Plasma/tr: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
(Created page with "Bu varsayılan öğelerin tümü tamamen yapılandırılabilir ve geniş aralıktan seçilebilecek araç ve içeriklere ev sahipliği yapabilir.")
(Updating to match new version of source page)
 
(78 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 3: Line 3:
== Bir Bakışta ==
== Bir Bakışta ==


Plasma, KDE çalışma alanıdır. Aslında, birçok aygıt türüne uydurulabilen bir teknolojidir. Şuan Plasma'nın üç çeşidi bulunmaktadır: Sayfalarımızın çoğunluğunun üzerine olduğu Plasma Masaüstü ortamı, [[Special:myLanguage/Plasma/Netbooks|Plasma Netbook]] ortamı ve tabletler ile akıllı telefonlar için yeni hoş bir ortam olan Plasma Active.
<div class="mw-translate-fuzzy">
Plasma, KDE çalışma alanıdır. Aslında, birçok aygıt türüne uydurulabilen bir teknolojidir. Şuan Plasma'nın iki çeşidi bulunmaktadır: Sayfalarımızın çoğunluğunun üzerine olduğu Plasma Masaüstü ortamı, akıllı telefonlar için yeni hoş bir ortam olan Plasma Active.  [[Special:myLanguage/Plasma/Netbooks|Plasma Netbook]] ortamı KDE 5'te kaldırıldı ve Uygulama Özeti menüsü ile değiştirildi.
</div>


Normal bir Plasma masaüstü bunun gibi görünür:
Normal bir Plasma masaüstü bunun gibi görünür:


[[Image:KDESC_Default_Desktop.png|512px|center]]
<div class="mw-translate-fuzzy">
[[Image:Plasma5.6-ArchLinux.png|512px|center]]
</div>


Varsayılan bir Plasma Masaüstü'nün dört temel ana bileşeni:
Varsayılan bir Plasma Masaüstü'nün dört temel ana bileşeni:
Line 14: Line 18:
* '''Masaüstü''', araç ve simgelerin içinde bulunduğu alandır.
* '''Masaüstü''', araç ve simgelerin içinde bulunduğu alandır.
* '''[[Special:myLanguage/Plasma#Folder_Views|Klasör görünümü]]''', bilgisayarınızdaki bir klasör içeriğini gösteren bir araçtır ve temel dosya yönetim görevlerine hızlı erişmenizi sağlar.
* '''[[Special:myLanguage/Plasma#Folder_Views|Klasör görünümü]]''', bilgisayarınızdaki bir klasör içeriğini gösteren bir araçtır ve temel dosya yönetim görevlerine hızlı erişmenizi sağlar.
* '''Plasma araç kutusu''', ekranın sağ üstünde ve panelin sonunda görülür. Bunlar, yapılandırma ve diğer seçeneklere kolaylıkla ve güvenilir bir biçimde erişmeyi sağlar.
* '''Plasma araç kutusu''', ekranın sol üstünde ve panelin sonunda görülür. Bunlar, yapılandırma ve diğer seçeneklere kolaylıkla ve güvenilir bir biçimde erişmeyi sağlar.


Bu varsayılan öğelerin tümü tamamen yapılandırılabilir ve geniş aralıktan seçilebilecek araç ve içeriklere ev sahipliği yapabilir.
Bu varsayılan öğelerin tümü tamamen yapılandırılabilir ve geniş aralıktan seçilebilecek araç ve içeriklere ev sahipliği yapabilir.


=== The Plasma Desktop FAQ ===
=== Plasma Masaüstü SSS ===


A "Frequent Asked Questions" for the current version of the Plasma Desktop is maintained [[Special:mylanguage/Plasma/FAQ/Index | on this page]]. It provides succinct answers to common questions as well as links to FAQs for older versions.
Plasma Masaüstü'nün geçerli sürümündeki "Sıkça Sorulan Sorular", [[Special:mylanguage/Plasma/FAQ/Index |bu sayfada]] yönetilmektedir. Bu sayfa, ortak sorulara kısa cevaplar verirken, önceki sürümlere de SSS bağlantılarını gösterir.


=== Finding your way around Plasma ===
=== Plasma içerisinde yolunuzu bulma ===


You can use Plasma as you would use the desktop of any other operating system, by accessing the [[Special:myLanguage/Plasma/Kickoff|application launcher]], viewing the currently active programs on the [[Special:myLanguage/Plasma/Tasks|taskbar]], accessing icons on the system tray, and so on.
Plasma'yı kullanmaya diğer işletim sistemlerindeki gibi masaüstünü kullanarak, [[Special:myLanguage/Plasma/Kickoff|uygulama başlatıcı]]sına erişerek, şuan çalışan etkin programları [[Special:myLanguage/Plasma/Tasks|görev çubuğu]]nda görüntüleyerek, sistem çekmecesindeki simgelere erişerek ve benzeri işlemlerle başlayabilirsiniz.


An important part of Plasma are the "widgets". Widgets are the individual units of the desktop and they include (although they are not limited to) the application menu, icons, the system tray, the clock, etc. Widgets can exist on the desktop itself, or be inserted into the panel, on the screen saver or on the dashboard among other places. Widgets exist for a large number of tasks besides usual desktop helpers, including microblogging (Twitter, identi.ca), unit conversion calculators, weather forecasts, file sharing and much more. Panels and desktops are also special kinds of widgets themselves, meant to contain other widgets.  
Plasma'nın önemli bir kullanım parçası "gereçler"dir. Gereçler, masaüstünün bireysel birimleri olup, uygulama menüsü, simgeler, sistem çekmecesi, saat vb. gibi (ancak bunlarla sınırlı değil) uygulamaları içerir. Araçlar, masaüstünün kendisinde bulunabilir, panele eklenebilir, ekran koruyucusu olarak veya gösterge panelinde kullanılabilir. Gereçler, alışılmış masaüstü yardımcılarının yanında birçok görev için bulunabilir. Örneğin mikrobloglama (Twitter, ideti.ca), birim dönüştürme hesap makineleri, hava durumu tahminleri, dosya paylaşımları ve daha fazlası. Panel ve masaüstleri de diğer araçları içermek anlamında özel çeşit gereçlerdir.  


How does that relate with desktop usage? Plasma has some new features with respect to traditional desktop usage. We have already mentioned the Plasma toolboxes: those are the way to start interacting and customizing your Plasma Desktop. By clicking on them, a menu will pop up on the screen with a variety of choices: from there you can add widgets to your panel or desktop, resize, add or remove panels, change the wallpaper and other operations.
Bu masaüstü kullanımıyla nasıl bağlı olmaktadır? Plasma'nın alışılmış masaüstü kullanımına saygı duyan bazı yeni özellikleri vardır. Plasma araç kutularından zaten bahsettik: Plasma Masaüstünüzü özelleştirme ve etkileştirmeye başlamanın yolları. Üzerlerine tıklamak, çeşitli seçenekler gösteren bir menü açacaktır: buradan panelinize veya masaüstünüze gereçler ekleyebilir, boyutlandırabilir, panel ekleyip kaldırabilir, arkaplanı değiştirebilir ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.
<span id="Folder_Views"></span>
<span id="Folder_Views"></span>
=== Folder Views ===
=== Klasör Görünümleri ===


As you may notice in the screenshot above, there are no icons placed directly on the desktop. Instead, they are placed inside a container called a "Folder View". By default, the Folder View shows the Desktop folder and allows you to drag files to it, open them, cut, copy, paste, rename files and also create new folders/files.  
Yukarıdaki ekran görüntüsünde farkedebileceğiniz gibi, masaüstünüzde doğrudan yerleştirilmiş bir simge bulunmuyor. Bunun yerine, "Klasör Görünümü" adı verilen bir biriktirici içersine yerleştirilir. Varsayılan olarak Klasör Görünümü, Masaüstü klasörünü gösterir ve üzerine dosya sürüklemenize, açmanıza, kesme, kopyalama, yapıştırma, adlandırma işlemleri yapmanıza ve yeni klasörler/dosyalar oluşturmanıza izin verir.  


You can have more than one Folder View on the desktop, and they can also be placed in panels. You can set Folder View to show any folder, local or remote, you have access to. Each Folder View can be moved and resized independently to your preference.
Masaüstünüzde birden fazla Klasör Görünümüne sahip olabilirsiniz. Bu durumda panellerin içerisine yerleştirileceklerdir. Klasör Görünümünü, yerel veya uzak, erişime sahip olduğunuz herhangi bir klasör görüntülemek üzere ayarlayabilirsiniz. Her Klasör Görünümü, tercihinize göre bağımsız olarak taşınabilir ve boyutlandırılabilir.


Folder View can also be set as the default full-screen desktop background for a more traditional "icons scattered on the desktop" layout.
Klasör Görünümü aynı zamanda varsayılan tam ekran arkaplanı olarak ayarlanarak, alışılmış "masaüstüne yayılmış simgeler" yerleşimi kullanılabilir.


=== Panels ===
=== Paneller ===


[[Image:Panel_Settings.png|512px|center]]
<div class="mw-translate-fuzzy">
[[Image:Panel-Plasma5.6.png|512px|center]]
</div>


Panels allow you to place widgets around the edges of the screen. These collections of widgets can be configured in various ways, including making them automatically hide when not in use or aligned to certain areas of the screen.
Paneller, ekranın kenarlarına gereçler yerleştirmenizi sağlar. Bu gereç koleksiyonları, otomatik olarak kullanımda olmadığında gizlenecek veya ekranın belirli alanlarına hizalanacak gereç yapılandırmalarını çeşitli yollarla ayarlamanıza izin verir.


By default, there is one panel at the bottom of the screen, but you can add more panels, move and otherwise configure the default panel and remove panels you no longer want. The widgets in all of the panels may also be adjusted to your liking.
Varsayılan olarak, ekranın altında bir panel bulunmaktadır, fakat daha fazla panel ekleme, taşıma ya da varsayılan paneli ekleme veya istemediklerinizi kaldırma gibi seçenekleriniz de mevcut. Panellerin tümündeki gereçleri göz zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz.


For more information on configuring panels in Plasma Desktop and what they are capable of doing for you, visit the [[Special:myLanguage/Plasma/Panels|Plasma Panels]] page.
Plasma Masaüstündeki panelleri yapılandırma hakkında bilgi almak ve sizin için neler yapabileceğini görmek için [[Special:myLanguage/Plasma/Panels|Plasma Panelleri]] sayfasını ziyaret edin.


=== Widgets ===
[[Special:myLanguage/LatteDock|Latte Dock]] is an alternative panel.


[[Image:Plasma_Widget_Explorer.png|thumb|512px|center|Plasma Widget Explorer]]
=== Gereçler ===


Plasma supports widgets written specifically for Plasma (also known as Plasmoids) as well as widgets from other sources such as Google Gadgets, Superkaramba and some Dashboard Widgets from Mac OSX. Additional widgets can easily be found and installed through [[Special:myLanguage/Glossary#Get Hot New Stuff|Get Hot New Stuff]].
<div class="mw-translate-fuzzy">
[[Image:WidgetsPlasma5.6.png|thumb|150px|left|Plasma Gereç Gezgini]]
</div>


To see the widgets that are installed on your system and ready to use open the Plasma Widget Explorer by either
Plasma, özellikle Plasma için yazılan gereçler (Plasmoid olarak da bilinirler) olmak üzere, Google Gadgets, Superkaramba ve bazı Mac OSX'den Gösterge Gereçlerini de desteklemektedir. Ek gereçler [[Special:myLanguage/Glossary#Get Hot New Stuff|Yeni Şeyler Nasıl Alınır]] bölümünden kolaylıkla bulunup indirilebilir.
* opening the Desktop Toolbox in the upper right corner of the screen and selecting <menuchoice>Add Widgets</menuchoice>,
* opening the Panel Toolbox furthest to the right in the Panel and  selecting <menuchoice>Add Widgets</menuchoice>, or
* right clicking on the Desktop and choosing <menuchoice>Add Widgets</menuchoice> from the context menu.


To place a widget on the Desktop simply drag it from the Wigdet Explorer to the Desktop. To place a widget in the panel first open the Panel Toolbox and from there open the Widget Explorer (click <menuchoice>Add Widgets</menuchoice>), locate the widget you wish to add and drag it to the desired position in the Panel.
Sisteminizde yüklü ve kullanıma hazır gereçleri görmek için Plasma Gereç Gezginini:


{{Note|1=You can not add widgets if they are locked. Open the Desktop Toolbox or the Panel Toolbox or right click on the Desktop - if you see an item labled <menuchoice>Unlock Widgets</menuchoice> then select that, and then proceed to add widgets to your Desktop or your Panel.
* Ekranın sağ üst köşesindeki Masaüstü Araç Kutusunu açtıktan sonra <menuchoice>Gereç Ekle</menuchoice> seçerek,
* Panelin en sağındaki Panel Araç Kutusunu açıp, <menuchoice>Gereç Ekle</menuchoice> seçerek,
veya
* Masaüstüne sağ tıklayıp, bağlam menüsünden <menuchoice>Gereç Ekle</menuchoice> seçerek açabilirsiniz.
 
Masaüstü'nüze bir gereç yerleştirmek için, sadece Gereç Gezgini'nden seçip Masaüstü'nüze sürükleyin. Panele bir gereç yerleştirmek için, ilk olarak Panel Araç Kutusunu açın ve Gereç Gezgini'ni açın (<menuchoice>Gereç Ekle</menuchoice> tıklayın). Eklemek istediğiniz gereci konumlandırdıktan sonra Panelde istediğiniz yere sürükleyin. <br clear=all/>
 
{{Note/tr|1=Gereçler kilitli ise ekleme yapamazsınız. Masaüstü Araç Kutusunu, Panel Araç Kutusunu açın veya masaüstüne sağ tıklayın. Eğer <menuchoice>Gereçlerin Kilidini Aç</menuchoice> görüyorsanız seçin ve Masaüstü'nüze veya Panel'inize gereçleri ekleme işlemine devam edin.
<br />
<br />
When you are done adding widgets you might want to lock widgets again: Open a Toolbox or the Desktop context menu and click <menuchoice>Lock Widgets</menuchoice>.}}
Gereçleri ekledikten sonra tekrar kilitleyebilirsiniz: Bir Araç Kutusu veya Masaüstü bağlam menüsünü açıp <menuchoice>Gereçleri Kilitle</menuchoice> tıklayın.}}
 
Gereçler panele genellikle bir Seçenekler menüsü ile birlikte gelirken, masaüstündekilerin, aracın üzerine geldiğinizde açılan gölgeli 'tutamaç'ları ile birlikte yapılandırma seçenekleri vardır. Tutamacın boş bir alanına tıklayıp tutarak, gereci istenilen konuma sürükleyebilirsiniz.
 
[[Image:Handle-new.png|300px|center]]
 
Bu seçenekte dört aracınız var. Yukarıdaki boyutlandırıcı. Gereci boyutlandırmak için aracı tutun ve sürükleyin.


Widgets that are docked into a panel usually have an Options menu, while those on the desktop have the configuration options within the 'handle', the shaded area which pops up when hovering over the widget.  Clicking and holding the mouse on the blank part of the handle will allow you to drag the widget to the desired position.
İkinci araç ise döndürme aracı. Tekrar, tıklayıp aracı tutarak, istenen açıya döndürün.


[[Image:Handle.png|300px|center]]
[[Image:Handle-new-rotate.png|300px|center]]


You have four tools on this handle.  The top one is the re-sizer.  Click and drag on the tool to resize the widget.


The second tool is a rotate tool.  Again, click and hold the tool, while rotating to the desired angle.
Üçüncü ingiliz anahtarı, ilgili gerecin seçeneklerini yapılandırmanıza izin verir.


[[Image:Handle_rotate.png|300px|center]]
Son olarak, dördüncü "genişletilmiş görünüm" aracıdır ve sadece Resim Çerçevesi veya Web görüntüleyici gibi bu özelliği destekleyen gereçlerde kullanılabilir. Örneğin Resim Çerçevesi gerecine tıkladığınızda, geçerli gösterilen resmi bir resim görüntüleyicisinde açacakken, Web Dilimi gereci, sayfayı tam olarak bir web tarayıcısı penceresinde görüntüleyecektir.


Kendi sayfalarıyla birlikte Plasma gereçlerinin bir listesi [[Special:myLanguage/Category:Widgets|burada]] bulunabilir. Bazı sık kullanılan gereçlerimiz ''[[Special:myLanguage/Plasma/Plasmoids|Plasma Gereçleri sayfasında]]'' tartışılmaktadır.
<span id="Activities"></span>
== Etkinlikler ==


The third is the wrench or spanner which allows you to configure that particular widget's settings.
Aşağıda görülen simgeler sağ üstlerinde ve sağ altlarında küçük düğmelere sahipler. Sağ üstteki küçük bekletme düğmesi, <keycap>Super + Sekme</keycap> kullanılarak Etkinlikler arasında geçişine dahil edilmesini engeller. Ayrıca etkinliği silmek üzere bir "x" görüntüler. Etkinliklerin isimlerini değiştirmek için, simgenin sağ altında küçük bir ingiliz anahtarı arayın.  


Finally, the fourth tool is the "expanded view" tool and is available only on widgets that support this feature, such as the Picture Frame or Web viewers. When clicked, the Picture Frame widget will, for example, open the currently viewed in an image viewer while the Web Slice widget will open the web page in a full web browser window.
[[Image:Activities-Plasma5.6.png|thumb|150px|left|Plasma Etkinlik Gezgini]]


A list of Plasma widgets with their own page can be found [[Special:myLanguage/Category:Widgets|here]], and some of our favourite widgets are discussed on ''[[Special:myLanguage/Plasma/Plasmoids|the Plasma Widgets page]]''
=== Kullanım Durumları ===


== Activities ==
Bir kullanıcı çizgi romanları seviyor ve beğendiği çevrimiçi çizgi romanlarını 'çizgi roman' gereci ile eklemek istiyor. Bu kullanıcı, artık tümü çevrimiçi çizgi romanlarına atanmış bir masaüstü etkinliğine sahip. Kullanıcı bu gereçlerle mutlu iken, şimdi işe gitmeli, bu yüzden güncel olarak üzerinde çalıştığı projelerin klasörlerini, klasör görünümü gereçleriyle birlikte içeren bir etkinlik oluşturur. İşe gittikten sonra, kullanıcı eve gider ve diğer projesi aşk romanı yazmak üzerinde çalışır. Kullanıcı, her zaman bununla ilgili diğer resimlerine bakarak ilham alır. Şimdi kullanıcı yeni bir Etkinlik olşturur, fakat bu kez aşk romanı proje klasörünü içeren bir klasör görünümüne de sahiptir. Artık kullanıcı ne yaparsa yapsın; eşleşmek üzere ilgili işe özel uyarlanmış etkinliklere sahip.


The icons shown in the screenshot have small buttons in the top right and bottom right. The small pause button in the top right prevents the activity from being included when switching through Activities using <keycap>Super + Tab</keycap>. It also opens up an "x" to delete the activity. To change the names of the activities, look for the small wrench in the bottom right of the icon.  
Etkinlikleri kullanmak üzere birkaç ipucu okumak için [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/ bu bloğa] gidin. [http://chani.wordpress.com/category/activities/ Chani'nin bloğu] etkinlikler üzerine birçok örnek ve ekran kayıtları içermektedir.


[[Image:Plasma_Activity_Explorer.png|thumb|512px|center|Plasma Activity Explorer]]
== Gereç Yerleşimleri ve Sanal Masaüstleri ==


=== Use Cases ===
Ayrı masaüstlerinde ayrı pencere gruplarına sahip olabilen sanal masaüstleri; Etkinlikler ile bağlı çalışabilir. Her sanal masaüstünde farklı bir etkinliğe sahip olabilirsiniz. Plasma Masaüstü 4.4'te yapılandırma <menuchoice>Sistem Ayarları</menuchoice>'na girildikten sonra <menuchoice>Masaüstü -> Çoklu Masaüstleri</menuchoice>'ne giderek <menuchoice>Her Masaüstü için Farklı Etkinlik</menuchoice> seçeneği işaretlenerek yapılabilir.


A user likes web comics so they add their favorite web comics via the comics widget. The user now has a full desktop activity dedicated to their favorite web comics.  Now the user is happy with the web comics, but the user now has to go to work, so the user creates an activity with the folder view widgets set to the folders of the projects the user is currently working on.  After work the user goes home and works on a side project of writing romance novels.  The user always gains inspiration by looking at pictures of the user's significant other. The user now creates a new Activity but now puts pictures frame widgets with pictures of the user's significant other.  The user also has a folder view of the romance novel project folder. Now no matter what the user is doing the user has a custom tailored activity to match it.
Plasma Masaüstü 4.3'te, bu işlemi uzaklaştırma yapıp <menuchoice>Plasma'yı yapılandır</menuchoice> seçerek yapılandırabilirsiniz. Ardından <menuchoice>her masaüstünde farklı etkinlik kullan</menuchoice> seçin ve tekrar yakınlaştırın. <br clear=all/>


Go to [http://hanswchen.wordpress.com/2009/11/17/how-do-you-use-activities/  this blog] to read a few tips on using activities. [http://chani.wordpress.com/category/activities/ Chanis blog] has a number of examples as well as screencasts about activities.
==İpucu ve Tavsiyeler==


== Widget Layouts and Virtual Desktops ==
There is subpage [[Special:myLanguage/Plasma/Tips|Plasma/Tips]] enumerating a lot of useful tips for Plasma.


Virtual desktops, the ability to have a separate sets of windows on separate desktops, can tie in with Activities. You can have a different activity on each virtual desktop. In Plasma Desktop 4.4, this can be configured by entering <menuchoice>System Settings</menuchoice> and navigating to <menuchoice>Desktop -> Multiple Desktops</menuchoice>, and checking <menuchoice>Different Activity for Each Desktop</menuchoice>.
===Plasma'da İnce Ayarlar===


In Plasma Desktop 4.3, You configure this by zooming out and choosing <menuchoice>configure Plasma</menuchoice>. Then select <menuchoice>use a different activity on each desktop</menuchoice> and zoom in again.
<div class="mw-translate-fuzzy">
:Nasıl [[Special:myLanguage/Plasma/TweakingPlasma#A_Windows_Vista-like_sidebar_with_clock_and_news|saat ve haber içeren bir yan çubuk ekleneceğini]] öğrenin
</div>


==Hints and Tips==
<div class="mw-translate-fuzzy">
:Plasma'nızı [[Special:myLanguage/Plasma/TweakingPlasma#Using_Multiple_Plasma_Themes|çoklu Plasma temaları kullanarak]] özelleştirin.
</div>


===Tweaking Plasma===
<div class="mw-translate-fuzzy">
: Nasıl [[Special:myLanguage/Plasma/Create_a_Look_and_Feel_Package | bak ve hisset paketi oluşturacağınızı]] öğrenin
</div>


:Learn how to [[Special:myLanguage/Plasma/TweakingPlasma#A_Windows_Vista-like_sidebar_with_clock_and_news|add a sidebar with clock and news]]
* Learn how to [[Special:myLanguage/Plasma/How to create a Unity-like look and feel theme using Plasma’s Desktop Scripting API|create a Unity-like look and feel theme using Plasma’s Desktop Scripting API]].


:Customize your Plasma by [[Special:myLanguage/Plasma/TweakingPlasma#Using_Multiple_Plasma_Themes|mixing multiple Plasma themes]]
* Learn how to [[Special:myLanguage/Tutorials/Using_Other_Window_Managers_with_Plasma|change the default Window Manager in Plasma]].


===Reloading Plasma===
===Plasma'yı Yeniden Yükleme===


Sometimes you might want to reload Plasma, like right after changing system language so the changes takes effect, or because of a problem with the desktop. To do that, open a terminal and run these commands:
<div class="mw-translate-fuzzy">
Örneğin sistem dilini değiştirdiğinizde değişikliklerin etkili olabilmesi için veya masaüstünüzde bir problem yaşadığınızda Plasma'yı yeniden başlatmanız gerekebilir. Bunu yapmak için uçbirimi (veya KRunner'ı) açın ve şu komutları çalıştırın:
</div>


{{Input|1=kquitapp plasma-desktop
<div class="mw-translate-fuzzy">
plasma-desktop}}
{{Input|1=kquitapp5 plasmashell
plasmashell}}
</div>


== Further information ==
<div class="mw-translate-fuzzy">
== Daha fazla bilgi ==
</div>


* [[Special:myLanguage/Plasma/FAQ/Index | The Plasma FAQ's]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/FAQ/Index |Plasma SSS'leri]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/HowTo/Index | Plasma HowTo's - short screencasts]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/HowTo/Index |Plasma, Nasıl Yapılır - kısa görüntüler]]
* [[Special:myLanguage/Glossary | Glossary]]
* [[Special:myLanguage/Glossary | Sözlük]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/Plasmoids| Some of our favourite plamoids]] - why not add yours?
* [[Special:myLanguage/Plasma/Plasmoids|Çok kullanılan Plasmoid'lerimiz]] - neden sizinkini de eklemeyin ki?
* [[Special:myLanguage/Plasma/Installing Plasmoids|Here's how to install more Plasmas widgets]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/Installing Plasmoids|Daha fazla Plasma gerecini nasıl yükleyeceğiniz]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Learn the versatility of KRunner]]
* [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|KRunner'ın yeteneklerini öğrenin]]




<div class="mw-translate-fuzzy">
{|style="text-align:right"
{|style="text-align:right"
|'''Back to [[An_introduction_to_KDE|the Introduction page''']]
|'''[[An_introduction_to_KDE/tr|Açıklama sayfası''']]na geri dön
|}
|}
</div>


[[Category:Plasma]]
[[Category:Plasma/tr]]

Latest revision as of 15:29, 31 October 2022

Bir Bakışta

Plasma, KDE çalışma alanıdır. Aslında, birçok aygıt türüne uydurulabilen bir teknolojidir. Şuan Plasma'nın iki çeşidi bulunmaktadır: Sayfalarımızın çoğunluğunun üzerine olduğu Plasma Masaüstü ortamı, akıllı telefonlar için yeni hoş bir ortam olan Plasma Active. Plasma Netbook ortamı KDE 5'te kaldırıldı ve Uygulama Özeti menüsü ile değiştirildi.

Normal bir Plasma masaüstü bunun gibi görünür:

Varsayılan bir Plasma Masaüstü'nün dört temel ana bileşeni:

  • Bazen "görev çubuğu" olarak kullanılan panel, uygulama başlatıcı, pencerelerin listesi (programlar), saat ve sistem çekmecesi için boşluk sunar.
  • Masaüstü, araç ve simgelerin içinde bulunduğu alandır.
  • Klasör görünümü, bilgisayarınızdaki bir klasör içeriğini gösteren bir araçtır ve temel dosya yönetim görevlerine hızlı erişmenizi sağlar.
  • Plasma araç kutusu, ekranın sol üstünde ve panelin sonunda görülür. Bunlar, yapılandırma ve diğer seçeneklere kolaylıkla ve güvenilir bir biçimde erişmeyi sağlar.

Bu varsayılan öğelerin tümü tamamen yapılandırılabilir ve geniş aralıktan seçilebilecek araç ve içeriklere ev sahipliği yapabilir.

Plasma Masaüstü SSS

Plasma Masaüstü'nün geçerli sürümündeki "Sıkça Sorulan Sorular", bu sayfada yönetilmektedir. Bu sayfa, ortak sorulara kısa cevaplar verirken, önceki sürümlere de SSS bağlantılarını gösterir.

Plasma içerisinde yolunuzu bulma

Plasma'yı kullanmaya diğer işletim sistemlerindeki gibi masaüstünü kullanarak, uygulama başlatıcısına erişerek, şuan çalışan etkin programları görev çubuğunda görüntüleyerek, sistem çekmecesindeki simgelere erişerek ve benzeri işlemlerle başlayabilirsiniz.

Plasma'nın önemli bir kullanım parçası "gereçler"dir. Gereçler, masaüstünün bireysel birimleri olup, uygulama menüsü, simgeler, sistem çekmecesi, saat vb. gibi (ancak bunlarla sınırlı değil) uygulamaları içerir. Araçlar, masaüstünün kendisinde bulunabilir, panele eklenebilir, ekran koruyucusu olarak veya gösterge panelinde kullanılabilir. Gereçler, alışılmış masaüstü yardımcılarının yanında birçok görev için bulunabilir. Örneğin mikrobloglama (Twitter, ideti.ca), birim dönüştürme hesap makineleri, hava durumu tahminleri, dosya paylaşımları ve daha fazlası. Panel ve masaüstleri de diğer araçları içermek anlamında özel çeşit gereçlerdir.

Bu masaüstü kullanımıyla nasıl bağlı olmaktadır? Plasma'nın alışılmış masaüstü kullanımına saygı duyan bazı yeni özellikleri vardır. Plasma araç kutularından zaten bahsettik: Plasma Masaüstünüzü özelleştirme ve etkileştirmeye başlamanın yolları. Üzerlerine tıklamak, çeşitli seçenekler gösteren bir menü açacaktır: buradan panelinize veya masaüstünüze gereçler ekleyebilir, boyutlandırabilir, panel ekleyip kaldırabilir, arkaplanı değiştirebilir ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Klasör Görünümleri

Yukarıdaki ekran görüntüsünde farkedebileceğiniz gibi, masaüstünüzde doğrudan yerleştirilmiş bir simge bulunmuyor. Bunun yerine, "Klasör Görünümü" adı verilen bir biriktirici içersine yerleştirilir. Varsayılan olarak Klasör Görünümü, Masaüstü klasörünü gösterir ve üzerine dosya sürüklemenize, açmanıza, kesme, kopyalama, yapıştırma, adlandırma işlemleri yapmanıza ve yeni klasörler/dosyalar oluşturmanıza izin verir.

Masaüstünüzde birden fazla Klasör Görünümüne sahip olabilirsiniz. Bu durumda panellerin içerisine yerleştirileceklerdir. Klasör Görünümünü, yerel veya uzak, erişime sahip olduğunuz herhangi bir klasör görüntülemek üzere ayarlayabilirsiniz. Her Klasör Görünümü, tercihinize göre bağımsız olarak taşınabilir ve boyutlandırılabilir.

Klasör Görünümü aynı zamanda varsayılan tam ekran arkaplanı olarak ayarlanarak, alışılmış "masaüstüne yayılmış simgeler" yerleşimi kullanılabilir.

Paneller

Paneller, ekranın kenarlarına gereçler yerleştirmenizi sağlar. Bu gereç koleksiyonları, otomatik olarak kullanımda olmadığında gizlenecek veya ekranın belirli alanlarına hizalanacak gereç yapılandırmalarını çeşitli yollarla ayarlamanıza izin verir.

Varsayılan olarak, ekranın altında bir panel bulunmaktadır, fakat daha fazla panel ekleme, taşıma ya da varsayılan paneli ekleme veya istemediklerinizi kaldırma gibi seçenekleriniz de mevcut. Panellerin tümündeki gereçleri göz zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz.

Plasma Masaüstündeki panelleri yapılandırma hakkında bilgi almak ve sizin için neler yapabileceğini görmek için Plasma Panelleri sayfasını ziyaret edin.

Latte Dock is an alternative panel.

Gereçler

Plasma Gereç Gezgini

Plasma, özellikle Plasma için yazılan gereçler (Plasmoid olarak da bilinirler) olmak üzere, Google Gadgets, Superkaramba ve bazı Mac OSX'den Gösterge Gereçlerini de desteklemektedir. Ek gereçler Yeni Şeyler Nasıl Alınır bölümünden kolaylıkla bulunup indirilebilir.

Sisteminizde yüklü ve kullanıma hazır gereçleri görmek için Plasma Gereç Gezginini:

  • Ekranın sağ üst köşesindeki Masaüstü Araç Kutusunu açtıktan sonra Gereç Ekle seçerek,
  • Panelin en sağındaki Panel Araç Kutusunu açıp, Gereç Ekle seçerek,

veya

  • Masaüstüne sağ tıklayıp, bağlam menüsünden Gereç Ekle seçerek açabilirsiniz.

Masaüstü'nüze bir gereç yerleştirmek için, sadece Gereç Gezgini'nden seçip Masaüstü'nüze sürükleyin. Panele bir gereç yerleştirmek için, ilk olarak Panel Araç Kutusunu açın ve Gereç Gezgini'ni açın (Gereç Ekle tıklayın). Eklemek istediğiniz gereci konumlandırdıktan sonra Panelde istediğiniz yere sürükleyin.

Not
Gereçler kilitli ise ekleme yapamazsınız. Masaüstü Araç Kutusunu, Panel Araç Kutusunu açın veya masaüstüne sağ tıklayın. Eğer Gereçlerin Kilidini Aç görüyorsanız seçin ve Masaüstü'nüze veya Panel'inize gereçleri ekleme işlemine devam edin.


Gereçleri ekledikten sonra tekrar kilitleyebilirsiniz: Bir Araç Kutusu veya Masaüstü bağlam menüsünü açıp Gereçleri Kilitle tıklayın.


Gereçler panele genellikle bir Seçenekler menüsü ile birlikte gelirken, masaüstündekilerin, aracın üzerine geldiğinizde açılan gölgeli 'tutamaç'ları ile birlikte yapılandırma seçenekleri vardır. Tutamacın boş bir alanına tıklayıp tutarak, gereci istenilen konuma sürükleyebilirsiniz.

Bu seçenekte dört aracınız var. Yukarıdaki boyutlandırıcı. Gereci boyutlandırmak için aracı tutun ve sürükleyin.

İkinci araç ise döndürme aracı. Tekrar, tıklayıp aracı tutarak, istenen açıya döndürün.


Üçüncü ingiliz anahtarı, ilgili gerecin seçeneklerini yapılandırmanıza izin verir.

Son olarak, dördüncü "genişletilmiş görünüm" aracıdır ve sadece Resim Çerçevesi veya Web görüntüleyici gibi bu özelliği destekleyen gereçlerde kullanılabilir. Örneğin Resim Çerçevesi gerecine tıkladığınızda, geçerli gösterilen resmi bir resim görüntüleyicisinde açacakken, Web Dilimi gereci, sayfayı tam olarak bir web tarayıcısı penceresinde görüntüleyecektir.

Kendi sayfalarıyla birlikte Plasma gereçlerinin bir listesi burada bulunabilir. Bazı sık kullanılan gereçlerimiz Plasma Gereçleri sayfasında tartışılmaktadır.

Etkinlikler

Aşağıda görülen simgeler sağ üstlerinde ve sağ altlarında küçük düğmelere sahipler. Sağ üstteki küçük bekletme düğmesi, Super + Sekme kullanılarak Etkinlikler arasında geçişine dahil edilmesini engeller. Ayrıca etkinliği silmek üzere bir "x" görüntüler. Etkinliklerin isimlerini değiştirmek için, simgenin sağ altında küçük bir ingiliz anahtarı arayın.

Plasma Etkinlik Gezgini

Kullanım Durumları

Bir kullanıcı çizgi romanları seviyor ve beğendiği çevrimiçi çizgi romanlarını 'çizgi roman' gereci ile eklemek istiyor. Bu kullanıcı, artık tümü çevrimiçi çizgi romanlarına atanmış bir masaüstü etkinliğine sahip. Kullanıcı bu gereçlerle mutlu iken, şimdi işe gitmeli, bu yüzden güncel olarak üzerinde çalıştığı projelerin klasörlerini, klasör görünümü gereçleriyle birlikte içeren bir etkinlik oluşturur. İşe gittikten sonra, kullanıcı eve gider ve diğer projesi aşk romanı yazmak üzerinde çalışır. Kullanıcı, her zaman bununla ilgili diğer resimlerine bakarak ilham alır. Şimdi kullanıcı yeni bir Etkinlik olşturur, fakat bu kez aşk romanı proje klasörünü içeren bir klasör görünümüne de sahiptir. Artık kullanıcı ne yaparsa yapsın; eşleşmek üzere ilgili işe özel uyarlanmış etkinliklere sahip.

Etkinlikleri kullanmak üzere birkaç ipucu okumak için bu bloğa gidin. Chani'nin bloğu etkinlikler üzerine birçok örnek ve ekran kayıtları içermektedir.

Gereç Yerleşimleri ve Sanal Masaüstleri

Ayrı masaüstlerinde ayrı pencere gruplarına sahip olabilen sanal masaüstleri; Etkinlikler ile bağlı çalışabilir. Her sanal masaüstünde farklı bir etkinliğe sahip olabilirsiniz. Plasma Masaüstü 4.4'te yapılandırma Sistem Ayarları'na girildikten sonra Masaüstü -> Çoklu Masaüstleri'ne giderek Her Masaüstü için Farklı Etkinlik seçeneği işaretlenerek yapılabilir.

Plasma Masaüstü 4.3'te, bu işlemi uzaklaştırma yapıp Plasma'yı yapılandır seçerek yapılandırabilirsiniz. Ardından her masaüstünde farklı etkinlik kullan seçin ve tekrar yakınlaştırın.

İpucu ve Tavsiyeler

There is subpage Plasma/Tips enumerating a lot of useful tips for Plasma.

Plasma'da İnce Ayarlar

Plasma'nızı çoklu Plasma temaları kullanarak özelleştirin.

Plasma'yı Yeniden Yükleme

Örneğin sistem dilini değiştirdiğinizde değişikliklerin etkili olabilmesi için veya masaüstünüzde bir problem yaşadığınızda Plasma'yı yeniden başlatmanız gerekebilir. Bunu yapmak için uçbirimi (veya KRunner'ı) açın ve şu komutları çalıştırın:

kquitapp5 plasmashell
plasmashell

Daha fazla bilgi