleştirme konularında yardımcı olabilir. Bu işlemlerin tamamı ele alındığında, sistem yeniden başlatılmalıdır. Sisteminizdeki kablosuz (Wi-Fi) soruları ve çözümleri için [https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessTroubleShootingGuide Kablosuz Sorun Giderme] sayfasına bakın.
Çoğu kablosuz kartlar '''Kubuntu''' tarafından kurulum sonrasında desteklenmektedir. Ancak bazı durumlarda, çalışabilmeleri için kısıtlı bir sürücüye ihtiyaç duyabilirler. Bunu denetlemenin en iyi yolu ''Sürücü Yöneticisi''' uygulamasını (ayrıca 'Ek Sürücüler' olarak da bilinir) açmaktır. Bu programı açmak için <menuchoice>KickOff -> Sistem Ayarları -> Sürücü Yöneticisi</menuchoice> seçin. Eğer aygıt bir kısıtlı sürücüye ihtiyaç duyuyorsa, '''Sürücü Yöneticisi''' seçimi, kurulumu ve doğru sürücüyü etkinleştirme konularında yardımcı olabilir. Bu işlemlerin tamamı ele alındığında, sistem yeniden başlatılmalıdır. Sisteminizdeki kablosuz (Wi-Fi) soruları ve çözümleri için [https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessTroubleShootingGuide Kablosuz Sorun Giderme] sayfasına bakın.
 
=== Launchers ===
 
==== Kickoff ====
As a '''KDE''' distribution, '''Kubuntu''' uses the <menuchoice>Kickoff</menuchoice> Application Launcher by default. The <menuchoice>Kickoff</menuchoice> Launcher can be compared with the 'Start Menu' in Windows (pre Windows 8). The icon to launch <menuchoice>Kickoff</menuchoice> is on the bottom left very much like Windows XP or 7. For more information on how to use and customize it, see [[Special:myLanguage/Plasma/Kickoff|Plasma Kickoff]].
 
==== KRunner ====
Like <menuchoice>Kickoff</menuchoice>, <menuchoice>KRunner</menuchoice> is a launcher, but it does a lot more than just launching applications. Usually <menuchoice>KRunner</menuchoice> is accessed by pressing <keycap>Alt + F2</keycap>. For more information on what it can do, see [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Plasma Krunner]].


=== Desktop Customization ===


[[Image:kubuntu1311.png|thumb|500px|center]]
=== Masaüstü Özelleştirmesi ===


This section covers the basics of configuring '''Kubuntu''' to suit your needs. One of the strengths of the '''KDE''' philosophy is the focus on control of just about every aspect of the desktop environment. Wallpapers, themes, widgets, color schemes, splash screens, and more; the options for customization are endless.
Bu bölüm '''Kubuntu''''yu kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmek üzere yapılandırmanın temellerini kaplayacaktır. '''KDE''' felsefesinin güçlü yanlarından biri de, masaüstü ortamının her konusunun denetlenebilmesi üzerine odaklanmasıdır. Duvar kağıtları, temalar, gereçler, renk şemaları, karşılama ekranları ve daha fazlası... Özelleştirme seçeneklerinin sonu yok.


[http://kde-look.org KDE-Look] is the number one location to find customized settings for the '''KDE''' Plasma desktop. Some of the applications even allow direct connections to KDE-Look to download a new configuration or image.
[http://kde-look.org KDE-Look] '''KDE''' Plasma masaüstü için özelleştirilmiş ayarları bulabilmek için ilk yerdir. Bazı uygulamalar, yeni uygulama veya resim indirebilmek için doğrudan KDE-Look sitesine bile bağlanmaktadırlar.


==== Themes ====
==== Temalar ====
'''Kubuntu''' allows themes to be changed easily. Open <menuchoice>System Settings</menuchoice> and choose <menuchoice>Workspace Appearance</menuchoice> in the  <menuchoice>Workspace Appearance and Behavior</menuchoice> section, then choose from the list of installed themes. You can change the theme of the Window Decoration, Cursor Theme, Desktop Theme, and the Splash Screen. Pick from the default choices that are installed, or left-click the 'Get New...' button in each section for more choices.
'''Kubuntu''' temaların kolaylıkla değiştirilebilmesine izin verir. Temanızı değiştirmek için <menuchoice>Sistem Ayarları -> Çalışma Alanı Teması</menuchoice> seçin. Ardından kurulu tema listesinden seçim yapabilirsiniz. Masaüstü Temanızı değiştirebileceğiniz gibi, İmleç Teması ve Karşılama Ekranı temalarını da değiştirebileceksiniz. Kurulu öntanımlı seçimlerden bir seçim yapın veya daha fazla seçim için her bölümdeki 'Yeni X Al...' düğmesini kullanın.


==== Plasmoids ====
==== Plasmoid'ler ====
Plasmoids (also called Widgets) can be added by right-clicking the desktop and selecting <menuchoice>Add Widgets...</menuchoice>, which will bring up a list of Widgets. For more information, see [[Special:myLanguage/Plasma#Widgets|Plasma Widgets]].
Plasmoid'ler (Gereç olarak da adlandırılırlar), masaüstüne sağ tıklanıldıktan sonra <menuchoice>Gereç Ekle...</menuchoice> seçilerek eklenebilir. Bu seçim Gereçler'in bir listesini görüntüleyecektir. Daha fazla bilgi için bkz. [[Special:myLanguage/Plasma#Gereçler|Plasma Gereçleri]].




==== Panel ====
==== Panel ====
By right-clicking on the desktop once again, you can select <menuchoice>Add Panel</menuchoice> to get more panels. You can left-click the button on the far right side of the panel to alter the properties of the panel, like changing its height or width or adding Widgets, for example. For more information, see [[Special:myLanguage/Plasma#Panels|Plasma Panels]].
Masaüstüne bir kez daha sağ tıklayarak daha fazla panele sahip olmak üzere <menuchoice>Panel Ekle</menuchoice> seçebilirsiniz. Panelin tercihlerini değiştirmek için en sağındaki düğmeye sol tıklayabilirsiniz. Örn. yükseklik, genişlik veya Gereç eklemek. Daha fazla bilgi için bkz. [[Special:myLanguage/Plasma#Paneller|Plasma Paneller]].


==== Dolphin ====
==== Dolphin ====
'''Dolphin''' is the default file manager in '''Kubuntu''' and can be compared with Windows Explorer. '''Dolphin''' looks simple because of great design, while having many powerful features. For more information, see [[Special:myLanguage/Dolphin|Dolphin]].
'''Dolphin''', '''Kubuntu''''nın öntanımlı dosya yöneticisidir ve Windows Gezgini ile kıyaslanabilir. '''Dolphin''''in görünümünün sade olmasının nedeni birçok güçlü özelliklere sahip olmasının yanında mükemmel tasarlanmış olmasıdır. Daha fazla bilgi için [[Special:myLanguage/Dolphin|Dolphin]] sayfasına bakın.
 
=== Güncellemek ===


=== Updating ===
'''Kubuntu''' geliştiricileri '''Kubuntu''' sistemi içerisinde uygulama ve paketler için özellik ve güvenlik güncelleştirmeleri yayınlarlar. Güncelleştirmeler kullanılabilir olduklarında, '''Kubuntu''' Sistem Çekmecesi'nde bir ileti gösterecektir. Sistemi güncelleştirmek için Muon Güncelleştirme Yöneticisi'ni '''KickOff''' veya '''Krunner''' kullanarak açın ve <menuchoice>Güncelleştirmeleri Yükle</menuchoice> düğmesine tıklayın. Bazı güncellemeler yüklendikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmak gerekebilir. Bu durumda '''Kubuntu''' yine Sistem Çekmecesi'nde bir ileti görüntüleyecektir.


'''Kubuntu''' developers release feature and security updates for applications and packages within the '''Kubuntu''' system. When updates become available, '''Kubuntu''' will display a message in the System Tray. To update the system, open <menuchoice>Muon Update Manager</menuchoice> and click the <menuchoice>Install updates</menuchoice> button. After installing some updates, it may be necessary to restart the computer. If so, '''Kubuntu''' will display a pop-up and an icon in the System Tray.
[[File:muon-updater.png|thumb|600px|center|Muon Güncelleyici]]


[[Special:myLanguage/Kubuntu|Return to Kubuntu Home]]
[[Special:myLanguage/Kubuntu|Kubuntu Ana Sayfasına Dön]]
[[Category:Kubuntu]]
[[Category:Kubuntu/tr]]

Latest revision as of 15:19, 20 September 2015


Temel

Belgelendirmenin bu bölümü Kubuntu'yu tamamen kendinize ait yapabilmeniz ve talep ettiğiniz işlevselliği karşılayabilmesi için Kubuntu içerisinde kullanılabilen bileşenleri kapsayacaktır.

Çalıştırıcılar

Kickoff

KickOff Plasma 5

Bir KDE dağıtımı olarak Kubuntu öntanımlı olarak Uygulama Çalıştırıcısı Kickoff kullanmaktadır. Kickoff Başlatıcı Windows'taki (Windows 8 öncesi) 'Başlat Menüsü' olarak düşünülebilir. Kickoffu çalıştırmak için simge Windows XP veya 7'dekine benzer olarak sol altta bulunur. Daha fazla bilgi, nasıl kullanılacağı ve nasıl özelleştirileceği hakkında daha fazla bilgi için bkz. Plasma Kickoff.

KRunner

Krunner Plasma 5

Kickoff gibi, KRunner bir çalıştırıcıdır, ancak sadece uygulamaları çalıştırmaktan daha fazlasını yapar. Genellikle '"KRunner"' Alt + F2 tuşlarına basılarak çalıştırılır. Neler yapabileceği hakkında daha fazla bilgi için bkz. Plasma Krunner.


Bu bölüm İnternet'e bağlanmanıza yardımcı olacak.

Ağ Paneli


Kablolu

Çoğu durumda, kablolu ağ bağlantısı öntanımlı Kubuntu yapılandırmasında herhangi bir değişiklik yapmadan çalışacaktır. Kablolu bağlantılar, kullanılabilir olduklarında otomatik olarak öntanımlı seçilirler.

Kablosuz

Çoğu kablosuz kartlar Kubuntu' tarafından kurulum sonrasında desteklenmektedir. Ancak bazı durumlarda, çalışabilmeleri için kısıtlı bir sürücüye ihtiyaç duyabilirler. Bunu denetlemenin en iyi yolu Sürücü Yöneticisi uygulamasını (ayrıca 'Ek Sürücüler' olarak da bilinir) açmaktır. Bu programı açmak için KickOff -> Sistem Ayarları -> Sürücü Yöneticisi seçin. Eğer aygıt bir kısıtlı sürücüye ihtiyaç duyuyorsa, Sürücü Yöneticisi seçimi, kurulumu ve doğru sürücüyü etkinleştirme konularında yardımcı olabilir. Bu işlemlerin tamamı ele alındığında, sistem yeniden başlatılmalıdır. Sisteminizdeki kablosuz (Wi-Fi) soruları ve çözümleri için Kablosuz Sorun Giderme sayfasına bakın.


Masaüstü Özelleştirmesi

Bu bölüm Kubuntu'yu kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmek üzere yapılandırmanın temellerini kaplayacaktır. KDE felsefesinin güçlü yanlarından biri de, masaüstü ortamının her konusunun denetlenebilmesi üzerine odaklanmasıdır. Duvar kağıtları, temalar, gereçler, renk şemaları, karşılama ekranları ve daha fazlası... Özelleştirme seçeneklerinin sonu yok.

KDE-Look KDE Plasma masaüstü için özelleştirilmiş ayarları bulabilmek için ilk yerdir. Bazı uygulamalar, yeni uygulama veya resim indirebilmek için doğrudan KDE-Look sitesine bile bağlanmaktadırlar.

Temalar

Kubuntu temaların kolaylıkla değiştirilebilmesine izin verir. Temanızı değiştirmek için Sistem Ayarları -> Çalışma Alanı Teması seçin. Ardından kurulu tema listesinden seçim yapabilirsiniz. Masaüstü Temanızı değiştirebileceğiniz gibi, İmleç Teması ve Karşılama Ekranı temalarını da değiştirebileceksiniz. Kurulu öntanımlı seçimlerden bir seçim yapın veya daha fazla seçim için her bölümdeki 'Yeni X Al...' düğmesini kullanın.

Plasmoid'ler

Plasmoid'ler (Gereç olarak da adlandırılırlar), masaüstüne sağ tıklanıldıktan sonra Gereç Ekle... seçilerek eklenebilir. Bu seçim Gereçler'in bir listesini görüntüleyecektir. Daha fazla bilgi için bkz. Plasma Gereçleri.


Panel

Masaüstüne bir kez daha sağ tıklayarak daha fazla panele sahip olmak üzere Panel Ekle seçebilirsiniz. Panelin tercihlerini değiştirmek için en sağındaki düğmeye sol tıklayabilirsiniz. Örn. yükseklik, genişlik veya Gereç eklemek. Daha fazla bilgi için bkz. Plasma Paneller.

Dolphin

Dolphin, Kubuntu'nın öntanımlı dosya yöneticisidir ve Windows Gezgini ile kıyaslanabilir. Dolphin'in görünümünün sade olmasının nedeni birçok güçlü özelliklere sahip olmasının yanında mükemmel tasarlanmış olmasıdır. Daha fazla bilgi için Dolphin sayfasına bakın.

Güncellemek

Kubuntu geliştiricileri Kubuntu sistemi içerisinde uygulama ve paketler için özellik ve güvenlik güncelleştirmeleri yayınlarlar. Güncelleştirmeler kullanılabilir olduklarında, Kubuntu Sistem Çekmecesi'nde bir ileti gösterecektir. Sistemi güncelleştirmek için Muon Güncelleştirme Yöneticisi'ni KickOff veya Krunner kullanarak açın ve Güncelleştirmeleri Yükle düğmesine tıklayın. Bazı güncellemeler yüklendikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmak gerekebilir. Bu durumda Kubuntu yine Sistem Çekmecesi'nde bir ileti görüntüleyecektir.

Muon Güncelleyici

Kubuntu Ana Sayfasına Dön