Jump to content

Showfoto/Brightness/ca: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
Abella (talk | contribs)
Created page with "En aquest punt haueu notat alguna cosa important. ''Tant els controls de contrast com de brillantor poden retallar l'histograma i causar la pèrdua d'informació!'' Ara mireu ..."
Abella (talk | contribs)
Created page with "El control <menuchoice>Gamma</menuchoice> és com ajustar l'eina de corbes cap amunt al centre (veure la figura). Afecta sobretot als nivells mitjans de la majoria de grisos. ..."
Line 63: Line 63:
En aquest punt haueu notat alguna cosa important. ''Tant els controls de contrast com de brillantor poden retallar l'histograma i causar la pèrdua d'informació!'' Ara mireu l'ajust de la gamma. He empés la <menuchoice>Brillantor</menuchoice> una mica més enllà que la primera eina, i encara no es retalla la imatge. Què fa l'eina de gamma?
En aquest punt haueu notat alguna cosa important. ''Tant els controls de contrast com de brillantor poden retallar l'histograma i causar la pèrdua d'informació!'' Ara mireu l'ajust de la gamma. He empés la <menuchoice>Brillantor</menuchoice> una mica més enllà que la primera eina, i encara no es retalla la imatge. Què fa l'eina de gamma?


The <menuchoice>Gamma</menuchoice> control is like adjusting the curves tool upwards in the middle (see the figure). It affects mostly to the middle gray levels. Blacks will remain black and whites will remain white. (unlike <menuchoice>Brightness</menuchoice> control where blacks become gray). It compresses the histogram in the right part by compressing highlights, but shadows are expanded and thus causes to extend contrast there.
El control <menuchoice>Gamma</menuchoice> és com ajustar l'eina de corbes cap amunt al centre (veure la figura). Afecta sobretot als nivells mitjans de la majoria de grisos. Els negres es mantindran en negre i els blancs seguiran sent blancs (a diferència del control <menuchoice>Lluminositat</menuchoice>, on els negres esdevindran grisos). Comprimeix l'histograma a la part dreta comprimint les llums, però les ombres s'expandeixen i per tant causen que s'estengui el contrast entre aquests.


Given that this tool can clip the histogram, to avoid it as much as I can, I will change the order. Instead of doing <menuchoice>Levels</menuchoice> then <menuchoice>Brightness/Contrast/Gamma</menuchoice>, I will do <menuchoice>Brightness/Contrast/Gamma</menuchoice> then <menuchoice>Levels</menuchoice>. It's usually best adjusting levels after all other light adjustments have been done. So I did the following adjustment to the image:
Given that this tool can clip the histogram, to avoid it as much as I can, I will change the order. Instead of doing <menuchoice>Levels</menuchoice> then <menuchoice>Brightness/Contrast/Gamma</menuchoice>, I will do <menuchoice>Brightness/Contrast/Gamma</menuchoice> then <menuchoice>Levels</menuchoice>. It's usually best adjusting levels after all other light adjustments have been done. So I did the following adjustment to the image:

Revision as of 11:57, 22 April 2013

Guia d'aprenentatge de fotos al KDE 1-4: Brillantor/Contrast/Gamma + To/Saturació/Lluminositat

Unai Garro (uga): estiu de 2008

Vaig començar aquesta sèrie de guies d'aprenentatge ja fa un temps, i totes aborden qüestions sobre la llum. Utilitzem eines com nivells, corves o ajust del balanç de blancs.

Aquesta vegada desitjo apropar-me a un altre tipus de problemes, però crec que els problemes de la llum serien molt incomplets si no ens ocupem del contrast, brillantor i colors. Possiblement ja hi estareu una mica familiaritzat, però crec que val la pena cobrir-ho.

Així doncs començarem. Arreglant els colors!

Introducció:

Més que unes poques de vegades, prenem una fotografia d'un paisatge preciós, i somiarem amb un gran resultat una vegada som a casa. Avui dia les càmeres digitals ens ajuden a previsualitzar el resultat a la pantalla LCD, però en general no són massa fiables, de manera que veurem els resultats reals quan som a casa.

De manera que arribem a casa amb la nostra gran fotografia, i ens trobem, disgustats, doncs no té els colors que esperàvem. Què fer? Utilitzarem de nou Showfoto o Krita, es clar!

Permet veure la següent fotografia com a mostra:

Quan vaig prendre aquesta fotografia, veia amb els ulls tot tipus de colors forts en verd i fulles vermelloses a terra. Però d'alguna manera la càmera no captura tot el que contrasta per a mi. Però que és el contrast? És les diferències de color trobades a l'interior d'una imatge, la diferència entre un píxel/regió i els seus voltants. Com més contrastat conté la imatge, més clara és a la vista.

Aquesta imatge en canvi, és blanquinosa, és plana, no té contrast. Per què? Ja que l'histograma no ho cobreix.

"Ahhhhhh..." direu ara.... "Això ja ho sé! Puc arreglar-ho utilitzant Nivells! Ho vaig aprendre a la primera guia d'aprenentatge!". Sí, i això és el que tractarem en primer lloc. Obriu la imatge al Showfoto, i ajustarem els nivells:

El resultat és la següent imatge:

No està malament, oi? Però tot i això, jo pensava en una fotografia diferent. Les fulles són verdes, hi havia més contrast (com ombres fosques), i les fulles del terra són més vermelloses. Podem solucionar aquest problema? Sí, per exemple podem utilitzar les Corbes per a millorar les ombres. Però us mostraré algunes eines noves que poden aconseguir resultats similars en aquest cas:

Al Showfoto, aneu al menú Color -> Brillantor/Contrast/Gamma...:

Obtindreu un diàleg molt fàcil d'utilitzar amb els següents controls:

El primer control lliscant Brillantor controla la brillantor/foscor de la imatge. El segon control lliscant augmenta o redueix el Contrast, i um... Que és la Gamma? Mireu la següent imatge:

La fotografia i l'histograma de l'esquerra són els de la imatge original. A mà dreta, les tres fotografies mostren el resultat de brillantor, contrast i gamma incrementats respectivament. Com podeu veure, quan s'utilitza el control de brillantor, es mou tot l'histograma cap a la dreta. Les ombres desapareixen i les llums es tornen grises. El resultat no és molt agradable, ja que té menys contrastat. Això es podria solucionar ajustant el contrast. A la sortida del Contrast, podeu veure que l'histograma s'ha ampliat. Això significa que cada color s'ha separat encara més l'un de l'altre, i per tant augmenta la diferència de color (contrast). La sortida és molt més agradable que la imatge original en aquest cas. La imatge no és més plana, té molt més contrast i les ombres són d'un fosc clar contrastat.

En aquest punt haueu notat alguna cosa important. Tant els controls de contrast com de brillantor poden retallar l'histograma i causar la pèrdua d'informació! Ara mireu l'ajust de la gamma. He empés la Brillantor una mica més enllà que la primera eina, i encara no es retalla la imatge. Què fa l'eina de gamma?

El control Gamma és com ajustar l'eina de corbes cap amunt al centre (veure la figura). Afecta sobretot als nivells mitjans de la majoria de grisos. Els negres es mantindran en negre i els blancs seguiran sent blancs (a diferència del control Lluminositat, on els negres esdevindran grisos). Comprimeix l'histograma a la part dreta comprimint les llums, però les ombres s'expandeixen i per tant causen que s'estengui el contrast entre aquests.

Given that this tool can clip the histogram, to avoid it as much as I can, I will change the order. Instead of doing Levels then Brightness/Contrast/Gamma, I will do Brightness/Contrast/Gamma then Levels. It's usually best adjusting levels after all other light adjustments have been done. So I did the following adjustment to the image:

I could have pushed contrast even further, but I prefer natural looking photos. Then, afterwards, even if it wasn't much needed due to the clipping, I adjusted levels a bit. This is what I got:

The result is similar to the previous one, but a bit more contrasty. Still, I'm missing colors here, something is missing? Of course, lets open the Color -> Hue/Saturation/Lightness... option from the menu:

It will open a dialog where Showfoto permits adjusting the colors of the image. The Saturation control can make colors stronger or weaker. The Hue control permits altering colors towards another one (brighter colors to darker green, or even to yellow...), and finally, Lightness can make colors brighter or darker. When the image is lightened up, it causes moving the histogram's dark part upwards and compressing the whole of it on the right, thus blacks dissappear and contrast can be reduced easily thanks to the compression.

In my adjustment, I pushed saturation up to 34, reduced lightness a bit, and retouched the greens by altering the hue slightly. This is what I got finally:

Now yes, I'm happy with the result. That's what my eyes saw!!!!!

Thanks for reading this tutorial and I hope you found it useful. Cya on the next tutorial!


Notes:

Note

1. Please note that it's very easy to get addicted to tools like saturation control and go too far adjusting them (we call it overdoing /overprocessing). We want more colors, more saturated colors... but we end up with a picture that looks very unnatural and clearly shows processing was done. My suggestion is you limit yourself to showing what your eyes or your mind saw in the scene without overdoing the photo.

Note

2. The final image was also sharpened a bit for presenting. We will cover sharpening in the following tutorials.