Digikam/Lens Distortion/tr: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
(Created page with "[http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2010/08/30/correct-lens-distortion-with-digikam/ Scribbles and Snaps]'ten Dmitri Popov'un izni ile yararlanılanarak oluşturulmuştur.")
 
(3 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 4: Line 4:
[http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2010/08/30/correct-lens-distortion-with-digikam/ Scribbles and Snaps]'ten Dmitri Popov'un izni ile yararlanılanarak oluşturulmuştur.
[http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2010/08/30/correct-lens-distortion-with-digikam/ Scribbles and Snaps]'ten Dmitri Popov'un izni ile yararlanılanarak oluşturulmuştur.


Lens distortion is a fact of life. You can mitigate this problem, but you can’t avoid it completely (unless you are willing to invest in seriously expensive professional-grade lenses, that is). Fortunately, digiKam provides a set of tools that can help you to fix lens distortion with relative ease. In fact, the application sports the Auto-Correction feature that attempts to fix lens distortion with a minimum of tweaking. So if you have a photo that suffers from barrel<ref name="barrel">Barrel distortion is a lens effect which causes images to be spherised or “inflated”. Barrel distortion is associated with wide angle lenses and typically occurs at the wide end of a zoom lens. The use of converters often amplifies the effect. It is most visible in images with perfectly straight lines, especially when they are close to the edge of the image frame. (Source: [http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Barrel_Distortion_01.htm Digital Photography Review])</ref> or pincushion <ref name="pincusion">Pincushion distortion is a lens effect which causes images to be pinched at their center. Pincushion distortion is associated with tele lenses and typically occurs at the tele end of a zoom lens. The use of converters often amplifies the effect. It is most visible in images with perfectly straight lines, especially when they are close to the edge of the image frame. (Source: [http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Pincushion_Distortion_01.htm Digital Photography Review])</ref> distortion, you might be able to fix it quickly using the Auto-Correction tool. To do this, open the photo in the image editor (choose <menuchoice>Image</menuchoice> -> <menuchoice>Edit</menuchoice> or press <keycap>F4</keycap>) and choose <menuchoice>Enhance</menuchoice> -> <menuchoice>Lens</menuchoice> -> <menuchoice>Auto-Correction</menuchoice>. digiKam then automatically pulls the camera, lens, and other relevant information from the photo’s metadata and attempts to fix the distortion based on the obtained data. Besides the lens distortion, the Auto-Correction feature can fix other problems, too, including chromatic aberration and vignetting. So if the photo exhibits any of these problems, you can apply fixes to it by ticking the appropriate check boxes.
Mercek çarpıklığı hayatın bir gerçeğidir. Bu sorunu hafifletebilir, ancak (eğer pahalı profesyonel seviye objektiflere para yatırmak istemiyorsanız) ondan tamamen kurtulamazsınız. Bereket versin digiKam mercek çarpıklığını görece rahat biçimde düzeltmenizde yardımcı olacak birtakım araçlara sahiptir. Aslına bakarsanız bu uygulamanın mercek çarpıklığını olabildiğince az ayar yapmaya gerek duyarak düzeltmeye çalışan bir otomatik düzeltme özelliği var. Eğer fotoğrafınızda fıçı<ref name="fıçı">Fıçı tipi çarpıklık görüntünün bir küre gibi, dışbükey görünmesine neden olan bir etkidir. Fıçı tipi çarpıklık geniş açı mercekleriyle ilgilidir ve tipik olarak yaklaştırma (zoom) merceğinin geniş ucunda oluşur. Dönüştürücülerin kullanımı genelde bu etkiyi güçlendirir. Dümdüz çizgilerin olduğu görüntüler, özellikle de bu çizgiler görüntünün kenarlarına yakınsa bu etkinin en görünür olduğu görüntülerdir. (Kaynak: [http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Barrel_Distortion_01.htm Digital Photography Review])</ref> veya iğne yastığı<ref name="iğne yastığı">İğne yastığı tipi çarpıklık görüntünün merkeze doğru kıstırılmasına neden olan bir etkidir. İğne yastığı tipi çarpıklık tele objektifler ile ilgilidir ve tipik olarak yakınlaştırma (zoom) merceğinin tele ucunda oluşur. Dönüştürücülerin kullanımı genelde bu etkiyi güçlendirir. Dümdüz çizgilerin olduğu görüntüler, özellikle de bu çizgiler görüntünün kenarlarına yakınsa bu etkinin en görünür olduğu görüntülerdir. (Kaynak: [http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Optical/Pincushion_Distortion_01.htm Digital Photography Review])</ref> tipi çarpıklık varsa otomatik düzeltme aracıyla bu çarpıklığı hızlıca gidermek mümkün olabilir. Bunu yapmak için fotoğrafı Görüntü Düzenleyicisinde açın (<menuchoice>Resim</menuchoice> -> <menuchoice>Düzenle...</menuchoice> veya klavyeden <keycap>F4</keycap>) ve <menuchoice>Çoğalt</menuchoice> -> <menuchoice>Mercekler</menuchoice> -> <menuchoice>Otomatik-Düzeltme...</menuchoice> öğesini seçin. Bu noktada digiKam fotoğraf makinesi ve mercek bilgileri ile diğer işe yarar bilgileri fotoğrafın dosya bilgilerinden alıp çarpıklığı elde edilen verilere dayanarak gidermeye çalışır. Otomatik düzeltme aracı renksel sapma, kenarlardaki koyulaşmalar gibi başka sorunları da giderebilir; yani eğer fotoğraf bu sorunlardan herhangi birine sahipse ilgili kutucukları işaretleyerek gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.


[[Image:Digikam lensdistortion.png|center]]
[[Image:Digikam lensdistortion.png|center]]


Usually the Auto-Correction tool does a decent job of fixing lens distortion, but if it fails to do the job, you can try to fix the problem manually. To do this, choose <menuchoice>Enhance</menuchoice> -> <menuchoice>Lens</menuchoice> -> <menuchoice>Distortion</menuchoice> and adjust the <menuchoice>Main</menuchoice> and <menuchoice>Edge</menuchoice> sliders to correct lens distortion.
Otomatik düzenleme aracı mercek çarpıklıklarını giderme konusunda iyi bir iş çıkarır, ama eğer işini yapamazsa sorunu elle düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için <menuchoice>Çoğalt</menuchoice> -> <menuchoice>Mercekler</menuchoice> -> <menuchoice>Bozulma...</menuchoice> öğesini seçin, <menuchoice>Ana</menuchoice> ve <menuchoice>Kenar</menuchoice> seçeneklerini uygun noktalara getirin.


===References===
===Dipnotlar===


<references />
<references />


[[Category:Graphics]]
[[Category:Grafik/tr]]
[[Category:Photography]]
[[Category:Fotoğrafçılık/tr]]
[[Category:Tutorials]]
[[Category:Rehberler/tr]]

Latest revision as of 12:53, 31 December 2010

digiKam ile Mercek Çarpıklığının Düzeltilmesi

Scribbles and Snaps'ten Dmitri Popov'un izni ile yararlanılanarak oluşturulmuştur.

Mercek çarpıklığı hayatın bir gerçeğidir. Bu sorunu hafifletebilir, ancak (eğer pahalı profesyonel seviye objektiflere para yatırmak istemiyorsanız) ondan tamamen kurtulamazsınız. Bereket versin digiKam mercek çarpıklığını görece rahat biçimde düzeltmenizde yardımcı olacak birtakım araçlara sahiptir. Aslına bakarsanız bu uygulamanın mercek çarpıklığını olabildiğince az ayar yapmaya gerek duyarak düzeltmeye çalışan bir otomatik düzeltme özelliği var. Eğer fotoğrafınızda fıçı[1] veya iğne yastığı[2] tipi çarpıklık varsa otomatik düzeltme aracıyla bu çarpıklığı hızlıca gidermek mümkün olabilir. Bunu yapmak için fotoğrafı Görüntü Düzenleyicisinde açın (Resim -> Düzenle... veya klavyeden F4) ve Çoğalt -> Mercekler -> Otomatik-Düzeltme... öğesini seçin. Bu noktada digiKam fotoğraf makinesi ve mercek bilgileri ile diğer işe yarar bilgileri fotoğrafın dosya bilgilerinden alıp çarpıklığı elde edilen verilere dayanarak gidermeye çalışır. Otomatik düzeltme aracı renksel sapma, kenarlardaki koyulaşmalar gibi başka sorunları da giderebilir; yani eğer fotoğraf bu sorunlardan herhangi birine sahipse ilgili kutucukları işaretleyerek gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.

Otomatik düzenleme aracı mercek çarpıklıklarını giderme konusunda iyi bir iş çıkarır, ama eğer işini yapamazsa sorunu elle düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için Çoğalt -> Mercekler -> Bozulma... öğesini seçin, Ana ve Kenar seçeneklerini uygun noktalara getirin.

Dipnotlar

  1. Fıçı tipi çarpıklık görüntünün bir küre gibi, dışbükey görünmesine neden olan bir etkidir. Fıçı tipi çarpıklık geniş açı mercekleriyle ilgilidir ve tipik olarak yaklaştırma (zoom) merceğinin geniş ucunda oluşur. Dönüştürücülerin kullanımı genelde bu etkiyi güçlendirir. Dümdüz çizgilerin olduğu görüntüler, özellikle de bu çizgiler görüntünün kenarlarına yakınsa bu etkinin en görünür olduğu görüntülerdir. (Kaynak: Digital Photography Review)
  2. İğne yastığı tipi çarpıklık görüntünün merkeze doğru kıstırılmasına neden olan bir etkidir. İğne yastığı tipi çarpıklık tele objektifler ile ilgilidir ve tipik olarak yakınlaştırma (zoom) merceğinin tele ucunda oluşur. Dönüştürücülerin kullanımı genelde bu etkiyi güçlendirir. Dümdüz çizgilerin olduğu görüntüler, özellikle de bu çizgiler görüntünün kenarlarına yakınsa bu etkinin en görünür olduğu görüntülerdir. (Kaynak: Digital Photography Review)