Jump to content

Showfoto/Perspective/da: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
Claus chr (talk | contribs)
Importing a new version from external source
FuzzyBot (talk | contribs)
Updating to match new version of source page
 
(2 intermediate revisions by one other user not shown)
Line 1: Line 1:
<languages />
<languages />
{{GrafBreadCrumbs|1=Showfoto|2=Perspective}}
== KDE fotointroduktion 1-5: Justering af perspektiv ==
== KDE fotointroduktion 1-5: Justering af perspektiv ==
Unai Garro, Summer 2009
Unai Garro, Summer 2009
Line 73: Line 75:
|}
|}


Well, I hope you enjoyed this tutorial. I know... you guys that followed the tutorials so far, thought that this tutorial would end up being much harder... that's life. As far as you got a bit of taste for photos, KDE and photography is damn easy. See ya all next time! [[Image:Icon wink.gif]]
Jeg håber, at du har haft glæde af denne vejledning. Jeg ved det... I, der har fulgt alle vejledningerne indtil nu troede, at denne vejledning ville blive meget vanskeligere... sådan er livet. Hvis du har fået smag for fotobehandling, så er det pokkers nemt i KDE. Vi ses næste gang! [[Image:Icon wink.gif]]


[[Category:Home and Hobby]]
[[Category:Hjem og hobby/da]]
[[Category:Photography]]
[[Category:Fotografi/da]]
[[Category:Tutorials]]
[[Category:Vejledning/da]]

Latest revision as of 11:05, 17 January 2021

Home » Applications » Graphics » Showfoto » Perspective

KDE fotointroduktion 1-5: Justering af perspektiv

Unai Garro, Summer 2009

Hej igen. Ja, til de der troede, at jeg var forsvundet: beklager, jeg lever stadig Uden internetforbindelse i månedsvis og med en masse ekstra arbejde har jeg været forhindret i at skrive nogen vejledninger, men nu er jeg her igen.

Til nye læsere: målet med disse vejledninger er at vise, hvordan man bruger eksisterende opensource-programmer fra KDE til at forbedre i forvejen gode fotos og være stolt af dem. Med den forrige vejledning har vi allerede behandlet de fleste af værktøjerne til at forbedre belysningen af et billede ved hjælp af kurver, niveauer, lysstyrke, kontrast og gamma mm.

I denne vejledning er emnet noget, som de fleste af os fuldstændig glemmer, medmindre vi er særligt opmærksomme på billedet. Noget der kan være lige så irriterende, som det er let at rette: perspektivforvrængning. Ja tro mig: denne vejledning vil være meget lettere at følge end de foregående.

Jeg vil bruge det følgende foto som eksempel, når jeg beskriver problemet:

Umiddelbart synes du måske, at det godt nok ud..., men vær lidt mere opmærksom..., ser det ikke ud som om bygningen er bøjet, som om murene ikke går lodret opad? Ja, det er det, jeg refererer til. Det ser måske naturligt ud i et foto, fordi vi er blevet vant til det, men... bygningen ser faktisk ikke sådan ud!

Opfølgning:

Hvor ligger så fejlen? Nogle vil hævde, at kameraets linse er dårlig; men jeg siger, at det er fotografen, der er dårlig (der er også mig)

Problemet er hverken kamera eller linse. Effekten er ret oplagt, hvis du tænker over, hvad der sker, når du nærmer dig en bygning og betragter den igennem et kamera:

Det ser godt nok ud, ikke? Lad os gå nærmere på bygningen og se på den nedenfra i stedet for forfra og lad os gøre bygningen meget større end os selv:

Jo længere væk en del af bygningen er, jo mindre ser den ud. Derfor ser bygningen mindre ud i toppen end ved basen.

Det er præcis det, der sker i der oprindelige foto. I det foto var jeg meget tæt på bygningen ved dens base. Det ser måske ikke sådan ud, men det er fordi jeg har brugt en vidvinkel-linse... Effekten bliver mere udtalt, jo tættere du er på bygningen og jo større den er.

Hvad kan du gøre? Hvis det overhovedet er muligt, så prøv at undgå denne effekt, når du tager billeder. Placer dig længere væk fra bygningen når du tager billedet og prøv at se vinkelret ind på bygningen i stedet for at se opad.

Hvis alt andet slår fejl, ... tadaaaah! Ja, Showfoto kommer dig til undsætning!

Lad os åbne billedet i Showfoto og vælge menuen Transformér -> Perspektivjustering...

Når det er valgt skulle du se en dialog lige som denne:

I denne dialog kan du flytte rundt på hjørnerne og strække billedet i enhver form, som du vil (det bliver anvendt ved hjælp af en transformationsmatrix). Du kan bruge den stiplede ledelinje i billedet til at sikre dig, at de dele, som du vil rette op er lodrette eller vandrette. I dette billede brugte jeg bygningens mure og træer som referencer og forsøgte at gøre dem lige:

Og det var det, klik på OK for at få følgende resultat:

Efter at du har ændret billedets form, så er det selvfølgelig ikke rektangulært mere, og Showfoto har udfyldt de manglende dele med sort. Nu bliver vi nødt til at beskære denne grimme kant væk (pas på, når du afforvrænger, for det kan få nogel dele af motivet til at falde uden for beskæringen!)

Ja, så er vi færdige. Ser det ikke meget mere naturligt ud sådan

Jeg håber, at du har haft glæde af denne vejledning. Jeg ved det... I, der har fulgt alle vejledningerne indtil nu troede, at denne vejledning ville blive meget vanskeligere... sådan er livet. Hvis du har fået smag for fotobehandling, så er det pokkers nemt i KDE. Vi ses næste gang!