Kubuntu/Software/da: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
(Importing a new version from external source)
No edit summary
 
(167 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 4: Line 4:
== Software ==
== Software ==


En kori guide til den software, som følger med din Kubuntu-installation.
Dette er en kort guide til den software, som følger med din '''Kubuntu'''-installation.
 
=== Spil ===
 
KDE's spil inkluderer en utrolig mængde bræt- og logik-spil samt arkade- og strategispil. Morsomme og lærerige spil til børn følger også med. Se webstedet [http://games.kde.org/ KDE Games] med skærmbilleder af spil og endda nogle online-spil. Alle KDE's spil findes i arkiverne, kun et par klik væk. Andre spil som de, der udbydes af Steam og Humble Bundle kan også installeres og spilles i Kubuntu. Find instruktioner på siden om [[Special:myLanguage/Kubuntu/Software/Games/Steam|Steam]]. Du kan finde dine installerede spil i <menuchoice>KickOff -> Programmer -> Spil</menuchoice>. Følgende spil er installeret som standard:
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KPat|KPat]]: (også kendt som KPatience) er et afslappende kabale-spil og er installeret som standard. For at vinde skal man arrangere kortene på en given måde. Følgende kabaler følger med: Bedstefar, Bedstefars ur, Edderkop, Fyrre og otte, Golf, Idioten, Klondike, Mod3, Napoleon, Sigøjner, Simple Simon og Yukon. Der findes forskellige spillekort, temaer statistik.
 
Følgende spil kan installeres med tre klik i [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover. Vælg titlen <menuchoice>Games</menuchoice> og så typen '''''fx Arcade''''' og lad så markøren svæve over det ønskede spil og klik på knappen <menuchoice>installér</menuchoice>.
 
==== Arkade ====
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBounce|KBounce]]:  arkadespil med problemløsning for én spiller.
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBreakout|KBreakout]]: Ødelæg så mange mursten som muligt uden at miste bolden.
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KDiamond|KDiamond]]: spil med problemløsning for én spiller; lav linjer med tre ens diamanter.
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KGoldrunner|KGoldrunner]]: Hundreder af niveauer med labyrinter, hvor du jagter guldstykker skarpt forfulgt af fjender
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KLines|KLines]]: Inspireret af Color Lines, enkelt og fængende. Der er en online demonstration af spillet
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Kolf|Kolf]]: Miniature-golfspil med 2D visning set oppefra. Banerne er dynamiske og op til 10 personer ad gangen kan konkurrere. Med Kolf følger forskellige baner og træningskurser.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Kollision|Kollision]]: Et enkelt spil, hvor man skal undgå en bold.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSame|KSame]]: Et enkelt men udfordrende spil, hvor man skal matche farver efter samme model som !SameGame. Ryd brættet, som er fyldt med flerfarvede kugler.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSpaceduel|KSpaceduel]]: Hver af to spillere kontrollerer en rumskib i kredsløb om solen. Opgave er at eliminere opponentens rumskib.
 
==== Brætspil ====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Bovo|Bovo]]: Et spil for to, som ligner Gomoku (af japansk 五目並べ - bogstaveligt "fem punkter"), hvor opponenterne skiftes til at placere deres respektive piktogram på spillebrættet. (Også kendt som Connect Five, Fem i række, kryds og bolle)
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBattleship|KBattleship]]: Skibe er placeret på brættet (havet). Spillerne prøver at ramme hinandens skibe på skift uden at vide, hvor de er placeret. Den første spiller, som sænker alle skibe vinder spillet.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KMahjongg|KMahjongg]]: I dette spil er brikkerne blandet og stablet oven på hinanden i en bestemt form. Spilleren skal så fjerne alle brikkerne parvis fra brættet ved at finde ens brikker.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KReversi|KReversi]]: er et enkelt spil for én spiller mod computeren. Hvis en spillers brik fanges af modstanderen, så vendes brikken så den får modstanderens farve. Vinderen er den, der har flest brikker på brættet, når der ikke er flere mulige træk.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KShisen|KShisen]]: Et kabaleagtigt spil med standard Mahjongg-brikker. I modsætning til Mahjongg har KShisen kun et lag af blandede brikker.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KFourInLine|KFourInLine]]: Spil for to baseret på Connect-Four. Byg en række på fire brikker ved hjælp af forskellige strategier.
 
==== Kortspil ====
*[[Special:myLanguage/Applications/Games#LsKat (Lieutenant Skat)|LsKat]]: Lieutnant Skat (fra tysk "Offiziersskat") er et morsomt og engagerende kortspil for to, hvor den anden spiller enten er en person eller spillets indbyggede kunstige intelligens. Du kan også spille og afprøve en online-version af dette spil.
 
==== Terningspil ====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Kiriki|Kiriki]]: Et fængende og morsomt terningspil til KDE designet til at blive spillet af op til seks deltagere. Hver spiller samler point ved at kaste med fem terninger op til tre gange pr. tur.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KJumpingcube|KJumpingcube]]: Vind alle felterne på brættet ved enten at tage et tomt felt eller erobre dem fra modstanderen. Et felt med maksimum point vil fordele sine point til de omgivende felter, hvorved tomme felter erobres. Pas på kædereaktioner!
 
==== Logik ====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KAtomic|KAtomic]]: Et både morsomt og lærerigt spil bygget op om molekylær geometri. Det anvender en forenklet todimensionel fremstilling af forskellige molekyler. Du kan også spille en demonstrationsudgave af spillet online.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBlackbox|KBlackbox]]: er en gemmeleg spillet på et gitter med bokse, hvor computeren har gemt nogle kugler.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KMines|KMines]] er det klassiske minesøger-spil. Ideen er at afdække alle felterne uden at betræde nogen af minerne. Når en mine eksploderer er spillet tabt.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KNetwalk|KNetwalk]]: Et logikspil for én spiller. Konstruér et netværk som forbinder alle terminalerne til serveren med i få træk som muligt.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSquares|KSquares]]: Et sjovt og spændende spil til skrivebordet. Spillet er baseret på det velkendte papir og blyants-spil Dots and Boxes.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSudoku|KSudoku]]: Et spil, hvor man skal bruge logik for at placere symboler. Spilleren skal udfylde et kvadrat, sådan at hver kolonne og hver række samt hver kvadratisk blok i spillefeltet indeholder hvert symbol én gang.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Picmi|Picmi]]: Et logikspil for én spiller. Målet er at farve felter i overensstemmelse med tal givet på brættets sider for at afdække et skjult mønster eller billede.
 
==== Strategi ====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Konquest|Konquest]]: KDE's udgave af Gnu-Lactic Konquest. Spillerne erobrer hinandens planeter ved at sende rumskibe til dem. Målet er at opbygge et interstellart imperium og erobre alle andre spilleres planeter.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KsirK|KsirK]]: En computerversion af et velkendt strategisk brætspil. KsirK kan spilles af flere spillere over netværk og har indbygget intelligens. Spillets mål er at erobre verden ved at angribe dine naboer med dine hære.
 
==== Legetøj ====
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KTuberling|KTuberling]]: Et simpelt konstruktionsspil både til både børn og voksne. Spillets idé er baseret på et engang populært dukkefremstillingskoncept.


===Grafik ===
===Grafik ===


Nogle basale grafikprogrammer er installeret i '''Kubuntu''' som standard, sådan at du kan lave, vise, indscanne og manipulere billeder. Følgende programmer er installeret som standard:
Nogle basale grafikprogrammer er installeret i '''Kubuntu''' som standard, sådan at du kan lave, vise, indscanne og manipulere billeder. Følgende programmer er installeret som standard:
* [[Special:myLanguage/Krita|Krita]] er et populært nyt male- og tegneprogram som kan fås alene eller som en del as Calligra-pakken.


*[[Special:myLanguage/Okular|Okular]] er en universel dokumentfremviser til mange slags dokumenter: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub og andre.
*[[Special:myLanguage/Okular|Okular]] er en universel dokumentfremviser til mange slags dokumenter: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub og andre.
Line 99: Line 20:
*[[Special:MyLanguage/Kamoso|Kamoso]] er en webcam-optager fra KDE-fællesskabet.
*[[Special:MyLanguage/Kamoso|Kamoso]] er en webcam-optager fra KDE-fællesskabet.


*[[Special:MyLanguage/KSnapshot|KSnapshot]] er det bedste program til at optage skærmbilleder, enkel og praktisk.
*[[Special:MyLanguage/KSnapshot|KSnapshot]] er det bedste program til at optage skærmbilleder.


=== Andre populære grafikprogrammer ===
=== Internet ===


Mere specialiserede programmer til maling, tegning, vektorgrafik og fotoretouchering installeres med tre klik i [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover. Vælg titlen  <menuchoice>Graphics</menuchoice> og vælg så typen '''''eg. Drawing''''', lad markøren svæve over det ønskede program og klik knappen <menuchoice>installér</menuchoice>.
'''Kubuntu''' lader dig komme nettet.


'''Maling og redigering'''
==== Browsere ====
* [http://www.gimp.org/GIMP GIMP] er et fremragende billedbehandlingsprogram, hvis du har brug for mere end !mageMagick.
 
'''Tegning'''
* [http://inkscape.org/ Inkscape] er er vektorgrafikeditor, som bruger filformatet Scalable Vector Graphics (SVG).
 
'''Fotografi'''
* [http://www.digikam.org/ DigiKam] er et avanceret program til håndtering af fotos.
 
* [http://www.darktable.org/ Darktable] er et sofistikeret program til at arbejde med digitale negativer og RAW-billeder,
 
'''Udgivelse'''
* [http://www.scribus.net/canvas/Scribus Scribus] er et program til desktop publishing med mange funktioner.
 
Bring billeder til live med '''KDE'''. Se [[Special:MyLanguage/Applications/Graphics|Grafik og billedbehandling]] for mere information.


=== Internet ===
'''Firefox''', verdens mest populære open-source-browser følger med '''Kubuntu''' som standard. Find mere information om, hvordan man bruger Firefox på [https://support.mozilla.org/da/products/firefox Firefoxs hjælpeside].


'''Kubuntu''' er sat op, sådan at du kan komme på nettet; på internettet, via chatprotokoller og endda med stemmen (VOIP) og andre nye stemmebaserede programmer. Denne side beskriver software installeret som standard og de bedste og mest populære alternativer.
===== Eksportér dine bogmærker =====


==== Browsere ====
For at eksportere bogmærker fra '''Firefox''':


*[[Special:MyLanguage/Rekonq |Rekonq]]
# Klik på menupunktet <menuchoice>Bogmærker</menuchoice>
Dette er '''Kubuntus''' standardbrowser med et minimalistisk udseende og avancerede funktioner; forudinstalleret. Se mere på [http://rekonq.kde.org/ Rekonqs websted] og i[[Special:MyLanguage/Rekonq/Manual| Rekonqs manual]].
# Vælg <menuchoice>Vis alle bogmærker<7menuchoice> eller <menuchoice>Ctrl+Shift+o</menuchoice>
# Et nyt vindue vil dukke op. Vælg <menuchoice>Import og backup</menuchoice>
# Læg mærke til hvor du gemmer bogmærkerne (som standard i ~/dinmappesnavn)


{{Note/da|1=Kubuntu vil blive leveret med Firefox som standardbrowser fra version 10.04}}
===== Importér dine bogmærker til Firefox =====


*Firefox
Du kan finde vejledning om [https://support.mozilla.org/da/kb/import-bookmarks-html-file import af bogmærker til Firefox] her.
Installation af Firefox er gjort let med Kubuntus Firefox-installer. {{Tip/da|1=<menuchoice>Kickoff -> Kubuntu-Firefox-Installer -> Følg instruktionerne</menuchoice>}}. Se mere om, hvordan man bruger Firefox på [https://support.mozilla.org/da/kb/how-do-i-install-firefox-and-get-started Firefox' Kom i gang-side].
 
*Chrome/Chromium
Chrome er en gratis browser udviklet af Google; alle udgivelser af Chrome har været baseret på en open source-version kaldet Chromium. For mere information se [https://www.google.com/intl/en/chrome/browser/features.html Features] og [http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome Chrome on Wikipedia]. Installér med [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Internet->Web Browsers</menuchoice>.


==== E-mail-klienter ====
==== E-mail-klienter ====
Line 149: Line 54:


* Løsning af HTML, spamfilter, interne tegnsæt, søge- og filtreringsfunktioner, stavekontrol og robust søgning. Mere information om KMail kan findes i [[Special:myLanguage/KMail|KMails]] dokumentation.
* Løsning af HTML, spamfilter, interne tegnsæt, søge- og filtreringsfunktioner, stavekontrol og robust søgning. Mere information om KMail kan findes i [[Special:myLanguage/KMail|KMails]] dokumentation.
'''Alternativer:''' Alle disse kan findes i [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Internet->Mail</menuchoice>.
*[https://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/features/ Mozilla Thunderbird]
*[http://projects.gnome.org/evolution/ Evolution]
*[https://apps.ubuntu.com/cat/applications/geary/ Geary]
*[http://www.claws-mail.org/ Claws Mail]
*[http://sylpheed.sraoss.jp/en/ Sylpheed]
<span id="Chat Clients"></span>
<span id="Chat Clients"></span>
==== Chat-klienter ====
==== Chat-klienter ====


En populær anvendelse af internettet er chatting med venner og familje, og '''Kubuntu''' har de nødvendige programmer. Der er to standard chat-klienter i '''Kubuntu''' - KDE Telepathy til instant messaging og Quassel til IRC-chatting.
En populær anvendelse af internettet er chatting med venner og familje, og '''Kubuntu''' har de nødvendige programmer. Der er to standard chat-klienter i '''Kubuntu''' - '''KDE Telepathy''' til instant messaging og '''Quassel''' til IRC-chatting.  
 
* KDE Telepathy
'''KDE''' [[Special:MyLanguage/Telepathy|Telepathy]] er under aktiv udvikling og virker allerede godt i daglig anvendelse. Det er allerede installeret og klart til at blive konfigureret.
 
*Quassel
[[Special:MyLanguage/Quassel|Quassel]] er en IRC-klient, som allerede er installeret i '''Kubuntu'''. Den har ikke bare funktioner svarende til andre populære IRC-klienter så som '''Konversation''' og '''X-chat''', men også et design med fokus på brugervenlighed. I '''Quassel''' kan man browse i faneblade og bekendtgørelser om beskeder og andre begivenheder. Den kan også forbindes til en Quassel-core til lagring og søgning i IRC-kanal-logger.
 
'''Alternativer''': Alle disse kan findes i [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Internet->Chat</menuchoice>.
 
*Konversation
[[Special:MyLanguage/Konversation|Konversation]] er '''KDE's''' IRC-klient; meget brugervenlig med alle de funktioner, du forventer.
 
*[http://pidgin.im/ Pidgin]
 
*[http://kopete.kde.org/ Kopete]
 
* [http://live.gnome.org/Empathy Empathy]
 
==== Voice over IP (VOIP) ====
Programmer til internettelefoni er ikke installeret som standard. Du kan dog vælge ikke bare det kendte (men ikke fri) program Skype med også andre gode fri og åbne programmer.
 
* [http://www.qutecom.org/ QuteCom] (tidligere !WengoPhone) er fri software og en SIP*-understøttende VoIP-klient.
 
* [http://www.ekiga.org/ Ekiga] (tidligere !GnomeMeeting) er et opensource program til VoIP og videokonference til GNOME. Ekiga understøtter protokollerne H.323 og SIP.


* [http://www.linphone.org/ Linphone] er en internettelefon: med tale, video instant messaging med tekst: SIP-kompatibel.
* '''KDE''' [[Special:MyLanguage/Telepathy|Telepathy]] er allerede installeret og klart til at blive konfigureret.


* [http://mumble.sourceforge.net/ Mumble] er chat-software i høj kvalitet med lav tilgangstid.  
*[[Special:MyLanguage/Konversation|Konversation]] er en IRC-klient, som allerede er installeret i '''Kubuntu'''. Den har ikke bare funktioner svarende til andre populære IRC-klienter som '''X-chat''', men også et design med fokus på brugervenlighed. I '''Konversation''' kan man browse i faneblade og bekendtgørelser om beskeder og andre begivenheder.  
 
* Skype er ikke open source, men er gratis og kan installeres. Se [https://help.ubuntu.com/community/Skype Skype on Ubuntu] for mere information.


'''KDE'''-software forbinder dig til verden. Se [[Special:MyLanguage/Applications/Internet|Internet, netværk og kommunikation]] for mere.
'''KDE'''-software forbinder dig til verden. Se [[Special:MyLanguage/Applications/Internet|Internet, netværk og kommunikation]] for mere.
Line 200: Line 67:
=== Multimedia ===
=== Multimedia ===


De bedste multimediaprogrammer er installeret når du åbner nin nye installation af '''Kubuntu'''. Hvis du får en fejlmeddelelse om "manglende codecs", så installér <code>kubuntu-restricted-extras</code>. Du finder dine multimedieprogrammer  
De bedste multimediaprogrammer er installeret når du åbner din nye installation af '''Kubuntu'''. Hvis du får en fejlmeddelelse om "manglende codecs", så installér <code>kubuntu-restricted-extras</code>. Du finder dine multimedieprogrammer i <menuchoice>Kickoff -> Programmer -> Multimedie</menuchoice>.


De følgende programmer er installeret som standard:
De følgende programmer er installeret som standard:


*Pulseaudio
*[https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio Pulseaudio] sørger for, at alle dine lyd- og videoinputs og -outputs arbejder sammen. Hvis du har brug for sende lyd- eller videooutput til andre enheder, så installér pakken pavucontrol og start den ved at taste <keycap>Alt + F2</keycap> og så skrive <code>pavucontrol</code>.
[https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio Pulseaudio] sørger for, at alle dine lyd- og videoinputs og -outputs arbejder sammen. Hvis du har brug for sende lyd- eller videooutput til andre enheder, så installér pakken pavucontrol og start den ved at taste <keycap>Alt + F2</keycap> og så skrive <code>pavucontrol</code>.


*Amarok
*Det er sjovt at udforske din musik i '''Kubuntu''' med den forudinstallerede musikafspiller '''Amarok'''. Se flere detaljer om, hvordan du bruger og indstiller den i [[Special:MyLanguage/Amarok|Amarok]].
Det er sjovt at udforske din musik i '''Kubuntu''' med den forudinstallerede musikafspiller '''Amarok'''. Se flere detaljer om, hvordan du bruger og indstiller den i [[Special:MyLanguage/Amarok|Amarok]].


*K3b
*[[Special:MyLanguage/K3b|K3b]] er et enkelt med kraftfuldt og meget konfigurérbart grafisk program til brænding af musik-, video- og dataprojekter.
[[Special:MyLanguage/K3b|K3b]] er et enkelt med kraftfuldt og meget konfigurérbart grafisk program til brænding af musik-, video- og dataprojekter.


*Kmix
*[[Special:MyLanguage/KMix|Kmix]] kontrollerer alle dine lydkanaler.
[[Special:MyLanguage/KMix|Kmix]] controls all your audio channels.


*Dragon Player
*[[Special:MyLanguage/Dragon_Player|Dragon Player]] har en enkel brugerflade til afspilning af dine film, TV-shows og musik.
[[Special:MyLanguage/Dragon_Player|Dragon Player]] is a simple interface for playing your movies, TV shows, and music.


=== Other Popular Multimedia Applications ===
=== Kontor ===


All of these can be found in [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Internet->Multimedia</menuchoice>.
Som standard kontorpakke er [http://www.libreoffice.org/ LibreOffice] installeret i '''Kubuntu'''. Den inkluderer Calc, Draw, Impress, Math, Base og Writer. Denne open source pakke svarer til Microsoft Office-pakken, og hvert af dens programmer svarer til et tilsvarende produkt i Microsoft Office.
 
* [http://audacity.sourceforge.net/ Audacity] audio recording and editing
 
* [http://kid3.sourceforge.net/ Kid3] tag editor which can generate tags from files or vice-versa, import tags from databases, browse cover arts and lyrics from online resources, drag and drop cover art to a file, export tags, etc.
 
* [http://musicbrainz.org/doc/PicardTagger MusicBrainz Picard] will identify track and CD information by matching digital thumbprints with the [http://musicbrainz.org/ MusicBrainz] database.
 
* [http://recordmydesktop.sourceforge.net/about.php recordMyDesktop] is a simple, friendly movie recording software, which allows you to easily create high-quality, impressive animations of your desktop.
 
* [http://www.kdenlive.org/ Kdenlive] is an intuitive and powerful multi-track video editor.
 
* [http://www.tomahawk-player.org/ Tomahawk] lets you lay music for many different offline and
online sources, and share your playlist with your friends.
 
* [http://www.videolan.org/vlc/ VLC] is a player and framework that can handle most audio and video formats you'd want to use, and it also works with DVDs, audio CDs, and much more.
 
* [http://kaffeine.kde.org/ Kaffeine] is a KDE media player that lets you play DVDs, video and audio CDs, and it has support for DVB devices as well. Whether you want to watch a movie on DVD, play a few songs, or tune into a show on digital TV, Kaffeine is a good choice for KDE users.
 
* [http://banshee-project.org/ Banshee] has many fans, as it was standard on Ubuntu desktops.
 
* [https://help.ubuntu.com/community/Rhythmbox Rhythmbox] is GNOME’s default music player, and now standard in the Unity Ubuntu desktop.
 
* [http://www.getmiro.com/ Miro] plays video, but also provides the Miro Guide, which hosts all kinds of channels with content from broadcast and cable TV via Hulu. Also offered are podcasts, a video and audio library, and has built-in !BitTorrent to grab content from sites like !LegalTorrents, giving you video, audiobooks, comics, audio and more.
 
* [http://www.mythtv.org/ MythTV] is a very nice, robust media center solution. Heavy users of MythTV might consider installing [http://www.mythbuntu.org/ Mythbuntu] on a dedicated media center box.
 
* [http://xbmc.org/ XBMC] is a media center with a clean interface and easy-to-use controls.
 
External:
* [http://www.blender.org/ Blender] is 3D content creation software that has created numerous open source video games and movies. This can be found in [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Graphics->3D</menuchoice>.
 
'''KDE'' brings entertainment to your desktop. See [[Special:myLanguage/Applications/Multimedia | Multimedia, Sound & Video]] for more.
 
=== Office ===
 
==== LibreOffice ====
 
The default office suite installed in '''Kubuntu''' is [http://www.libreoffice.org/ LibreOffice]. It includes Calc, Draw, Impress, Math, Base and Writer. This suite is the open source equivalent of the Microsoft Office suite and each application corresponds to a similar product in that line.


* Calc = Excel
* Calc = Excel
Line 269: Line 93:
* Base = Access
* Base = Access
   
   
'''LibreOffice''' works well with the files created by their Microsoft counterparts, with the exception of Microsoft Access files.  
'''LibreOffice''' fungerer godt med filer skrevet af det modsvarende program i Microsoft Office med undtagelse af filer fra Microsoft Access. For mere information se [https://wiki.ubuntu.com/LibreOffice LibreOffice].
For more information see [https://wiki.ubuntu.com/LibreOffice LibreOffice].


==== Calligra ====
==== Håndtering af personlig information (PIM) ====


'''KDE''' offers the excellent [http://www.calligra.org/ Calligra Suite]. '''Calligra''' is available for desktop PCs, tablet computers, and smartphones. It contains applications for word processing, spreadsheets, presentation, databases, vector graphics, and digital painting.  
'''KDE's''' PIM-pakke '''Kontakt''' er installeret som en del af dit system. Den inkluderer mange værktøjer der kan hjælpe dig med at holde styr på dit liv.


New to the suite is Author, an e-book authoring application with ePUB export. Besides Words, Sheets, Stage, and Kexi, included are the award-winning '''Krita''', digital painting and drawing; Braindump, a notetaking and mindmapping application; Plan, a project management application that can create Gantt charts; Karbon, a vector graphics editor; and Flow, a programmable flowchart drawing program with dynamically loadable stencils.
*e-mail


All applications available separately or as a suite, from the repositories. For more information see the [[Special:MyLanguage/Calligra/Handbooks|Calligra Handbooks]].
*kontakter


====Personal Information Manager (PIM)====
*dagbog


Installed with your system is the '''KDE''' Personal Information Manager '''Kontact'''. This includes many tools
*notater
to manage your life.
 
*email
 
*contacts
 
*diary
 
*notes


*feeds
*feeds


*to-do list
*gøremålslister
 
Please see [[Special:myLanguage/Kontact|Kontact]] for more details and help with this fantastic set of tools.
 
=== System Settings ===
 
Information on adjusting stem settings can be found at [[Special:myLanguage/System_Settings|System Settings]]


=== Utilities ===
Se flere detaljer og få hjælp til denne kraftfulde samling værktøjer i  [[Special:myLanguage/Kontact|Kontact]].


Your newly installed Kubuntu system has some utilities already installed. One of the most useful is not in your menus; just press <keycap>ALT + F2</keycap>. Look at the top of your screen; there is one of your most powerful utilities, called Krunner. See more here: [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Krunner]].
=== Systemindstillinger ===


The following utility applications are installed by default:
Information om tilpasning af systemindstillinger kan findes i [[Special:myLanguage/System_Settings|Systemindstillinger]]


*[[Special:MyLanguage/Kate|Kate]] is the default text editor for '''KDE'''. It has many great features for editing plain text or writing  code in many different languages.
=== Småprogrammer ===


*[[Special:MyLanguage/Ark|Ark]] is the default tool for handling archives of files such as '''''tar, gzip, bzip2, zip, rar and 7z'''''.
Dit nyinstallerede '''Kubuntu'''-system har allerede nogle små, nyttige programmer installeret. Et af de nyttigste findes ikke i startmenuerne; tast blot <keycap>ALT + F2</keycap>; så dukker '''Krunner''' op øverst på din skærm. Det er et af de stærkeste værktøjer; se mere her: [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Krunner]].


*[[Special:MyLanguage/Klipper|Klipper]] is a clipboard to hold copied text for later use. Unlike other clipboards it will hold your entire copied text, rather than just one line.
Følgende småprogrammer er installeret som standard:


*[[Special:MyLanguage/KNotes|Knotes]] is a sticky-note application to post notes on your desktop.
*[[Special:MyLanguage/Kate|Kate]] er '''KDE's''' standard teksteditor. Den har mange stærke funktioner til redigering af ren tekst og programkode i mange forskellige programmeringssprog.


*[[Special:MyLanguage/KCalc|KCalc]] offers basic calculator functions and much more.
*[[Special:MyLanguage/Ark|Ark]] er standardværktøjet til håndtering af pakkede filer i formater som '''''tar, gzip, bzip2, zip, rar and 7z'''''.


*[[Special:MyLanguage/KMag|KMag]] is the screen magnifier from '''KDE'''.
*[[Special:MyLanguage/Klipper|Klipper]] er en udklipsholder til at opbevare udklippet tekst til senere brug. Til forskel fra andre udklipsholdere kan den opbevare hele din kopierede tekst, ikke blot en linje.


*[[Special:MyLanguage/Konsole|Konsole]] is the KDE terminal emulator, it can be used to run console shells.
*[[Special:MyLanguage/KNotes|Knotes]] et et program, som klæber små notitser op på dit skrivebord.


==== Sh ====
*[[Special:MyLanguage/KCalc|KCalc]] er en lommeregner med almindelige funktione og meget mere.


The Bourne shell (sh) was one of the major shells used in early versions of the Unix operating system and became a de facto  standard. Every Unix-like system has at least one shell compatible with the Bourne shell. The Bourne shell program name is sh and it is typically located in the Unix file system hierarchy at /bin/sh. The Bourne shell is usually used as fallback for Bash or another shell. The features of the Bourne shell are quite limited if compared to something like Bash.
*[[Special:MyLanguage/Konsole|Konsole]] er KDE's terminalemulator; den kan bruges til at køre konsolskaller.


==== Bash ====
==== Bash ====


Bash stands for "Bourne again shell", a bit of a play on words. For many Linux distribution Bash is the default shell. The Bash command syntax is a superset of the Bourne shell command syntax. Among the features of Bash are: command line editing, command history, the directory stack, the $RANDOM and $PPID variables, and POSIX command substitution syntax $(..)/ When used as an interactive command shell and pressing the tab key, Bash automatically uses command line completion to match partly typed program names, filenames and variable names. Bash syntax simplifies I/O redirection in ways that are not possible in the traditional Bourne shell. For example Bash can redirect standard output (stdout) and standard error (stderr) at the same time using the &> operator.
Bash er standard skal i '''Konsole''' og terminalerne. Få mere information ved at klikke her:
[https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal Brug af terminalen]
[https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal Using the Terminal]
 
==== Zsh ====
 
The Z shell (zsh) is a Unix shell that can be used as an interactive login shell and as a powerful command interpreter for shell scripting. Zsh can be thought of as an extended Bourne shell with a large number of improvements, including some features of bash, ksh, and tcsh. Among its features are: programmable command-line completion, sharing of command history among all running shells, spelling correction, theme-able prompts and it is fully customizable.
Attesting to the sheer size of this shell is the famous first sentence of the shell's manual page, which reads "Because zsh contains many features, the zsh manual has been split into a number of sections", and then goes on to list seventeen items.
 
For a comparison of command shells see this page: [http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_command_shells Comparison of command shells]
 
=== Firewall configuration ===
 
==== Ufw ====
 
Ufw is the default commandline configuration tool for the firewall. Ufw stands for Uncomplicated Firewall, it is develop to ease iptables firewall configuration. For more information about ufw see: [https://help.ubuntu.com/community/UFW UFW]
 
==== Gufw ====
 
Gufw is a GUI frontend to ufw. By default it is not installed, to install it run the following command from a terminal (Konsole):
<code>sudo apt-get install gufw</code>
 
For more information about gufw see: [https://help.ubuntu.com/community/Gufw Gufw]
 
=== Other Useful Utilities ===
 
Available in the repositories.
 
* [http://utils.kde.org/projects/filelight/ Filelight] creates an interactive map of concentric, segmented rings that help visualise disk usage on your computer.
 
* [http://yakuake.kde.org/ Yakuake] is a drop-down terminal emulator based on KDE Konsole technology.
 
* [https://apps.ubuntu.com/cat/applications/precise/kde-config-touchpad/ Synaptiks] is the KDE touchpad configuration tool.
 
'''KDE''' also brings you utilities, tools, and accessories to ease your work. See [[Special:MyLanguage/Applications/Utilities|Utilities & Tools]] for more.
 
=== Education ===
 
Information on '''Kubuntu''' education applications can be found at [http://kde-edu.org/ Education]
 
=== Development ===
 
'''Kubuntu''' offers the tools developers need, from simple editors to IDEs, many languages, compilers, and version control systems. Development packages are not included by default, but everything mentioned here is available in the repositories.
 
Aside from the applications mentioned below, '''KDE''' offers a number of development utilities and specialized applications, described [[Special:MyLanguage/Applications/Development|here]].
 
==== KDevelop ====
 
[[Special:MyLanguage/KDevelop4/Manual|Kdevelop]] is an IDE (integrated development environment) for all those developers who want to integrate the tools they need for developing in a comfortable and simple solution. The focus is on C++ and CMake, but it can be used for other languages such as PHP and Python.
 
==== QtCreator ====
 
[http://qt-project.org/wiki/Category:Tools::QtCreator Qt Creator] is a cross-platform integrated development environment (IDE) tailored to the needs of Qt developers. It provides:
 
* C++ and !JavaScript code editor
 
* Integrated UI designer
 
* Project and build management tools
 
* GDB and CDB debugging frontends
 
* Support for version control, desktop, embedded and mobile targets
 
==== Eclipse ====
 
[http://www.eclipse.org/home/newcomers.php Eclipse] is an open source community whose projects are focused on building an extensible development platform, runtimes and application frameworks for building, deploying and managing software across the entire software lifecycle. Eclipse is more than a Java IDE.
 
==== Code::Blocks ====
 
[http://www.codeblocks.org/ Code::Blocks] is a C++ IDE designed to be very extensible and fully configurable.
 
==== Text Editors ====
 
Some developers use simple editors such as [http://kate-editor.org/ Kate], [http://www.vim.org/ vim], and [http://www.gnu.org/software/emacs/ emacs].
 
==== Android Development ====
 
For those interested in Android development, `android-tools-adb` and `android-tools-fastboot` are available. Also useful might be this [http://community.kde.org/Plasma/Active/Installation Plasma Active] (touch screen development) information.
 
==== Distributed Version Control ====
 
[http://git-scm.com/ Git], [http://mercurial.selenic.com/ Mercurial], and [http://bazaar.canonical.com/en/ Bazaar] are available in the repositories, along with older tools, and add-ons.
 
==== Languages ====
 
All popular languages such as Java, Python, Ruby, Lua, Haskell, Go, Perl, Php and Lisp are available, along with compilers for C++, C, such as g++, gcc and Clang, testing frameworks, toolkits, and other useful packages.
 
=== Accessibility ===
 
Information on '''KDE''' accessibility options can be found at [[Special:myLanguage/Applications/Accessibility|Accessibility]]
 
=== Frameworks ===
 
The software in the '''KDE''' SC (Software Compilation) is amazing. These are some of the foundational pieces of software that make it all work:
 
* [[Special:MyLanguage/Plasma|Plasma]] is the '''KDE''' workspace, and is a technology that can adapt to many types of devices. Currently there are three varieties of Plasma:
 
* [[Special:MyLanguage/Applications/Desktop|the Plasma Desktop]] environment
 
* [[Special:MyLanguage/Plasma/Netbooks|the Plasma Netbook]] environment
 
* [http://plasma-active.org/ the Plasma Active] new, cool environment for pads and smartphones
 
* [[Special:MyLanguage/KWin|KWin]] is '''KDE''''s reliable and flexible window manager with hardware
accelerated effects for added beauty and usability.
 
* [[Special:MyLanguage/Glossary#Oxygen|Oxygen]] gives your desktop a refreshing and breath-taking visual appearance.
 
* [http://phonon.kde.org/ Phonon] brings the magic of sound and video to your desktop.
 
* [[Special:MyLanguage/Glossary#Solid|Solid]] helps make your hardware just work.


* [[Special:MyLanguage/Nepomuk|Nepomuk]] is about classification, organisation, and presentation of data.
=== Konfiguration af Firewall ===


* [[Special:MyLanguage/Akonadi|Akonadi]] is responsible for providing applications with a centralized database to store, index, and retrieve the user's personal information.
'''Ufw''' er standard kommandolinjenværktøjet til konfiguration af firewallen. '''Ufw''' står for Uncomplicated Firewall; den er udviklet til at gøre det nemmer at konfigurere firewallen med iptables. Se mere information om ufw her: [https://help.ubuntu.com/community/UFW UFW]


[[Special:myLanguage/Kubuntu|Return to Kubuntu Home]]
[[Special:myLanguage/Kubuntu|Tilbage til Kubuntu-startsiden]]
[[Category:Kubuntu]]
[[Category:Kubuntu/da]]

Latest revision as of 21:01, 20 January 2016

Software

Dette er en kort guide til den software, som følger med din Kubuntu-installation.

Grafik

Nogle basale grafikprogrammer er installeret i Kubuntu som standard, sådan at du kan lave, vise, indscanne og manipulere billeder. Følgende programmer er installeret som standard:

  • Okular er en universel dokumentfremviser til mange slags dokumenter: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub og andre.
  • LibreOffice Draw er et værktøj til at fremstille alle slags diagrammer og kort, som lader dig fremstille alt fra en hurtig skitse til en kompleks plan og giver dig redskaberne til at kommunikere med grafik og diagrammer. Med en maksimal sidestørrelse på 300 cm gange 300 cm er Draw et fremragende program til at fremstille tekniske tegninger, almindelige postere og meget andet.
  • Skanlite er et enkelt program til indscanning af billeder.
  • Gwenview er en billedfremviser med mange funktioner.
  • Kamoso er en webcam-optager fra KDE-fællesskabet.
  • KSnapshot er det bedste program til at optage skærmbilleder.

Internet

Kubuntu lader dig komme på nettet.

Browsere

Firefox, verdens mest populære open-source-browser følger med Kubuntu som standard. Find mere information om, hvordan man bruger Firefox på Firefoxs hjælpeside.

Eksportér dine bogmærker

For at eksportere bogmærker fra Firefox:

  1. Klik på menupunktet Bogmærker
  2. Vælg Vis alle bogmærker<7menuchoice> eller <menuchoice>Ctrl+Shift+o
  3. Et nyt vindue vil dukke op. Vælg Import og backup
  4. Læg mærke til hvor du gemmer bogmærkerne (som standard i ~/dinmappesnavn)
Importér dine bogmærker til Firefox

Du kan finde vejledning om import af bogmærker til Firefox her.

E-mail-klienter

Der er mange muligheder når det kommer til e-mail-klienter i Kubuntu. KMail er standard e-mail-klient, enten som en alenestående klient eller som del af PIM-programmet Kontact. KMail et Kontacts e-mail-komponent. KMails egen funktionalitet minder om andre populære e-mail-programmer, mens Kontact er lige så funktionsrig som de mest avancerede PIM'er, da den kan opsættes med kalendere, adressebøger, noter, en RSS-læser, tidsregnskab, journaler og simpel projektplanlægning. Følgende er blot nogle af Kontacts funktioner:

  • understøttelse af IMAP, POP3 og SMTP
  • understøttelse af sikker logon med SSL, TLS og Digest-md5
  • understøttelse af PGP og GNUPG signaturer og kryptering
  • Løsning af HTML, spamfilter, interne tegnsæt, søge- og filtreringsfunktioner, stavekontrol og robust søgning. Mere information om KMail kan findes i KMails dokumentation.

Chat-klienter

En populær anvendelse af internettet er chatting med venner og familje, og Kubuntu har de nødvendige programmer. Der er to standard chat-klienter i Kubuntu - KDE Telepathy til instant messaging og Quassel til IRC-chatting.

  • KDE Telepathy er allerede installeret og klart til at blive konfigureret.
  • Konversation er en IRC-klient, som allerede er installeret i Kubuntu. Den har ikke bare funktioner svarende til andre populære IRC-klienter som X-chat, men også et design med fokus på brugervenlighed. I Konversation kan man browse i faneblade og bekendtgørelser om beskeder og andre begivenheder.

KDE-software forbinder dig til verden. Se Internet, netværk og kommunikation for mere.

Multimedia

De bedste multimediaprogrammer er installeret når du åbner din nye installation af Kubuntu. Hvis du får en fejlmeddelelse om "manglende codecs", så installér kubuntu-restricted-extras. Du finder dine multimedieprogrammer i Kickoff -> Programmer -> Multimedie.

De følgende programmer er installeret som standard:

  • Pulseaudio sørger for, at alle dine lyd- og videoinputs og -outputs arbejder sammen. Hvis du har brug for sende lyd- eller videooutput til andre enheder, så installér pakken pavucontrol og start den ved at taste Alt + F2 og så skrive pavucontrol.
  • Det er sjovt at udforske din musik i Kubuntu med den forudinstallerede musikafspiller Amarok. Se flere detaljer om, hvordan du bruger og indstiller den i Amarok.
  • K3b er et enkelt med kraftfuldt og meget konfigurérbart grafisk program til brænding af musik-, video- og dataprojekter.
  • Kmix kontrollerer alle dine lydkanaler.
  • Dragon Player har en enkel brugerflade til afspilning af dine film, TV-shows og musik.

Kontor

Som standard kontorpakke er LibreOffice installeret i Kubuntu. Den inkluderer Calc, Draw, Impress, Math, Base og Writer. Denne open source pakke svarer til Microsoft Office-pakken, og hvert af dens programmer svarer til et tilsvarende produkt i Microsoft Office.

  • Calc = Excel
  • Writer = Word
  • Impress = Powerpoint
  • Base = Access

LibreOffice fungerer godt med filer skrevet af det modsvarende program i Microsoft Office med undtagelse af filer fra Microsoft Access. For mere information se LibreOffice.

Håndtering af personlig information (PIM)

KDE's PIM-pakke Kontakt er installeret som en del af dit system. Den inkluderer mange værktøjer der kan hjælpe dig med at holde styr på dit liv.

  • e-mail
  • kontakter
  • dagbog
  • notater
  • feeds
  • gøremålslister

Se flere detaljer og få hjælp til denne kraftfulde samling værktøjer i Kontact.

Systemindstillinger

Information om tilpasning af systemindstillinger kan findes i Systemindstillinger

Småprogrammer

Dit nyinstallerede Kubuntu-system har allerede nogle små, nyttige programmer installeret. Et af de nyttigste findes ikke i startmenuerne; tast blot ALT + F2; så dukker Krunner op øverst på din skærm. Det er et af de stærkeste værktøjer; se mere her: Krunner.

Følgende småprogrammer er installeret som standard:

  • Kate er KDE's standard teksteditor. Den har mange stærke funktioner til redigering af ren tekst og programkode i mange forskellige programmeringssprog.
  • Ark er standardværktøjet til håndtering af pakkede filer i formater som tar, gzip, bzip2, zip, rar and 7z.
  • Klipper er en udklipsholder til at opbevare udklippet tekst til senere brug. Til forskel fra andre udklipsholdere kan den opbevare hele din kopierede tekst, ikke blot en linje.
  • Knotes et et program, som klæber små notitser op på dit skrivebord.
  • KCalc er en lommeregner med almindelige funktione og meget mere.
  • Konsole er KDE's terminalemulator; den kan bruges til at køre konsolskaller.

Bash

Bash er standard skal i Konsole og terminalerne. Få mere information ved at klikke her: Brug af terminalen

Konfiguration af Firewall

Ufw er standard kommandolinjenværktøjet til konfiguration af firewallen. Ufw står for Uncomplicated Firewall; den er udviklet til at gøre det nemmer at konfigurere firewallen med iptables. Se mere information om ufw her: UFW

Tilbage til Kubuntu-startsiden