Kubuntu/Software/el: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
(Created page with "=== Πολυμέσα ===")
(Updating to match new version of source page)
 
(159 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 4: Line 4:
==Λογισμικό==
==Λογισμικό==


Σύντομος οδηγός για το λογισμικό που περιλαμβάνεται στην εγκατάσταση του Kubuntu σας
This is a short guide to the software that is included in your '''Kubuntu''' installation.
 
=== Παιχνίδια ===
 
Τα παιχνίδια του KDE περιλαμβάνουν μια υπέροχη σειρά από επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια λογικής, όπως επίσης και arcade και παιχνίδια στρατηγικής. Περιλαμβάνονται επίσης ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά.
Δείτε στην [http://games.kde.org/ ιστοσελίδα παιχνιδιών του KDE] για να δείτε στιγμιότυπα οθόνης από παιχνίδια αλλά και να παίξετε μερικά online. Όλα τα παιχνίδια του KDE είναι διαθέσιμα στα αποθετήρια, ένα δυο κλικ μακριά.
Παιχνίδια σαν αυτά που είναι διαθέσιμα μέσω Steam και Humble Bundles μπορούν να εγκατασταθούν και αναπαραχθούν επίσης και στο Kubuntu. Δείτε παρακαλώ στη σελίδα [[Special:myLanguage/Kubuntu/Software/Games/Steam|Steam]] για οδηγίες.
Μπορείτε να βρείτε τα εγκατεστημένα παιχνίδια σας στο <menuchoice>KickOff->Εφαρμογές->Παιχνίδια</menuchoice>.
Τα παρακάτω παιχνίδια είναι προκαθορισμένα εγκατεστημένα:
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KPat|KPat]]: (ή αλλιώς KPatience) είναι ένα χαλαρωτικό παιχνίδι ταξινόμησης καρτών, προκαθορισμένα εγκατεστημένο. Για να κερδίσει,ο παίκτης ταξινομεί μια τράπουλα από κάρτες σε συγκεκριμένη σειρά μεταξύ τους. Περιλαμβάνονται τα Aces Up, Forty & Eight, Freecell, Golf, Grandfather, Grandfather's Clock, Gypsy, Klondike, Mod3, Simple Simon, Spider, και Yukon. Υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές τράπουλες και θέματα, και στατιστικά.
 
Τα παρακάτω παιχνίδια μπορούν να εγκατασταθούν με τρία κλικ μέσω του [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover, επιλέγοντας το πλακίδιο <menuchoice>Παιχνίδια</menuchoice> και μετά επιλέγοντας τον τίτλο '''''π.χ. Arcade''''' μετά περνώντας το ποντίκι πάνω από το παιχνίδι που θέλετε και κάνοντας κλικ στο κουμπί <menuchoice>Εγκατάσταση</menuchoice>.
 
==== Arcade ====
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBounce|KBounce]]: παιχνίδι arcade - παζλ ενός παίκτη
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBreakout|KBreakout]]: Καταστρέψτε όσα τούβλα μπορείτε χωρίς να χάσετε τη μπάλα
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KDiamond|KDiamond]]: παιχνίδι παζλ ενός παίκτη· κατασκευάστε γραμμές τριών παρόμοιων διαμαντιών
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KGoldrunner|KGoldrunner]]: Εκατοντάδες επίπεδα λαβυρίνθων, κυνηγώντας κομμάτια από χρυσό, εν μέσω καταδίωξης από τους εχθρούς.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KLines|KLines]]: Εμπνευσμένο από το Color Lines, απλό και εθιστικό. Υπάρχει διαθέσιμη και online δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Kolf|Kolf]]: Παιχνίδι γκολφ μινιατούρα με δισδιάστατη από πάνω προς τα κάτω απεικόνιση. Οι πίστες είναι δυναμικές και ως δέκα παίκτες 10 μπορούν να παίξουν μια φορά σε κάθε αγώνα. Το Kolf έρχεται με μια ποικιλία από γήπεδα και πίστες δοκιμής.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Kollision|Kollision]]: Ένα απλό παιχνίδι ελιγμών με μπάλες
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSame|KSame]]: απλό, αλλά προκλητικό παιχνίδι ταιριάσματος χρωμάτων, βασισμένο στο !SameGame. Καθαρίστε τον πίνακα που είναι γεμάτος από πολύχρωμες μπάλες.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSpaceduel|KSpaceduel]]: Καθένας από τους δύο παίκτες ελέγχει έναν διαστημόπλοιο δορυφόρο του ήλιου, με σκοπό να καταστρέψει το αντίπαλο διαστημόπλοιο
 
==== Επιτραπέζια====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Bovo|Bovo]]: παιχνίδι τύπου Gomoku (από το Ιαπωνικό 五目並べ - κυρ. "πέντε πόντοι") για δύο παίκτες, όπου οι αντίπαλοι εναλλάσσονται στην τοποθέτηση του εικονογράμματός τους στο ταμπλό του παιχνιδιού. (Γνωστό και ως Connect Five, Five in a row, X και O, Naughts και Crosses)
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBattleship|KBattleship]]: Τα πλοία βρίσκονται τοποθετημένα στο ταμπλό (στη θάλασσα).  Οι παίκτες προσπαθούν να χτυπήσουν ο ένας τα πλοία του άλλου χωρίς να γνωρίζουν που έχουν τοποθετηθεί. Ο πρώτος παίκτης που θα καταστρέψει όλα τα πλοία κερδίζει το παιχνίδι.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KMahjongg|KMahjongg]]: σε αυτό το παιχνίδι τα πλακίδια ανακατεύονται και στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο ώστε να μοιάζουν με ένα συγκεκριμένο σχήμα. Ο παίκτης πρέπει να αφαιρέσει όλα τα πλακίδια από το ταμπλό του παιχνιδιού βρίσκοντας το ζευγάρι κάθε πλακιδίου.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KReversi|KReversi]]: ένα απλό παιχνίδι στρατηγικής ενός παίκτη εναντίον του υπολογιστή. Αν ένα κομμάτι του παίκτη πιαστεί από έναν αντίπαλο, αυτό το κομμάτι αναποδογυρίζει ώστε να αποκαλύψει το χρώμα του παίκτη. Νικητής ανακηρύσσετε όταν ένας παίκτης έχει περισσότερα κομμάτια του δικού του χρώματος στο ταμπλό και δεν υπάρχουν κινήσεις διαθέσιμες.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KShisen|KShisen]]: ένα παιχνίδι τύπου πασιέντζας που παίζεται με το βασικό σύνολο των πλακιδίων Mahjongg. Αντίθετα όμως με το Mahjongg, το KShisen έχει ένα και μόνο επίπεδο ανακατεμένων πλακιδίων.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KFourInLine|KFourInLine]]: Παιχνίδι για δύο παίκτες βασισμένο στο Connect-Four. Κατασκευάστε μια γραμμή από τέσσερα κομμάτια με βάση διαφορετικές στρατηγικές.
 
==== Καρτών ====
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#LsKat (Lieutenant Skat)|LsKat]]: ο Lieutnant Skat (από το Γερμανικό "Offiziersskat") είναι ένα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό παιχνίδι για δυο παίκτες, όπου ο δεύτερος παίκτης είναι είτε πραγματικός αντίπαλος, είτε κατασκευασμένος από τεχνητή νοημοσύνη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε την online δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού.
 
==== Ζαριών====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Kiriki|Kiriki]]: ένα εθιστικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι για το KDE, σχεδιασμένο για να παίζεται μέχρι και με έξι παίκτες. Οι συμμετέχοντες πρέπει να συλλέξουν πόντους ρίχνοντας πέντε ζάρια μέχρι τρεις φορές σε κάθε γύρο.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KJumpingcube|KJumpingcube]]: Κατακτήστε όλα τα τετράγωνα στην οθόνη είτε καταλαμβάνοντας ένα κενό τετράγωνο είτε κατακτώντας τετράγωνο του αντιπάλου. Ένα ακραίο τετράγωνο θα μοιράσει τους πόντους του γύρω του, προκαλώντας τα άδεια τετράγωνα να καταληφθούν. Προσέξτε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις!
 
==== Λογικής ====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KAtomic|KAtomic]]: διασκεδαστικό και συνάμα εκπαιδευτικό παιχνίδι, κατασκευασμένο για τη μοριακή γεωμετρία. Χρησιμοποιεί απλοποιημένες δισδιάστατες σε διάφορα χημικά στοιχεία. Μπορείτε επίσης να παίξετε την δοκιμαστική online έκδοση αυτού του παιχνιδιού.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KBlackbox|KBlackbox]]: είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης-αναζήτησης το οποίο παίζεται σε ένα πλέγμα από κουτιά στα οποία ο υπολογιστής έχει κρύψει διάφορες μπάλες.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KMines|KMines]] το κλασσικό παιχνίδι Ναρκαλιευτή. Η ιδέα είναι να αποκαλύψετε όλα τα τετράγωνα χωρίς να εκραγεί καμιά βόμβα. Όταν μια βόμβα εκραγεί, το παιχνίδι τελειώνει.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KNetwalk|KNetwalk]]: είναι ένα παιχνίδι λογικής για έναν παίκτη. Κατασκευάστε το δίκτυο, συνδέοντας όλα τα τερματικά στον διακομιστή σε όσο το δυνατό λιγότερους γύρους.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSquares|KSquares]]: είναι ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό παιχνίδι για περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Το παιχνίδι έχει ως υπόδειγμα το γνωστό παιχνίδι "Τελείες και Κουτιά", το οποίο παίζεται σε χαρτί.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KSudoku|KSudoku]]: είναι ένα, βασισμένο στη λογική, παζλ τοποθέτησης συμβόλων. Ο παίκτης πρέπει να συμπληρώσει ένα πλέγμα έτσι ώστε κάθε στήλη, γραμμή όπως επίσης και κάθε μπλοκ τετραγώνων του παιχνιδιού να περιέχει μόνο ένα στιγμιότυπο κάθε συμβόλου.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Picmi|Picmi]]: είναι ένα παιχνίδι παζλ για έναν παίκτη, βασισμένο στη λογική. Ο σκοπός είναι να χρωματίσετε τα κελιά σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνονται πλευρικά στον πίνακα για να αποκαλύψετε το κρυμμένο σχέδιο ή την εικόνα.
 
==== Στρατηγικής====
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#Konquest|Konquest]]: είναι η εκδοχή του KDE για το Gnu-Lactic Konquest. Οι παίκτες κατακτούν άλλους πλανήτες στέλνοντας σκάφη σε αυτούς. Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας διαγαλαξιακής αυτοκρατορίας και τελικά η κατάκτηση των πλανητών όλων των άλλων παικτών.
 
*  [[Special:myLanguage/Applications/Games#KsirK|KsirK]]: είναι η ηλεκτρονική έκδοση ενός γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής. Το KsirK είναι ένα παιχνίδι -με δυνατότητα δικτύωσης- για πολλούς παίκτες με τεχνητή νοημοσύνη. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να κατακτήσετε τον κόσμο κάνοντας επιθέσεις στους γείτονές σας με τον στρατό σας.
 
==== Μινιατούρες ====
 
* [[Special:myLanguage/Applications/Games#KTuberling|KTuberling]]: ένα απλό παιχνίδι με κατασκευές, κατάλληλο για μεγάλους και παιδιά. Η ιδέα του παιχνιδιού βασίζεται σε μια δημοφιλή κάποτε ιδέα για κατασκευή κούκλας.


=== Γραφικά ===
=== Γραφικά ===


Ορισμένες βασικές εφαρμογές γραφικών εγκαθίστανται στο '''Kubuntu''' προκαθορισμένα, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε, να βλέπετε, να σαρώνετε και να χειρίζεστε εικόνες. Οι παρακάτω εφαρμογές εγκαθίστανται προκαθορισμένα:
Ορισμένες βασικές εφαρμογές γραφικών εγκαθίστανται στο '''Kubuntu''' προκαθορισμένα, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε, να βλέπετε, να σαρώνετε και να χειρίζεστε εικόνες. Οι παρακάτω εφαρμογές εγκαθίστανται προκαθορισμένα:
* Το [[Special:myLanguage/Krita|Krita]] είναι μια νέα δημοφιλής εφαρμογή ζωγραφικής και σχεδίου, διαθέσιμη μόνη της ή ως τμήμα της σουίτας Calligra.


*Το [[Special:myLanguage/Okular|Okular]] είναι ένας καθολικός προβολέας εγγράφων για πολλά είδη εγγράφων: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub και άλλα.
*Το [[Special:myLanguage/Okular|Okular]] είναι ένας καθολικός προβολέας εγγράφων για πολλά είδη εγγράφων: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub και άλλα.
Line 104: Line 20:
*Το [[Special:MyLanguage/Kamoso|Kamoso]] είναι μια εφαρμογή εγγραφής με δικτυακή κάμερα, από την κοινότητα του KDE.
*Το [[Special:MyLanguage/Kamoso|Kamoso]] είναι μια εφαρμογή εγγραφής με δικτυακή κάμερα, από την κοινότητα του KDE.


*Το [[Special:MyLanguage/KSnapshot|KSnapshot]] είναι το καλύτερο στα στιγμιότυπα επιφάνειας εργασίας, απλό και όμορφο.
*[[Special:MyLanguage/KSnapshot|KSnapshot]] is the best for desktop screenshots.


=== Άλλες δημοφιλείς εφαρμογές γραφικών ===
=== Διαδίκτυο ===


Πιο εξειδικευμένα προγράμματα ζωγραφικής, σχεδίασης, διανυσματικών γραφικών και επεξεργασίας εικόνας με τρία κλικ στο [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover, επιλέξτε το πλακίδιο <menuchoice>Γραφικά</menuchoice> και στη συνέχεια επιλέξτε τον τύπο '''''πχ. Σχεδίαση''''' και μετά περάστε με το ποντίκι πάνω από την εφαρμογή που επιθυμείτε και κάντε κλικ στο κουμπί <menuchoice>Εγκατάσταση</menuchoice>.
Το '''Kubuntu''' θα σας συνδέσει με το διαδίκτυο.


'''Ζωγραφικής και επεξεργασίας'''
==== Περιηγητές ====
* Το [http://www.gimp.org/GIMP GIMP] αποτελεί μια τέλεια εφαρμογή διαχείρισης εικόνας, αν χρειάζεστε κάτι παραπάνω από !mageMagick.
 
'''Σχεδίασης'''
* Το [http://inkscape.org/ Inkscape] είναι ένας επεξεργαστής διανυσματικών γραφικών που χρησιμοποιεί το τύπο αρχείων Προσαρμόσιμων Διανυσματικών Γραφικών (SVG)
 
'''Φωτογραφίας'''
* Το [http://www.digikam.org/ DigiKam] είναι μια προηγμένη εφαρμογή διαχείρισης ψηφιακών φωτογραφιών.
 
* Το [http://www.darktable.org/ Darktable] είναι μια εκλεπτυσμένη εφαρμογή για να δουλέψετε με ψηφιακά αρνητικά και εικόνες RAW.
 
'''Εκδοτικά'''
* Το [http://www.scribus.net/canvas/Scribus Scribus] είναι ένα εκδοτικό πρόγραμμα επιφάνειας εργασίας με πολλά χαρακτηριστικά.
 
Ξαναζωντανέψτε τις φωτογραφίες με το '''KDE'''. Δείτε στο [[Special:MyLanguage/Applications/Graphics|Γραφικά & Απεικόνιση]] για περαιτέρω πληροφορίες.


=== Διαδίκτυο ===
Ο '''Firefox''' είναι ο προκαθορισμένος περιηγητής στο '''Kubuntu''', ο πιο δημοφιλής περιηγητής ανοιχτού λογισμικού στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του Firefox δείτε στο [https://support.mozilla.org/en-US/products/firefox the Firefox Help Page].


Το '''Kubuntu''' είναι διαμορφωμένο για να βρίσκεστε συνδεδεμένος· στο
===== Εξαγωγή σελιδοδεικτών =====
διαδίκτυο, μέσω πρωτοκόλλων συνομιλίας και φωνής ακόμα (VOIP) και άλλων νέων εφαρμογών φωνής. Η σελίδα αυτή περιγράφει τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες προκαθορισμένα, και τις καλύτερες πιο δημοφιλείς διαθέσιμες εναλλακτικές.


==== Περιηγητές ====
To export your bookmarks from '''Firefox''':


*[[Special:MyLanguage/Rekonq |Rekonq]]
# Click on the <menuchoice>Bookmarks</menuchoice> menu item
Αυτός είναι ο προκαθορισμένος περιηγητής που έρχεται με το '''Kubuntu''', με μινιμαλιστική εμφάνιση και προηγμένα χαρακτηριστικά· προεγκατεστημένα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο [http://rekonq.kde.org/ Rekonq site] και στο [[Special:MyLanguage/Rekonq/Manual| Rekonq Manual]].
# Select <menuchoice>Show All Bookmarks</menuchoice> or <keycap>Ctrl+Shift+O</keycap>
# A new window will appear. Select <menuchoice>Import and Backup</menuchoice>
# Note where you save your bookmarks (by default in ~/yourfoldername)


{{Note-el|Το Kubuntu θα κυκλοφορεί με προκαθορισμένο περιηγητή τον Firefox από την έκδοση 14.04}}
===== Εισαγωγή σελιδοδεικτών στον Firefox =====


*Firefox
A guide can be found here: [https://support.mozilla.org/en-US/kb/import-bookmarks-html-file Importing your bookmarks into Firefox].
Η εγκατάσταση του Firefox καθίσταται εύκολη με τον Kubuntu-Firefox-Installer.
{{Tip-el|<menuchoice>Kickoff -> Kubuntu-Firefox-Installer -> Ακολουθήστε τις οδηγίες</menuchoice>}}
Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τον Firefox δείτε στο [https://support.mozilla.org/en-US/kb/how-do-i-install-firefox-and-get-started Firefox Getting Started].
 
*Chrome/Chromium
Ο Chrome είναι ένας freeware περιηγητής που αναπτύσσεται από την Google· όλες οι κυκλοφορίες του  Chrome έχουν βασιστεί στην ανοιχτού λογισμικού έκδοση που λέγεται Chromium. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο [https://www.google.com/intl/en/chrome/browser/features.html Features] και στο [http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome Chrome on Wikipedia].
Εγκαταστήστε τον μέσω του  [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Διαδίκτυο->Περιηγητές ιστού</menuchoice>.


==== Πελάτες αλληλογραφίας ====
==== Πελάτες αλληλογραφίας ====
Line 159: Line 55:


* Ανάγνωση HTML, φιλτράρισμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, εσωτερικά σύνολα χαρακτήρων, λειτουργίες αναζήτησης και φιλτραρίσματος, ορθογραφικός έλεγχος και στιβαρή αναζήτηση. Περισσότερες πληροφορίες για τον Kmail μπορείτε να βρείτε στην τεκμηρίωση του [[Special:myLanguage/KMail|KMail]].
* Ανάγνωση HTML, φιλτράρισμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, εσωτερικά σύνολα χαρακτήρων, λειτουργίες αναζήτησης και φιλτραρίσματος, ορθογραφικός έλεγχος και στιβαρή αναζήτηση. Περισσότερες πληροφορίες για τον Kmail μπορείτε να βρείτε στην τεκμηρίωση του [[Special:myLanguage/KMail|KMail]].
'''Εναλλακτικές επιλογές:'''
Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Διαδίκτυο->Αλληλογραφία</menuchoice>.
*[https://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/features/ Mozilla Thunderbird]
*[http://projects.gnome.org/evolution/ Evolution]
*[https://apps.ubuntu.com/cat/applications/geary/ Geary]
*[http://www.claws-mail.org/ Claws Mail]
*[http://sylpheed.sraoss.jp/en/ Sylpheed]
<span id="Chat Clients"></span>
<span id="Chat Clients"></span>
==== Πελάτες συνομιλίας ====
==== Πελάτες συνομιλίας ====


Η συνομιλία με τους φίλους και την οικογένεια αποτελεί μια δημοφιλή χρήση του διαδικτύου και το '''Kubuntu''' παρέχει τις αναγκαίες εφαρμογές.
Η συνομιλία με τους φίλους και την οικογένεια αποτελεί μια δημοφιλή χρήση του διαδικτύου και το '''Kubuntu''' παρέχει τις αναγκαίες εφαρμογές.
Υπάρχουν δυο προκαθοισμένες εφαρμογές-πελάτες συνομιλίας εγκατεστημένοι στο '''Kubuntu''' - το KDE Telepathy για στιγμιαία μηνήματα και το Quassel για συνομιλία στο IRC (Internet Relay Chat).
Υπάρχουν δυο προκαθορισμένες εφαρμογές-πελάτες συνομιλίας εγκατεστημένοι στο '''Kubuntu''' - το '''KDE Telepathy''' για στιγμιαία μηνύματα και το '''Quassel''' για συνομιλία στο IRC (Internet Relay Chat).  
 
*KDE Telepathy
Το '''KDE''' [[Special:MyLanguage/Telepathy|Telepathy]] είναι υπό ανάπτυξη και ήδη δουλεύει καλά για καθημερινή χρήση. Θα το βρείτε εγκατεστημένο ήδη και έτοιμο προς διαμόρφωση.
 
*Quassel
Το [[Special:MyLanguage/Quassel|Quassel]] είναι ο προ-εγκατεστημένος πελάτης IRC (Internet Relay Chat) στο '''Kubuntu'''. Όχι μόνο παρέχει λειτουργικότητες αντίστοιχες με εκείνες άλλων πελατών όπως το '''Konversation''', ή το '''X-chat''', αλλά ο σχεδιασμός του εστιάζει στην ευκολία χρήσης. Το '''Quassel''' περιλαμβάνει περιήγηση μέσω καρτελών και ειδοποίηση για μηνύματα και άλλα συμβάντα. Επίσης, μπορεί να συνδεθεί με ένα Quassel-core για αποθήκευση και αναζήτηση στις καταγραφές των καναλιών του IRC.
 
'''Εναλλακτικές επιλογές:'''
Όλες αυτές μπορείτε να τις βρείτε στο [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Διαδίκτυο->Συνομιλία</menuchoice>.
 
*Konversation
Το [[Special:MyLanguage/Konversation|Konversation]] είναι ο πελάτης του '''KDE''' για το IRC· πολύ φιλικό προς τον χρήστη  με τα προηγμένα χαρακτηριστικά που θα περιμένατε.
 
*[http://pidgin.im/ Pidgin]
 
*[http://kopete.kde.org/ Kopete]
 
* [http://live.gnome.org/Empathy Empathy]
 
==== IP τηλεφωνία (VOIP) ====
Οι φωνητικές εφαρμογές δεν εγκαθίστανται προκαθορισμένα. Παρόλα αυτά, εκτός από το γνωστό (αλλά όχι ελεύθερο) Skype, υπάρχουν επίσης πολλές ελεύθερες και ανοιχτές επιλογές.
 
* Το [http://www.qutecom.org/ QuteCom] (πρώην !WengoPhone) αποτελεί έναν πελάτη ελεύθερου λογισμικού συμβατό με  SIP* (VoIP).
 
* [http://www.ekiga.org/ Ekiga] (πρώην !GnomeMeeting) είναι μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού για VoIP τηλεφωνία και τηλεδιασκέψεις, για το GNOME. Το Ekiga χρησιμοποιεί και το H.323 και το πρωτόκολλο  SIP.


* Το [http://www.linphone.org/ Linphone] είναι ένα δικτυακό τηλέφωνο: με φωνή, βίντεο και στιγμιαία μηνύματα κειμένου· συμβατό με SIP.
*Το '''KDE''' [[Special:MyLanguage/Telepathy|Telepathy]] είναι προ-εγκατεστημένο και έτοιμο προς διαμόρφωση.


* Το [http://mumble.sourceforge.net/ Mumble] είναι ένα λογισμικό για συνομιλίες, χαμηλής καθυστέρησης (low-latency) και υψηλής ποιότητας φωνής.  
*[[Special:MyLanguage/Konversation|Konversation]] is the IRC (Internet Relay Chat) client pre-installed in '''Kubuntu'''. Not only does it provide functions similar to those of other popular IRC clients such as ''''X-chat''', its  design emphasizes ease of use. '''Konversation''' includes tabbed browsing and notification of messages and other events.  
 
* Το Skype, αν και όχι ανοιχτό λογισμικό, είναι δωρεάν και μπορεί να εγκατασταθεί. Δείτε στο [https://help.ubuntu.com/community/Skype Το Skype στο Ubuntu] για περισσότερες πληροφορίες.


Το λογισμικό του '''KDE''' σαν συνδέει με τον κόσμο. Δείτε στο [[Special:MyLanguage/Applications/Internet|Διαδίκτυο, δικτύωση & επικοινωνίες ]] για περισσότερα.
Το λογισμικό του '''KDE''' σαν συνδέει με τον κόσμο. Δείτε στο [[Special:MyLanguage/Applications/Internet|Διαδίκτυο, δικτύωση & επικοινωνίες ]] για περισσότερα.
Line 213: Line 69:
=== Πολυμέσα ===
=== Πολυμέσα ===


The best in multimedia is installed when you open your new '''Kubuntu''' installation. If you get an error message about "missing codecs" please install <code>kubuntu-restricted-extras</code>. You can find your Multimedia applications through
Ότι καλύτερο υπάρχει στα πολυμέσα είναι προκαθορισμένα εγκατεστημένο όταν ανοίξετε την εγκατάσταση του '''Kubuntu''' σας. Αν λάβετε κάποιο μήνυμα λάθους σχετικά με "κωδικοποιητές που λείπουν" παρακαλείστε να εγκαταστήστε το  <code>kubuntu-restricted-extras</code>. Μπορείτε να βρείτε τις εφαρμογές Πολυμέσων μέσω του <menuchoice>Kickoff->Εφαρμογές->Πολυμέσα</menuchoice>


The following applications are installed by default:
Οι παρακάτω εφαρμογές εγκαθίστανται προκαθορισμένα:


*Pulseaudio
*Το [https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio Pulseaudio] φροντίζει όλες οι είσοδοι και έξοδοι ήχου και εικόνας να δουλεύουν καλά μεταξύ τους. Αν χρειαστεί να στείλετε την έξοδο ήχου ή βίντεο σε άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το πακέτο pavucontrol, εκκινήστε το πατώντας <keycap>Alt + F2</keycap> και πληκτρολογώντας <code>pavucontrol</code>.
[https://wiki.ubuntu.com/PulseAudio Pulseaudio] keeps all your sound and video inputs and outputs working together. If you need to direct your audio or video output to other devices, install the pavucontrol package, launch it by pressing <keycap>Alt + F2</keycap>, then type <code>pavucontrol</code>.


*Amarok
*Η εξερεύνηση της μουσικής σας στο '''Kubuntu''' είναι συναρπαστική με τον προκαθορισμένο αναπαραγωγέα μουσικής '''Amarok'''. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και τη διαμόρφωσή του δείτε στο [[Special:MyLanguage/Amarok|Amarok]].
Exploring your music in '''Kubuntu''' is exciting with the pre-installed '''Amarok''' music player. For more about how to use and customize it see [[Special:MyLanguage/Amarok|Amarok]].


*K3b
*Το [[Special:MyLanguage/K3b|K3b]] είναι μια απλή, ισχυρή και διαμορφώσιμη σε μεγάλο βαθμό  γραφική εφαρμογή εγγραφής οπτικών δίσκων για έργα ήχου, βίντεο ή δεδομένων.
[[Special:MyLanguage/K3b|K3b]] is a simple, powerful and highly-configurable graphical optical disk burning application for audio, video, data projects.


*Kmix
*Το [[Special:MyLanguage/KMix|Kmix]] ελέγχει όλα τα κανάλια ήχου.
[[Special:MyLanguage/KMix|Kmix]] controls all your audio channels.


*Dragon Player
*Το [[Special:MyLanguage/Dragon_Player|Dragon Player]] αποτελεί μια απλή εφαρμογή με γραφικό περιβάλλον για αναπαραγωγή των ταινιών, των σήριαλ της τηλεόρασης και της μουσικής σας.
[[Special:MyLanguage/Dragon_Player|Dragon Player]] is a simple interface for playing your movies, TV shows, and music.


=== Other Popular Multimedia Applications ===
=== Γραφείο ===


All of these can be found in [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Internet->Multimedia</menuchoice>.
Η προκαθορισμένη σουίτα γραφείου του '''Kubuntu''' είναι το [http://www.libreoffice.org/ LibreOffice]. Περιλαμβάνει τα Calc, Draw, Impress, Math, Base και Writer. Η σουίτα αυτή αποτελεί το ανοιχτού λογισμικού ισοδύναμο της σουίτας Microsoft Office και κάθε εφαρμογή αντιστοιχεί σε ένα παρόμοιο προϊόν σε εκείνη τη σειρά προϊόντων.
 
* [http://audacity.sourceforge.net/ Audacity] audio recording and editing
 
* [http://kid3.sourceforge.net/ Kid3] tag editor which can generate tags from files or vice-versa, import tags from databases, browse cover arts and lyrics from online resources, drag and drop cover art to a file, export tags, etc.
 
* [http://musicbrainz.org/doc/PicardTagger MusicBrainz Picard] will identify track and CD information by matching digital thumbprints with the [http://musicbrainz.org/ MusicBrainz] database.
 
* [http://recordmydesktop.sourceforge.net/about.php recordMyDesktop] is a simple, friendly movie recording software, which allows you to easily create high-quality, impressive animations of your desktop.
 
* [http://www.kdenlive.org/ Kdenlive] is an intuitive and powerful multi-track video editor.
 
* [http://www.tomahawk-player.org/ Tomahawk] lets you lay music for many different offline and
online sources, and share your playlist with your friends.
 
* [http://www.videolan.org/vlc/ VLC] is a player and framework that can handle most audio and video formats you'd want to use, and it also works with DVDs, audio CDs, and much more.
 
* [http://kaffeine.kde.org/ Kaffeine] is a KDE media player that lets you play DVDs, video and audio CDs, and it has support for DVB devices as well. Whether you want to watch a movie on DVD, play a few songs, or tune into a show on digital TV, Kaffeine is a good choice for KDE users.
 
* [http://banshee-project.org/ Banshee] has many fans, as it was standard on Ubuntu desktops.
 
* [https://help.ubuntu.com/community/Rhythmbox Rhythmbox] is GNOME’s default music player, and now standard in the Unity Ubuntu desktop.
 
* [http://www.getmiro.com/ Miro] plays video, but also provides the Miro Guide, which hosts all kinds of channels with content from broadcast and cable TV via Hulu. Also offered are podcasts, a video and audio library, and has built-in !BitTorrent to grab content from sites like !LegalTorrents, giving you video, audiobooks, comics, audio and more.
 
* [http://www.mythtv.org/ MythTV] is a very nice, robust media center solution. Heavy users of MythTV might consider installing [http://www.mythbuntu.org/ Mythbuntu] on a dedicated media center box.
 
* [http://xbmc.org/ XBMC] is a media center with a clean interface and easy-to-use controls.
 
External:
* [http://www.blender.org/ Blender] is 3D content creation software that has created numerous open source video games and movies. This can be found in [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced#muon | Muon]] Discover <menuchoice>Graphics->3D</menuchoice>.
 
'''KDE''' brings entertainment to your desktop. See [[Special:myLanguage/Applications/Multimedia | Multimedia, Sound & Video]] for more.
 
=== Office ===
 
==== LibreOffice ====
 
The default office suite installed in '''Kubuntu''' is [http://www.libreoffice.org/ LibreOffice]. It includes Calc, Draw, Impress, Math, Base and Writer. This suite is the open source equivalent of the Microsoft Office suite and each application corresponds to a similar product in that line.


* Calc = Excel
* Calc = Excel
Line 282: Line 95:
* Base = Access
* Base = Access
   
   
'''LibreOffice''' works well with the files created by their Microsoft counterparts, with the exception of Microsoft Access files.  
Το '''LibreOffice''' δουλεύει καλά με αρχεία που δημιουργήθηκαν από τις αντίστοιχες εφαρμογές της Microsoft, με εξαίρεση τα αρχεία του Microsoft Access.  
For more information see [https://wiki.ubuntu.com/LibreOffice LibreOffice].
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο [https://wiki.ubuntu.com/LibreOffice LibreOffice].


==== Calligra ====
====Διαχειριστής προσωπικών πληροφοριών (PIM)====
 
'''KDE''' offers the excellent [http://www.calligra.org/ Calligra Suite]. '''Calligra''' is available for desktop PCs, tablet computers, and smartphones. It contains applications for word processing, spreadsheets, presentation, databases, vector graphics, and digital painting.
 
New to the suite is Author, an e-book authoring application with ePUB export. Besides Words, Sheets, Stage, and Kexi, included are the award-winning '''Krita''', digital painting and drawing; Braindump, a notetaking and mindmapping application; Plan, a project management application that can create Gantt charts; Karbon, a vector graphics editor; and Flow, a programmable flowchart drawing program with dynamically loadable stencils.
 
All applications available separately or as a suite, from the repositories. For more information see the [[Special:MyLanguage/Calligra/Handbooks|Calligra Handbooks]].
 
====Personal Information Manager (PIM)====


Installed with your system is the '''KDE''' Personal Information Manager '''Kontact'''. This includes many tools
Installed with your system is the '''KDE''' Personal Information Manager '''Kontact'''. This includes many tools
to manage your life.
to help you manage your life.
 
*email


*contacts
*ηλεκτρονική αλληλογραφία


*diary
*επαφές


*notes
*ημερολόγιο


*feeds
*σημειώσεις


*to-do list
*ροές


Please see [[Special:myLanguage/Kontact|Kontact]] for more details and help with this fantastic set of tools.
*λίστα εργασιών προς υλοποίηση


=== System Settings ===
Δείτε παρακαλώ στο [[Special:myLanguage/Kontact|Kontact]] για περισσότερες λεπτομέρειες και βοήθεια για αυτό το πανίσχυρο σύνολο εργαλείων.


Information on adjusting stem settings can be found at [[Special:myLanguage/System_Settings|System Settings]]
=== Ρυθμίσεις συστήματος ===


=== Utilities ===
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την προσαρμογή των ρυθμίσεων του συστήματος στο [[Special:myLanguage/System_Settings|Ρυθμίσεις συστήματος]]


Your newly installed Kubuntu system has some utilities already installed. One of the most useful is not in your menus; just press <keycap>ALT + F2</keycap>. Look at the top of your screen; there is one of your most powerful utilities, called Krunner. See more here: [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Krunner]].
=== Εργαλεία ===


The following utility applications are installed by default:
Η νέα εγκατάσταση του '''Kubuntu''' συστήματός σας έχει μερικά εργαλεία ήδη εγκατεστημένα. Ένα από τα πιο χρήσιμα δε βρίσκεται στα μενού· πατήστε απλά <keycap>ALT + F2</keycap>. Δείτε στην κορυφή της οθόνης σας· εκεί υπάρχει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία, λέγεται Krunner. Δείτε περισσότερα εδώ: [[Special:myLanguage/Plasma/Krunner|Krunner]].


*[[Special:MyLanguage/Kate|Kate]] is the default text editor for '''KDE'''. It has many great features for editing plain text or writing  code in many different languages.
Τα παρακάτω εργαλεία εγκαθίστανται προκαθορισμένα:


*[[Special:MyLanguage/Ark|Ark]] is the default tool for handling archives of files such as '''''tar, gzip, bzip2, zip, rar and 7z'''''.
*Το [[Special:MyLanguage/Kate|Kate]] είναι ο προκαθορισμένος επεξεργαστής κειμένου του '''KDE'''. Έχει πολλά σπουδαία χαρακτηριστικά για την επεξεργασία απλού κειμένου ή τη συγγραφή κώδικα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.


*[[Special:MyLanguage/Klipper|Klipper]] is a clipboard to hold copied text for later use. Unlike other clipboards it will hold your entire copied text, rather than just one line.
*Το [[Special:MyLanguage/Ark|Ark]] είναι το προκαθορισμένο εργαλείο για τον χειρισμό αρχειοθηκών αρχείων όπως  '''''tar, gzip, bzip2, zip, rar και 7z'''''.


*[[Special:MyLanguage/KNotes|Knotes]] is a sticky-note application to post notes on your desktop.
* Το [[Special:MyLanguage/Klipper|Klipper]] είναι το πρόχειρο για να κρατάτε αντιγραμμένο κείμενο για μελλοντική χρήση. Αντίθετα με άλλα πρόχειρα, θα κρατήσει ολόκληρο το αντιγραμμένο κείμενο, αντί μιας γραμμής μόνο.


*[[Special:MyLanguage/KCalc|KCalc]] offers basic calculator functions and much more.
*Το [[Special:MyLanguage/KNotes|Knotes]] είναι μια εφαρμογή για καρφιτσωμένες σημειώσεις, για να αναρτάτε σημειώσεις στην επιφάνεια εργασίας σας.


*[[Special:MyLanguage/KMag|KMag]] is the screen magnifier from '''KDE'''.
*Το [[Special:MyLanguage/KCalc|KCalc]] προσφέρει βασικές λειτουργίες αριθμομηχανής και πολλά άλλα.


*[[Special:MyLanguage/Konsole|Konsole]] is the KDE terminal emulator, it can be used to run console shells.
*[[Special:MyLanguage/Konsole|Konsole]] is the KDE terminal emulator, it can be used to run console shells.
==== Sh ====
The Bourne shell (sh) was one of the major shells used in early versions of the Unix operating system and became a de facto  standard. Every Unix-like system has at least one shell compatible with the Bourne shell. The Bourne shell program name is sh and it is typically located in the Unix file system hierarchy at /bin/sh. The Bourne shell is usually used as fallback for Bash or another shell. The features of the Bourne shell are quite limited if compared to something like Bash.


==== Bash ====
==== Bash ====


Bash stands for "Bourne again shell", a bit of a play on words. For many Linux distribution Bash is the default shell. The Bash command syntax is a superset of the Bourne shell command syntax. Among the features of Bash are: command line editing, command history, the directory stack, the $RANDOM and $PPID variables, and POSIX command substitution syntax $(..)/ When used as an interactive command shell and pressing the tab key, Bash automatically uses command line completion to match partly typed program names, filenames and variable names. Bash syntax simplifies I/O redirection in ways that are not possible in the traditional Bourne shell. For example Bash can redirect standard output (stdout) and standard error (stderr) at the same time using the &> operator.
Το '''Bash''' είναι το προκαθορισμένο κέλυφος στο '''Konsole''' και τα τερματικά. Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες στο [https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal using the Terminal].
[https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal Using the Terminal]
 
==== Zsh ====
 
The Z shell (zsh) is a Unix shell that can be used as an interactive login shell and as a powerful command interpreter for shell scripting. Zsh can be thought of as an extended Bourne shell with a large number of improvements, including some features of bash, ksh, and tcsh. Among its features are: programmable command-line completion, sharing of command history among all running shells, spelling correction, theme-able prompts and it is fully customizable.
Attesting to the sheer size of this shell is the famous first sentence of the shell's manual page, which reads "Because zsh contains many features, the zsh manual has been split into a number of sections", and then goes on to list seventeen items.
 
For a comparison of command shells see this page: [http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_command_shells Comparison of command shells]
 
=== Firewall configuration ===
 
==== Ufw ====
 
Ufw is the default commandline configuration tool for the firewall. Ufw stands for Uncomplicated Firewall, it is develop to ease iptables firewall configuration. For more information about ufw see: [https://help.ubuntu.com/community/UFW UFW]
 
==== Gufw ====
 
Gufw is a GUI frontend to ufw. By default it is not installed, to install it run the following command from a terminal (Konsole):
<code>sudo apt-get install gufw</code>
 
For more information about gufw see: [https://help.ubuntu.com/community/Gufw Gufw]
 
=== Other Useful Utilities ===
 
Available in the repositories.
 
* [http://utils.kde.org/projects/filelight/ Filelight] creates an interactive map of concentric, segmented rings that help visualise disk usage on your computer.
 
* [http://yakuake.kde.org/ Yakuake] is a drop-down terminal emulator based on KDE Konsole technology.
 
* [https://apps.ubuntu.com/cat/applications/precise/kde-config-touchpad/ Synaptiks] is the KDE touchpad configuration tool.
 
'''KDE''' also brings you utilities, tools, and accessories to ease your work. See [[Special:MyLanguage/Applications/Utilities|Utilities & Tools]] for more.
 
=== Education ===
 
Information on '''Kubuntu''' education applications can be found at [http://kde-edu.org/ Education]
 
=== Development ===
 
'''Kubuntu''' offers the tools developers need, from simple editors to IDEs, many languages, compilers, and version control systems. Development packages are not included by default, but everything mentioned here is available in the repositories.
 
Aside from the applications mentioned below, '''KDE''' offers a number of development utilities and specialized applications, described [[Special:MyLanguage/Applications/Development|here]].
 
==== KDevelop ====
 
[[Special:MyLanguage/KDevelop4/Manual|Kdevelop]] is an IDE (integrated development environment) for all those developers who want to integrate the tools they need for developing in a comfortable and simple solution. The focus is on C++ and CMake, but it can be used for other languages such as PHP and Python.
 
==== QtCreator ====
 
[http://qt-project.org/wiki/Category:Tools::QtCreator Qt Creator] is a cross-platform integrated development environment (IDE) tailored to the needs of Qt developers. It provides:
 
* C++ and !JavaScript code editor
 
* Integrated UI designer
 
* Project and build management tools
 
* GDB and CDB debugging frontends
 
* Support for version control, desktop, embedded and mobile targets
 
==== Eclipse ====
 
[http://www.eclipse.org/home/newcomers.php Eclipse] is an open source community whose projects are focused on building an extensible development platform, runtimes and application frameworks for building, deploying and managing software across the entire software lifecycle. Eclipse is more than a Java IDE.
 
==== Code::Blocks ====
 
[http://www.codeblocks.org/ Code::Blocks] is a C++ IDE designed to be very extensible and fully configurable.
 
==== Text Editors ====
 
Some developers use simple editors such as [http://kate-editor.org/ Kate], [http://www.vim.org/ vim], and [http://www.gnu.org/software/emacs/ emacs].
 
==== Android Development ====
 
For those interested in Android development, `android-tools-adb` and `android-tools-fastboot` are available. Also useful might be this [http://community.kde.org/Plasma/Active/Installation Plasma Active] (touch screen development) information.
 
==== Distributed Version Control ====
 
[http://git-scm.com/ Git], [http://mercurial.selenic.com/ Mercurial], and [http://bazaar.canonical.com/en/ Bazaar] are available in the repositories, along with older tools, and add-ons.
 
==== Languages ====
 
All popular languages such as Java, Python, Ruby, Lua, Haskell, Go, Perl, Php and Lisp are available, along with compilers for C++, C, such as g++, gcc and Clang, testing frameworks, toolkits, and other useful packages.
 
=== Accessibility ===
 
Information on '''KDE''' accessibility options can be found at [[Special:myLanguage/Applications/Accessibility|Accessibility]]
 
=== Frameworks ===
 
The software in the '''KDE''' SC (Software Compilation) is amazing. These are some of the foundational pieces of software that make it all work:
 
* [[Special:MyLanguage/Plasma|Plasma]] is the '''KDE''' workspace, and is a technology that can adapt to many types of devices. Currently there are three varieties of Plasma:
 
* [[Special:MyLanguage/Applications/Desktop|the Plasma Desktop]] environment
 
* [[Special:MyLanguage/Plasma/Netbooks|the Plasma Netbook]] environment
 
* [http://plasma-active.org/ the Plasma Active] new, cool environment for pads and smartphones
 
* [[Special:MyLanguage/KWin|KWin]] is '''KDE''''s reliable and flexible window manager with hardware
accelerated effects for added beauty and usability.
 
* [[Special:MyLanguage/Glossary#Oxygen|Oxygen]] gives your desktop a refreshing and breath-taking visual appearance.
 
* [http://phonon.kde.org/ Phonon] brings the magic of sound and video to your desktop.
 
* [[Special:MyLanguage/Glossary#Solid|Solid]] helps make your hardware just work.


* [[Special:MyLanguage/Nepomuk|Nepomuk]] is about classification, organisation, and presentation of data.
=== Διαμόρφωση τείχους προστασίας ===


* [[Special:MyLanguage/Akonadi|Akonadi]] is responsible for providing applications with a centralized database to store, index, and retrieve the user's personal information.
'''Ufw''' is the default commandline configuration tool for the firewall. '''Ufw''' stands for Uncomplicated Firewall. It is developed to ease iptables firewall configuration. For more information about ufw see: [https://help.ubuntu.com/community/UFW UFW]


[[Special:myLanguage/Kubuntu|Return to Kubuntu Home]]
[[Special:myLanguage/Kubuntu|Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Kubuntu]]
[[Category:Kubuntu]]
[[Category:Kubuntu/el]]

Latest revision as of 12:10, 30 May 2019

Λογισμικό

This is a short guide to the software that is included in your Kubuntu installation.

Γραφικά

Ορισμένες βασικές εφαρμογές γραφικών εγκαθίστανται στο Kubuntu προκαθορισμένα, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε, να βλέπετε, να σαρώνετε και να χειρίζεστε εικόνες. Οι παρακάτω εφαρμογές εγκαθίστανται προκαθορισμένα:

  • Το Okular είναι ένας καθολικός προβολέας εγγράφων για πολλά είδη εγγράφων: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub και άλλα.
  • Το LibreOffice Draw είναι ένα εργαλείο σχεδίασης και γραφημάτων γενικού σκοπού που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε οτιδήποτε, από ένα γρήγορο σχέδιο μέχρι ένα πολύπλοκο πλάνο, και σας δίνει τον τρόπο να επικοινωνήσετε με γραφήματα και διαγράμματα. Με ένα μέγιστο μέγεθος σελίδας 300χ300 εκ., το Draw αποτελεί ένα τέλειο πακέτο για δημιουργία τεχνικών σχεδίων, αφισών και πολλών άλλων.
  • Το Skanlite είναι μια απλή εφαρμογή σάρωσης εικόνων.
  • Το Gwenview είναι ένας προβολέας εικόνων με πολλά χαρακτηριστικά.
  • Το Kamoso είναι μια εφαρμογή εγγραφής με δικτυακή κάμερα, από την κοινότητα του KDE.
  • KSnapshot is the best for desktop screenshots.

Διαδίκτυο

Το Kubuntu θα σας συνδέσει με το διαδίκτυο.

Περιηγητές

Ο Firefox είναι ο προκαθορισμένος περιηγητής στο Kubuntu, ο πιο δημοφιλής περιηγητής ανοιχτού λογισμικού στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του Firefox δείτε στο the Firefox Help Page.

Εξαγωγή σελιδοδεικτών

To export your bookmarks from Firefox:

  1. Click on the Bookmarks menu item
  2. Select Show All Bookmarks or Ctrl+Shift+O
  3. A new window will appear. Select Import and Backup
  4. Note where you save your bookmarks (by default in ~/yourfoldername)
Εισαγωγή σελιδοδεικτών στον Firefox

A guide can be found here: Importing your bookmarks into Firefox.

Πελάτες αλληλογραφίας

Όσον αφορά τις εφαρμογές-πελάτες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υπάρχουν πολλές επιλογές. Στο Kubuntu, το Kmail είναι ο προκαθορισμένος πελάτης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, είτε ως ανεξάρτητη εφαρμογή είτε ως τμήμα του διαχειριστή προσωπικών πληροφοριών (PIM) Kontact. Το Kmail αποτελεί το συστατικό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Kontact, του διαχειριστή προσωπικών πληροφοριών (PIM) του KDE. Το Kmail από μόνο του είναι παρόμοιο σε λειτουργικότητα με τα άλλα δημοφιλή προγράμματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ ο Kontact είναι τόσο πλήρης σε χαρακτηριστικά όσο και οι πιο φανταχτεροί διαχειριστές προσωπικών πληροφοριών (PIM), καθώς μπορεί να διαμορφωθεί με ημερολόγια, βιβλία διευθύνσεων, σημειώσεις, έναν αναγνώστη RSS, καταγραφή χρόνου, χρονικά και απλό σχεδιασμό έργου. Τα παρακάτω αποτελούν μόνο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Kmail:

  • υποστήριξη IMAP, POP3, SMTP
  • υποστήριξη ασφαλούς σύνδεσης SSL, TLS και Digest-md5
  • PGP και GNUPG υπογραφές και υποστήριξη κρυπτογράφησης
  • Ανάγνωση HTML, φιλτράρισμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, εσωτερικά σύνολα χαρακτήρων, λειτουργίες αναζήτησης και φιλτραρίσματος, ορθογραφικός έλεγχος και στιβαρή αναζήτηση. Περισσότερες πληροφορίες για τον Kmail μπορείτε να βρείτε στην τεκμηρίωση του KMail.

Πελάτες συνομιλίας

Η συνομιλία με τους φίλους και την οικογένεια αποτελεί μια δημοφιλή χρήση του διαδικτύου και το Kubuntu παρέχει τις αναγκαίες εφαρμογές. Υπάρχουν δυο προκαθορισμένες εφαρμογές-πελάτες συνομιλίας εγκατεστημένοι στο Kubuntu - το KDE Telepathy για στιγμιαία μηνύματα και το Quassel για συνομιλία στο IRC (Internet Relay Chat).

  • Το KDE Telepathy είναι προ-εγκατεστημένο και έτοιμο προς διαμόρφωση.
  • Konversation is the IRC (Internet Relay Chat) client pre-installed in Kubuntu. Not only does it provide functions similar to those of other popular IRC clients such as 'X-chat, its design emphasizes ease of use. Konversation includes tabbed browsing and notification of messages and other events.

Το λογισμικό του KDE σαν συνδέει με τον κόσμο. Δείτε στο Διαδίκτυο, δικτύωση & επικοινωνίες για περισσότερα.

Πολυμέσα

Ότι καλύτερο υπάρχει στα πολυμέσα είναι προκαθορισμένα εγκατεστημένο όταν ανοίξετε την εγκατάσταση του Kubuntu σας. Αν λάβετε κάποιο μήνυμα λάθους σχετικά με "κωδικοποιητές που λείπουν" παρακαλείστε να εγκαταστήστε το kubuntu-restricted-extras. Μπορείτε να βρείτε τις εφαρμογές Πολυμέσων μέσω του Kickoff->Εφαρμογές->Πολυμέσα

Οι παρακάτω εφαρμογές εγκαθίστανται προκαθορισμένα:

  • Το Pulseaudio φροντίζει όλες οι είσοδοι και έξοδοι ήχου και εικόνας να δουλεύουν καλά μεταξύ τους. Αν χρειαστεί να στείλετε την έξοδο ήχου ή βίντεο σε άλλες συσκευές, εγκαταστήστε το πακέτο pavucontrol, εκκινήστε το πατώντας Alt + F2 και πληκτρολογώντας pavucontrol.
  • Η εξερεύνηση της μουσικής σας στο Kubuntu είναι συναρπαστική με τον προκαθορισμένο αναπαραγωγέα μουσικής Amarok. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και τη διαμόρφωσή του δείτε στο Amarok.
  • Το K3b είναι μια απλή, ισχυρή και διαμορφώσιμη σε μεγάλο βαθμό γραφική εφαρμογή εγγραφής οπτικών δίσκων για έργα ήχου, βίντεο ή δεδομένων.
  • Το Kmix ελέγχει όλα τα κανάλια ήχου.
  • Το Dragon Player αποτελεί μια απλή εφαρμογή με γραφικό περιβάλλον για αναπαραγωγή των ταινιών, των σήριαλ της τηλεόρασης και της μουσικής σας.

Γραφείο

Η προκαθορισμένη σουίτα γραφείου του Kubuntu είναι το LibreOffice. Περιλαμβάνει τα Calc, Draw, Impress, Math, Base και Writer. Η σουίτα αυτή αποτελεί το ανοιχτού λογισμικού ισοδύναμο της σουίτας Microsoft Office και κάθε εφαρμογή αντιστοιχεί σε ένα παρόμοιο προϊόν σε εκείνη τη σειρά προϊόντων.

  • Calc = Excel
  • Writer = Word
  • Impress = Powerpoint
  • Base = Access

Το LibreOffice δουλεύει καλά με αρχεία που δημιουργήθηκαν από τις αντίστοιχες εφαρμογές της Microsoft, με εξαίρεση τα αρχεία του Microsoft Access. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο LibreOffice.

Διαχειριστής προσωπικών πληροφοριών (PIM)

Installed with your system is the KDE Personal Information Manager Kontact. This includes many tools to help you manage your life.

  • ηλεκτρονική αλληλογραφία
  • επαφές
  • ημερολόγιο
  • σημειώσεις
  • ροές
  • λίστα εργασιών προς υλοποίηση

Δείτε παρακαλώ στο Kontact για περισσότερες λεπτομέρειες και βοήθεια για αυτό το πανίσχυρο σύνολο εργαλείων.

Ρυθμίσεις συστήματος

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την προσαρμογή των ρυθμίσεων του συστήματος στο Ρυθμίσεις συστήματος

Εργαλεία

Η νέα εγκατάσταση του Kubuntu συστήματός σας έχει μερικά εργαλεία ήδη εγκατεστημένα. Ένα από τα πιο χρήσιμα δε βρίσκεται στα μενού· πατήστε απλά ALT + F2. Δείτε στην κορυφή της οθόνης σας· εκεί υπάρχει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία, λέγεται Krunner. Δείτε περισσότερα εδώ: Krunner.

Τα παρακάτω εργαλεία εγκαθίστανται προκαθορισμένα:

  • Το Kate είναι ο προκαθορισμένος επεξεργαστής κειμένου του KDE. Έχει πολλά σπουδαία χαρακτηριστικά για την επεξεργασία απλού κειμένου ή τη συγγραφή κώδικα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.
  • Το Ark είναι το προκαθορισμένο εργαλείο για τον χειρισμό αρχειοθηκών αρχείων όπως tar, gzip, bzip2, zip, rar και 7z.
  • Το Klipper είναι το πρόχειρο για να κρατάτε αντιγραμμένο κείμενο για μελλοντική χρήση. Αντίθετα με άλλα πρόχειρα, θα κρατήσει ολόκληρο το αντιγραμμένο κείμενο, αντί μιας γραμμής μόνο.
  • Το Knotes είναι μια εφαρμογή για καρφιτσωμένες σημειώσεις, για να αναρτάτε σημειώσεις στην επιφάνεια εργασίας σας.
  • Το KCalc προσφέρει βασικές λειτουργίες αριθμομηχανής και πολλά άλλα.
  • Konsole is the KDE terminal emulator, it can be used to run console shells.

Bash

Το Bash είναι το προκαθορισμένο κέλυφος στο Konsole και τα τερματικά. Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες στο using the Terminal.

Διαμόρφωση τείχους προστασίας

Ufw is the default commandline configuration tool for the firewall. Ufw stands for Uncomplicated Firewall. It is developed to ease iptables firewall configuration. For more information about ufw see: UFW

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Kubuntu