Kubuntu/Advanced/ca: Difference between revisions
(Importing a new version from external source) |
(Importing a new version from external source) |
||
Line 61: | Line 61: | ||
{{Tip/ca|Simplement feu clic sobre el fitxer «.deb» per iniciar el procés d'instal·lació. Apareixerà un missatge emergent per a demanar-vos la contrasenya associada amb el privilegi administratiu.}} | {{Tip/ca|Simplement feu clic sobre el fitxer «.deb» per iniciar el procés d'instal·lació. Apareixerà un missatge emergent per a demanar-vos la contrasenya associada amb el privilegi administratiu.}} | ||
=== | === Instal·lar des del codi font === | ||
Files with the '''.tar.gz''' or '''.tar.bz2''' suffix are package files known as "tarballs" or "source" packages. These are widely used in Linux. If there is no native '''Kubuntu''' package available in any of the repositories, it may be possible to compile and install the package from source. For tips on compiling software, look at the [https://help.ubuntu.com/community/CompilingSoftware Compiling Software] page on the Ubuntu Wiki. | Files with the '''.tar.gz''' or '''.tar.bz2''' suffix are package files known as "tarballs" or "source" packages. These are widely used in Linux. If there is no native '''Kubuntu''' package available in any of the repositories, it may be possible to compile and install the package from source. For tips on compiling software, look at the [https://help.ubuntu.com/community/CompilingSoftware Compiling Software] page on the Ubuntu Wiki. |
Revision as of 09:20, 11 February 2014
Avançat
Podeu personalitzar encara més la instal·lació de Kubuntu afegint nous paquets de programari. A continuació trobareu diversos mètodes per instal·lar paquets nous (programari).
Gestió del programari
Hi ha diverses maneres de gestionar les aplicacions en Kubuntu. Una manera convenient d'afegir o eliminar aplicacions és amb un gestor de paquets.
Clients gràfics
Per omissió, la Kubuntu ve amb un gran gestor de paquets anomenat Muon. El Muon és un programa avançat amb una interfície gràfica d'usuari (IGU) per a la instal·lació i eliminació d'aplicacions. Us notificarà automàticament si hi ha actualitzacions (a la cantonada inferior dreta), però es pot utilitzar en qualsevol moment per instal·lar paquets nous, aneu a
o escrivint Muon a la barra de cerca a la part part superior del llançador . Seleccioneu des del resultat. Si preferiu el «Centre de programari» a l'estil d'Ubuntu, l'haureu d'instal·lar des del Muon.Tots dos gestors de paquets poden proporcionar informació sobre les dependències requerides, aquests són altres paquets (programes) que la peça de programari que voleu instal·lar necessita per funcionar. Quan es conegui aquesta informació, es començaran a descarregar els paquets requerits. Una vegada s'hagi completat el procés d'instal·lació, el programari estarà llest per al seu ús. Poques vegades serà necessari reiniciar el sistema després de la instal·lació de programari o actualitzacions. Si és així, el sistema us avisarà i oferirà una icona de reinici per a realitzar-lo segons la vostra conveniència.
El Muon també proporciona un mètode fàcil per eliminar el programari que ja no cal.
Repositoris
Hi ha disponibles lliurement milers de programes per instal·lar a Kubuntu. Aquests programes s'emmagatzemen en arxius de programari («repositoris») i estan disponibles per instal·lar a través d'Internet. La instal·lació a Kubuntu de programes nous és ràpida, fiable i segura, ja que cada programa està construït específicament per a Kubuntu i es comprova a fons abans que es posi a disposició dels usuaris. Els repositoris de Kubuntu es classifiquen en quatre grups:
- Main
- Restricted
- Universe
- Multiverse
S'utilitzen dos factors per a determinar aquestes categories:
- El nivell de suport proporcionat per a un programa pels seus equips de desenvolupament de programari.
- El nivell de compliment que té el programa de la Filosofia de programari lliure d'Ubuntu.
\
Hi ha disponible més informació sobre els repositoris al wiki d'ajuda a la comunitat Ubuntu sobre els repositoris.
El LiveDVD Kubuntu estàndard conté programari provinent de les categories «Main» i «Restricted». Una vegada que el sistema compta amb informació sobre les ubicacions basades en Internet per a aquests repositoris, hi haurà disponibles més programes per instal·lar. Fent ús de les eines per a la gestió de paquets de programari instal·lades per omissió, és possible descobrir, instal·lar i actualitzar qualsevol peça de programari directament a través d'Internet sense la necessitat del LiveDVD.
Per obtenir més informació sobre com gestionar els repositoris, feu clic a Gestionar els repositoris.
Arxiu de paquets personals (els PPA)
Els arxius de paquets personals permeten que qualsevol persona a la comunitat d'Ubuntu, que s'ha compromès a observar el Codi de conducta d'Ubuntu, pugui pujar paquets font d'Ubuntu per a ser construïts i publicats com un repositori apt a través de Launchpad. El programari des de l'arxiu de paquets personals (PPA) requereix una clau GnuPG (GPG) perquè el vostre sistema pugui verificar que s'estan obtenint els paquets de la font correcta i que els paquets no han estat interferits durant la seva construcció. GnuPG és una eina de GNU per a la comunicació segura i l'emmagatzematge de les dades.
Per obtenir més informació sobre els PPA, vegeu Gestionar els arxius de paquets personals.
Instal·lar/desinstal·lar fitxers .deb
Els fitxers de paquets associats amb Kubuntu tenen el sufix «.deb», degut a l'estreta relació de la Kubuntuamb la distribució Debian GNU/Linux. Els fitxers «.deb» individuals es poden descarregar i instal·lar. Els paquets de Humble, per exemple, distribueixen deb. Es requereixen privilegis administratius.
Instal·lar des del codi font
Files with the .tar.gz or .tar.bz2 suffix are package files known as "tarballs" or "source" packages. These are widely used in Linux. If there is no native Kubuntu package available in any of the repositories, it may be possible to compile and install the package from source. For tips on compiling software, look at the Compiling Software page on the Ubuntu Wiki.