Digikam/Sharpening/ca: Difference between revisions
No edit summary |
(Importing a new version from external source) |
||
Line 1: | Line 1: | ||
<languages /> | <languages /> | ||
== | == Augmentar la nitidesa al digiKam == | ||
Transcrit des | Transcrit des d'un article al blog d'en [[User:Dmitri Popov|Dmitri Popov]], el 8 de maig de 2013 | ||
L'eina Definició al '''digiKam''' ofereix tres mètodes de definició: definició senzilla, màscara de suavitzat i reenfoc. Cada mètode té els seus avantatges i inconvenients. La tècnica de definició senzilla utilitza un algoritme de matriu de convolució estàndard per millorar els detalls de la imatge. Si sou curiós quant a l'essencial i bàsic de la matriu de convolució, la [http://docs.gimp.org/en/plug-in-convmatrix.html documentació de GIMP] proporciona una breu descripció de l'algorisme. De fet, l'eina de definició senzilla al '''digiKam''' és un port pel projecte '''GIMP'''. El principal avantatge del mètode de definició senzilla és la seva simplicitat. L'eina de definició senzilla al '''digiKam''' només té un paràmetre ajustable anomenat <menuchoice>Definició</menuchoice>, el qual determina la força del filtre de definició aplicat. El desavantatge, el mètode de definició senzilla no maneja gaire bé el soroll de la imatge: tendeix a introduir més soroll en les fotografies preses amb ajustos ISO baixos. | L'eina Definició al '''digiKam''' ofereix tres mètodes de definició: definició senzilla, màscara de suavitzat i reenfoc. Cada mètode té els seus avantatges i inconvenients. La tècnica de definició senzilla utilitza un algoritme de matriu de convolució estàndard per millorar els detalls de la imatge. Si sou curiós quant a l'essencial i bàsic de la matriu de convolució, la [http://docs.gimp.org/en/plug-in-convmatrix.html documentació de GIMP] proporciona una breu descripció de l'algorisme. De fet, l'eina de definició senzilla al '''digiKam''' és un port pel projecte '''GIMP'''. El principal avantatge del mètode de definició senzilla és la seva simplicitat. L'eina de definició senzilla al '''digiKam''' només té un paràmetre ajustable anomenat <menuchoice>Definició</menuchoice>, el qual determina la força del filtre de definició aplicat. El desavantatge, el mètode de definició senzilla no maneja gaire bé el soroll de la imatge: tendeix a introduir més soroll en les fotografies preses amb ajustos ISO baixos. |
Revision as of 13:26, 6 December 2013
Augmentar la nitidesa al digiKam
Transcrit des d'un article al blog d'en Dmitri Popov, el 8 de maig de 2013
L'eina Definició al digiKam ofereix tres mètodes de definició: definició senzilla, màscara de suavitzat i reenfoc. Cada mètode té els seus avantatges i inconvenients. La tècnica de definició senzilla utilitza un algoritme de matriu de convolució estàndard per millorar els detalls de la imatge. Si sou curiós quant a l'essencial i bàsic de la matriu de convolució, la documentació de GIMP proporciona una breu descripció de l'algorisme. De fet, l'eina de definició senzilla al digiKam és un port pel projecte GIMP. El principal avantatge del mètode de definició senzilla és la seva simplicitat. L'eina de definició senzilla al digiKam només té un paràmetre ajustable anomenat , el qual determina la força del filtre de definició aplicat. El desavantatge, el mètode de definició senzilla no maneja gaire bé el soroll de la imatge: tendeix a introduir més soroll en les fotografies preses amb ajustos ISO baixos.
és un mètode de definició popular que aguditza les vores dels elements sense augmentar el soroll. Aquesta tècnica crea una versió lleugerament borrosa d'una imatge, el qual es sostrau després de l'original per tal de detectar les vores. La màscara resultant s'utilitza a continuació per augmentar el contrast al llarg de les vores detectades per produir una imatge final més nítida. L'eina màscara de suavitzat al digiKam té tres paràmetres ajustables:
especifica el nombre de píxels a cada costat d'una vora que es veuran afectats per la definició. Les fotografies d'alta resolució permeten un radi major.
determina la força de la definició.
especifica la diferència mínima en píxels que indica una vora on s'ha d'aplicar la definició. Això permet protegir les àrees de transició tonal suau des de la definició, i evitar la creació de taques en rostres, cel o aigua. [1]
Quan s'utilitza l'eina màscara de suavitzat, haureu de tenir en compte que pot introduir canvis de color subtils i artefactes d'aurèola visibles com contorns foscos o clars prop de les vores.
Finalment, el mètode http://en.wikipedia.org/wiki/Wiener_filter). Similar al connector original, l'eina reenfoc al digiKam ofereix diversos paràmetres ajustables:
està basat en el connector Reenfoc per a GIMP, el qual utilitza una tècnica anomenada filtratge FIR Wiener per aguditzar la imatge (veureés un paràmetre clau que determina el radi de la convolució circular. Bàsicament, especifica la força de l'acció de reenfoc.
ajuda a reduir els artefactes. Augmenta el valor de correlació reduint l'efecte de definició. Els valors útils són 0.5 i valors propers a 1 (p.ex., 0.95 i 0.99).
pot ajudar a reduir els artefactes. Similar al paràmetre de correlació, augmenta el valor del filtre de soroll reduint l'efecte de definició. Un valor d'ús és 0.01.
s'utilitza per especificar el radi de la convolució gaussiana per a corregir el difuminat gaussià. En la majoria dels casos, s'ha d'establir a 0, ja que introdueix artefactes. En utilitzar valors diferents de zero, possiblement també haureu d'augmentar els paràmetres del filtre de correlació i soroll.
determina la mida de la matriu de transformació. Augmentar aquest paràmetre pot donar millors resultats, sobretot quan es trien valors grans als paràmetres per a la definició circular o gaussià de l'agudesa. En la majoria dels casos, haureu de seleccionar un valor en el rang de 3 a 10. [2]
és l'eina de definició més potenta i eficaç en l'arsenal del digiKam, ja que no només ofereix un mètode de definició superior i controls granulars, però també pot manejar el soroll.
[1] Font: http://docs.gimp.org/en/plug-in-unsharp-mask.html
[2] Font: http://refocus.sourceforge.net/