Kubuntu/Software/da: Difference between revisions
Importing a new version from external source |
Importing a new version from external source |
||
Line 411: | Line 411: | ||
==== Sprog ==== | ==== Sprog ==== | ||
Alle populære sprog som Java, Python, Ruby, Lua, Haskell, Go, Perl, Php og Lisp er tilgængelige sammen med kompilere til C++ og C så som g++, gcc og Clang, fundamenter til at test kode, værktøjssamlinger og andre nyttige pakker. | |||
=== Accessibility === | === Accessibility === |
Revision as of 12:23, 26 January 2014
Software
En kori guide til den software, som følger med din Kubuntu-installation.
Spil
KDE's spil inkluderer en utrolig mængde bræt- og logik-spil samt arkade- og strategispil. Morsomme og lærerige spil til børn følger også med. Se webstedet KDE Games med skærmbilleder af spil og endda nogle online-spil. Alle KDE's spil findes i arkiverne, kun et par klik væk. Andre spil som de, der udbydes af Steam og Humble Bundle kan også installeres og spilles i Kubuntu. Find instruktioner på siden om Steam. Du kan finde dine installerede spil i . Følgende spil er installeret som standard:
- KPat: (også kendt som KPatience) er et afslappende kabale-spil og er installeret som standard. For at vinde skal man arrangere kortene på en given måde. Følgende kabaler følger med: Bedstefar, Bedstefars ur, Edderkop, Fyrre og otte, Golf, Idioten, Klondike, Mod3, Napoleon, Sigøjner, Simple Simon og Yukon. Der findes forskellige spillekort, temaer statistik.
Følgende spil kan installeres med tre klik i Muon Discover. Vælg titlen og så typen fx Arcade og lad så markøren svæve over det ønskede spil og klik på knappen .
Arkade
- KBounce: arkadespil med problemløsning for én spiller.
- KBreakout: Ødelæg så mange mursten som muligt uden at miste bolden.
- KDiamond: spil med problemløsning for én spiller; lav linjer med tre ens diamanter.
- KGoldrunner: Hundreder af niveauer med labyrinter, hvor du jagter guldstykker skarpt forfulgt af fjender
- KLines: Inspireret af Color Lines, enkelt og fængende. Der er en online demonstration af spillet
- Kolf: Miniature-golfspil med 2D visning set oppefra. Banerne er dynamiske og op til 10 personer ad gangen kan konkurrere. Med Kolf følger forskellige baner og træningskurser.
- Kollision: Et enkelt spil, hvor man skal undgå en bold.
- KSame: Et enkelt men udfordrende spil, hvor man skal matche farver efter samme model som !SameGame. Ryd brættet, som er fyldt med flerfarvede kugler.
- KSpaceduel: Hver af to spillere kontrollerer en rumskib i kredsløb om solen. Opgave er at eliminere opponentens rumskib.
Brætspil
- Bovo: Et spil for to, som ligner Gomoku (af japansk 五目並べ - bogstaveligt "fem punkter"), hvor opponenterne skiftes til at placere deres respektive piktogram på spillebrættet. (Også kendt som Connect Five, Fem i række, kryds og bolle)
- KBattleship: Skibe er placeret på brættet (havet). Spillerne prøver at ramme hinandens skibe på skift uden at vide, hvor de er placeret. Den første spiller, som sænker alle skibe vinder spillet.
- KMahjongg: I dette spil er brikkerne blandet og stablet oven på hinanden i en bestemt form. Spilleren skal så fjerne alle brikkerne parvis fra brættet ved at finde ens brikker.
- KReversi: er et enkelt spil for én spiller mod computeren. Hvis en spillers brik fanges af modstanderen, så vendes brikken så den får modstanderens farve. Vinderen er den, der har flest brikker på brættet, når der ikke er flere mulige træk.
- KShisen: Et kabaleagtigt spil med standard Mahjongg-brikker. I modsætning til Mahjongg har KShisen kun et lag af blandede brikker.
- KFourInLine: Spil for to baseret på Connect-Four. Byg en række på fire brikker ved hjælp af forskellige strategier.
Kortspil
- LsKat: Lieutnant Skat (fra tysk "Offiziersskat") er et morsomt og engagerende kortspil for to, hvor den anden spiller enten er en person eller spillets indbyggede kunstige intelligens. Du kan også spille og afprøve en online-version af dette spil.
Terningspil
- Kiriki: Et fængende og morsomt terningspil til KDE designet til at blive spillet af op til seks deltagere. Hver spiller samler point ved at kaste med fem terninger op til tre gange pr. tur.
- KJumpingcube: Vind alle felterne på brættet ved enten at tage et tomt felt eller erobre dem fra modstanderen. Et felt med maksimum point vil fordele sine point til de omgivende felter, hvorved tomme felter erobres. Pas på kædereaktioner!
Logik
- KAtomic: Et både morsomt og lærerigt spil bygget op om molekylær geometri. Det anvender en forenklet todimensionel fremstilling af forskellige molekyler. Du kan også spille en demonstrationsudgave af spillet online.
- KBlackbox: er en gemmeleg spillet på et gitter med bokse, hvor computeren har gemt nogle kugler.
- KMines er det klassiske minesøger-spil. Ideen er at afdække alle felterne uden at betræde nogen af minerne. Når en mine eksploderer er spillet tabt.
- KNetwalk: Et logikspil for én spiller. Konstruér et netværk som forbinder alle terminalerne til serveren med i få træk som muligt.
- KSquares: Et sjovt og spændende spil til skrivebordet. Spillet er baseret på det velkendte papir og blyants-spil Dots and Boxes.
- KSudoku: Et spil, hvor man skal bruge logik for at placere symboler. Spilleren skal udfylde et kvadrat, sådan at hver kolonne og hver række samt hver kvadratisk blok i spillefeltet indeholder hvert symbol én gang.
- Picmi: Et logikspil for én spiller. Målet er at farve felter i overensstemmelse med tal givet på brættets sider for at afdække et skjult mønster eller billede.
Strategi
- Konquest: KDE's udgave af Gnu-Lactic Konquest. Spillerne erobrer hinandens planeter ved at sende rumskibe til dem. Målet er at opbygge et interstellart imperium og erobre alle andre spilleres planeter.
- KsirK: En computerversion af et velkendt strategisk brætspil. KsirK kan spilles af flere spillere over netværk og har indbygget intelligens. Spillets mål er at erobre verden ved at angribe dine naboer med dine hære.
Legetøj
- KTuberling: Et simpelt konstruktionsspil både til både børn og voksne. Spillets idé er baseret på et engang populært dukkefremstillingskoncept.
Grafik
Nogle basale grafikprogrammer er installeret i Kubuntu som standard, sådan at du kan lave, vise, indscanne og manipulere billeder. Følgende programmer er installeret som standard:
- Krita er et populært nyt male- og tegneprogram som kan fås alene eller som en del as Calligra-pakken.
- Okular er en universel dokumentfremviser til mange slags dokumenter: PDF, Postscript, !DjVu, CHM, XPS, ePub og andre.
- LibreOffice Draw er et værktøj til at fremstille alle slags diagrammer og kort, som lader dig fremstille alt fra en hurtig skitse til en kompleks plan og giver dig redskaberne til at kommunikere med grafik og diagrammer. Med en maksimal sidestørrelse på 300 cm gange 300 cm er Draw et fremragende program til at fremstille tekniske tegninger, almindelige postere og meget andet.
- Skanlite er et enkelt program til indscanning af billeder.
- Gwenview er en billedfremviser med mange funktioner.
- Kamoso er en webcam-optager fra KDE-fællesskabet.
- KSnapshot er det bedste program til at optage skærmbilleder, enkel og praktisk.
Andre populære grafikprogrammer
Mere specialiserede programmer til maling, tegning, vektorgrafik og fotoretouchering installeres med tre klik i Muon Discover. Vælg titlen og vælg så typen eg. Drawing, lad markøren svæve over det ønskede program og klik på knappen .
Maling og redigering
- GIMP er et fremragende billedbehandlingsprogram, hvis du har brug for mere end !mageMagick.
Tegning
- Inkscape er er vektorgrafikeditor, som bruger filformatet Scalable Vector Graphics (SVG).
Fotografi
- DigiKam er et avanceret program til håndtering af fotos.
- Darktable er et sofistikeret program til at arbejde med digitale negativer og RAW-billeder,
Udgivelse
- Scribus er et program til desktop publishing med mange funktioner.
Bring billeder til live med KDE. Se Grafik og billedbehandling for mere information.
Internet
Kubuntu er sat op, sådan at du kan komme på nettet; på internettet, via chatprotokoller og endda med stemmen (VOIP) og andre nye stemmebaserede programmer. Denne side beskriver software installeret som standard og de bedste og mest populære alternativer.
Browsere
Dette er Kubuntus standardbrowser med et minimalistisk udseende og avancerede funktioner; forudinstalleret. Se mere på Rekonqs websted og i Rekonqs manual.
- Firefox
Installation af Firefox er gjort let med Kubuntus Firefox-installer.
. Se mere om, hvordan man bruger Firefox på Firefox' Kom i gang-side.
- Chrome/Chromium
Chrome er en gratis browser udviklet af Google; alle udgivelser af Chrome har været baseret på en open source-version kaldet Chromium. For mere information se Features og Chrome on Wikipedia. Installér med Muon Discover .
E-mail-klienter
Der er mange muligheder når det kommer til e-mail-klienter i Kubuntu. KMail er standard e-mail-klient, enten som en alenestående klient eller som del af PIM-programmet Kontact. KMail et Kontacts e-mail-komponent. KMails egen funktionalitet minder om andre populære e-mail-programmer, mens Kontact er lige så funktionsrig som de mest avancerede PIM'er, da den kan opsættes med kalendere, adressebøger, noter, en RSS-læser, tidsregnskab, journaler og simpel projektplanlægning. Følgende er blot nogle af Kontacts funktioner:
- understøttelse af IMAP, POP3 og SMTP
- understøttelse af sikker logon med SSL, TLS og Digest-md5
- understøttelse af PGP og GNUPG signaturer og kryptering
- Løsning af HTML, spamfilter, interne tegnsæt, søge- og filtreringsfunktioner, stavekontrol og robust søgning. Mere information om KMail kan findes i KMails dokumentation.
Alternativer: Alle disse kan findes i Muon Discover .
Chat-klienter
En populær anvendelse af internettet er chatting med venner og familje, og Kubuntu har de nødvendige programmer. Der er to standard chat-klienter i Kubuntu - KDE Telepathy til instant messaging og Quassel til IRC-chatting.
- KDE Telepathy
KDE Telepathy er under aktiv udvikling og virker allerede godt i daglig anvendelse. Det er allerede installeret og klart til at blive konfigureret.
- Quassel
Quassel er en IRC-klient, som allerede er installeret i Kubuntu. Den har ikke bare funktioner svarende til andre populære IRC-klienter så som Konversation og X-chat, men også et design med fokus på brugervenlighed. I Quassel kan man browse i faneblade og bekendtgørelser om beskeder og andre begivenheder. Den kan også forbindes til en Quassel-core til lagring og søgning i IRC-kanal-logger.
Alternativer: Alle disse kan findes i Muon Discover .
- Konversation
Konversation er KDE's IRC-klient; meget brugervenlig med alle de funktioner, du forventer.
Voice over IP (VOIP)
Programmer til internettelefoni er ikke installeret som standard. Du kan dog vælge ikke bare det kendte (men ikke fri) program Skype med også andre gode fri og åbne programmer.
- QuteCom (tidligere !WengoPhone) er fri software og en SIP*-understøttende VoIP-klient.
- Ekiga (tidligere !GnomeMeeting) er et opensource program til VoIP og videokonference til GNOME. Ekiga understøtter protokollerne H.323 og SIP.
- Linphone er en internettelefon: med tale, video instant messaging med tekst: SIP-kompatibel.
- Mumble er chat-software i høj kvalitet med lav tilgangstid.
- Skype er ikke open source, men er gratis og kan installeres. Se Skype on Ubuntu for mere information.
KDE-software forbinder dig til verden. Se Internet, netværk og kommunikation for mere.
Multimedia
De bedste multimediaprogrammer er installeret når du åbner din nye installation af Kubuntu. Hvis du får en fejlmeddelelse om "manglende codecs", så installér kubuntu-restricted-extras
. Du finder dine multimedieprogrammer
De følgende programmer er installeret som standard:
- Pulseaudio
Pulseaudio sørger for, at alle dine lyd- og videoinputs og -outputs arbejder sammen. Hvis du har brug for sende lyd- eller videooutput til andre enheder, så installér pakken pavucontrol og start den ved at taste Alt + F2 og så skrive pavucontrol
.
- Amarok
Det er sjovt at udforske din musik i Kubuntu med den forudinstallerede musikafspiller Amarok. Se flere detaljer om, hvordan du bruger og indstiller den i Amarok.
- K3b
K3b er et enkelt med kraftfuldt og meget konfigurérbart grafisk program til brænding af musik-, video- og dataprojekter.
- Kmix
Kmix kontrollerer alle dine lydkanaler.
- Dragon Player
Dragon Player har en enkel brugerflade til afspilning af dine film, TV-shows og musik.
Andre populære multimedieprogrammer
Alle disse kan findes i Muon Discover .
- Audacity lydoptagelse og -redigering.
- Kid3 editor til tags, som kan danne tags fra filer og omvendt, importere tags fra databaser, gennemse albumforsider og sangtekster fra online-kilder, trække billeder ind i en fil, eksportere tags med mere.
- MusicBrainz Picard identificerer information om CD'er og spor ved at matche digitale miniaturer med MusicBrainz' database.
- recordMyDesktop er et enkelt, brugervenligt optageprogram, som let lader dig lave imponerende animationer af dit skrivebord i høj kvalitet.
- Kdenlive er en intuitive og stærk flerspors videoeditor.
- Tomahawk lader dig afspille musik fra mange forskellige kilder, online såvel som offline og dele dine spillelister med dine venner.
- VLC er en afspiller og et fundament, som kan håndtere de fleste lyd- og videoformater, du kan få brug for, og det fungerer også for DVD'er lyd-CD'er og meget mere.
- Kaffeine er en medieafspiller fra KDE som lader dig afspille DVD'er, video og musik-CD'er og som også understøtter DVB-enheder. Hvad enten du vil se en film på DVD, spille et par numre eller stille ind på et program på digitalt TV er Kaffein et godt valg for brugere af KDE.
- Banshee har mange fans da det blev startet på Ubuntus skrivebord.
- Rhythmbox er GNOME’s standard musikafspiller og er nu også standard i Unity Ubuntu-skrivebordet.
- Miro afspiller videoer, men har også Miro-guiden, som indeholder alle slags transmitterede og kabel-tv-kanaler med indholde via Hulu. Den udbyder også podcasts, et video- og musikbibliotek og har !BitTorrent bygget ind til at hente inhold fra websteder som !LegalTorrents, hvor du kan hente videoer, lydbøger, tegneserier, musik med mere.
- MythTV er et meget behageligt og robust mediecenter. Bruger du MythTV meget, så er det måske en idé at installere Mythbuntu på en dedikeret mediecenter-boks.
- XBMC er et mediecenter med en ren brugerflade og let anvendelige kontroller.
Eksternt:
- Blender er software til at lave 3D-materiale, som er blevet brugt til talrige open source videospil og film. Den kan findes i Muon Discover .
KDE bringer underholdning til dit skrivebord. Se Multimedia, Sound & Video for mere.
Kontor
LibreOffice
Som standard kontorpakke er LibreOffice installeret i Kubuntu. Den inkluderer Calc, Draw, Impress, Math, Base og Writer. Denne open source pakke svarer til Microsoft Office-pakken, og hvert af dens programmer svarer til et tilsvarende produkt i Microsoft Office.
- Calc = Excel
- Writer = Word
- Impress = Powerpoint
- Base = Access
LibreOffice fungerer godt med filer skrevet af det modsvarende program i Microsoft Office med undtagelse af filer fra Microsoft Access. For mere information se LibreOffice.
Calligra
KDE udbyder den glimrende Calligra Suite. Calligra findes til skrivebordet, til tablets og til smartphones. Den indeholder programmer til word-processing, regneark, præsentationer, databaser, vektorgrafik og digital maling.
Ny i suiten er Author, et program til at skrive e-bøger med eksport til ePUB. Ud over Words, Sheets, Stage og Kexi inkluderes det prisvindende program Krita til digital maling, Plan, et projektstyringsprogram som kan generere Gantt-kort, Karbon, en editor til vektorgrafik og Flow, et programmerbart program til at tegne flydediagrammer med skabeliner, som kan indlæses dynamisk.
Alle programmerne kan hentes særskilt eller som en pakke fra arkiverne. Se Calligras håndbog for mere information.
Håndtering af personlig information (PIM)
KDE's PIM-pakke Kontakt er installeret som en del af dit system. Den inkluderer mange værktøjer til at holde styr på dit liv.
- kontakter
- dagbog
- notater
- feeds
- gøremålslister
Se flere detaljer og få hjælp til denne fantastiske samling værktøjer i Kontact.
Systemindstillinger
Information om tilpasning af grundlæggende indstillinger kan findes i Systemindstillinger
Småprogrammer
Dit nyinstallerede Kubuntu-system har allerede nogle små, nyttige programmer installeret. Et af de nyttigste findes ikke i startmenuerne; tast blot ALT + F2; så dukker Krunner op øverst på din skærm. Det er et af de stærkeste værktøjer; se mere her: Krunner.
Følgende småprogrammer er installeret som standard:
- Kate er KDE's standard teksteditor. Den har mange stærke funktioner til redigering af ren tekst og programkode i mange forskellige programmeringssprog.
- Ark er standardværktøjet til håndtering af pakkede filer i formater som tar, gzip, bzip2, zip, rar and 7z.
- Klipper er en udklipsholder til at opbevare udklippet tekst til senere brug. Til forskel fra andre udklipsholdere kan den opbevare hele din kopierede tekst, ikke blot en linje.
- Knotes et et program, som klæber små notitser op på dit skrivebord.
- KCalc er en lommeregner med almindelige funktione og meget mere.
- KMag er KDE's forstørrelsesglas til skærmen.
- Konsole er KDE's terminalemulator, som kan bruges til at køre kommandoskaller.
Sh
Bourne-skallen (sh) var den vigtigste skal i brug i tidlige versioner af operativsystemet Unix og blev en de facto standard. Alle Unix-lignende operativsystemer har mindst en skal som er kompatibel med Bourne-skallen. Bourne-skallens navn er sh og den findes typisk i Unix' filsystemhierarki i /bin/sh. Bourne-skallen bruges normalt kun hvis Bash eller en anden skal ikke kan anvendes. Bourne-skallens funktionalitet er ret begrænset i sammenligning med Bash og lignende.
Bash
Bash er kort for "Bourne again shell", som er lidt af et ordspil. Bash er standard skal i mange Linux-distributioner Bash's kommandosyntaks er en udvidelse af Bourne-skallens syntaks. Blandt Bash's funktioner er: redigering af kommandolinjen, kommando-historie, mappe-stakken, variablene $RANDOM og $PPID og POSIX-kommandosubstitution $(..)/ Når den bruges som interaktiv kommandoskal så får tabulatortasten Bash til at færdiggøre påbegyndte program-, fil- og variabelfilnavne. Bash's syntaks forenkler omdirigering af I/O på måder, som ikke er mulige i den traditionelle Bourne-skal. For eksempel kan Bash omdirigere standard output (stout) og standard fejl (stderr) samtidigt ved brug af operatoren &>.
Zsh
Z-skallen (zsh) er en Unix-skal, som både kan bruges som interaktiv login-skal og som en stærk kommandofortolker til skal-scripts. Zsh kan opfattes som en udvidelse af Bourne-skallen med et stort antal forbedringer, herunder nogle funktioner fra bash, ksh og tcsh. Blandt dens funktioner er: programmérbar færdiggørelse af kommandolinjen, deling af kommandohistorie mellem alle kørende skaller, stavekontrol, tilpasning af prompter, og den kan konfigureres fuldt ud. Denne skal er meget omfattende, hvilket blandt andet ses af den første sætning i skallens manual-side, som siger: "Da zsh har mange funktioner er zsh-manualen blevet opdelt i et antal afsnit", hvorefter den fortsætter med at opremse sytten afsnit.
Du kan finde en sammenligning af kommandoskaller på denne side: Comparison of command shells
Konfiguration af Firewall
Ufw
Ufw er standard kommandolinjenværktøjet til konfiguration af firewallen. Ufw står for Uncomplicated Firewall; den er udviklet til at gøre det nemmer at konfigurere firewallen med iptables. Se mere information om ufw her: UFW
Gufw
Gufw er en grafisk brugerflade til ufw. Den er ikke installeret som standard; for at installere den køres følgende kommando fra en terminal (Konsole):
sudo apt-get install gufw
Se mere om gufw her: Gufw
Andre nyttige småprogrammer
Tilgængelige i arkiverne.
- Filelight laver et interaktivt kort bestående af koncentriske, leddelte ringe til at hjælpe med at visualisere din computers diskforbrug.
- Yakuake er en drop-ned-termialemulator baseret på KDE's Konsole-teknologi.
- Synaptiks er KDE's konfigurationsværktøj til touchpads.
KDE giver dig også småprogrammer, værktøjer og tilbehør til at lette dine arbejdsgange. Se Nyttige småprogrammer for mere.
Uddannelse
Information om Kubuntu's uddannelsesprogrammer kan findes her: Education
=== Udvikling === \
Kubuntu har alle de værktøjer en udvikler har brug for fra simple editorer til IDE'er, mange sprog, kompilere og versionskontrolsystemer. Udviklingspakker er ikke inkluderet som standard, men alt det der nævnes her findes i arkiverne.
Ud over de programmer, som nævnes her har KDE et antal hjælpeprogrammer og specialiserede programmer som beskrevet her.
KDevelop
Kdevelop er et IDE (integreret udviklingsmiljø) til alle de udviklere, der ønsker at integrere de værktøjer de skal bruge i en bekvem og enkel løsning. Fokus er på C++ og CMake, men det kan også bruges til andre sprog så som PHP og Python.
QtCreator
Qt Creator er et integreret udviklingsmiljø (IDE) til flere platforme, som er skræddersyet til Qt-udvikleres behov. Det har:
- V til C++ og !JavaScript
- Integreret UI-designer
- Værktøjer til projekt- og bygge-håndtering
- brugerflade til debugging med GDB og CDB
- Understøttelse af versionskontrol, skrivebord, indlejrede og mobile mål
Eclipse
Eclipse er et open source fællesskab, hvis projekt er fokuseret på at bygge en udviklingsplatform, som kan udvides, programmer og programmeringsfundamenter til at bygge, udrulle og håndtere software igennem hele softwarens livscyklus. Eclipse er emre end blot en IDE til Java.
Code::Blocks
Code::Blocks er et C++ IDE designet til at være meget udvidbart og fuldt konfigurérbart.
Teksteditorer
Nogle udviklere bruger simple editorer så som Kate, vim eller emacs.
Udvikling til Android
Til de, der er interesserede i udvikling til Android er der `android-tools-adb` og `android-tools-fastboot. Denne information om Plasma Active (udvikling til touch screens) kan også være nyttig.
Distribueret versionskontrol
Git, Mercurial og Bazaar findes i arkiverne sammen med ældre værktøjer og tilføjelser.
Sprog
Alle populære sprog som Java, Python, Ruby, Lua, Haskell, Go, Perl, Php og Lisp er tilgængelige sammen med kompilere til C++ og C så som g++, gcc og Clang, fundamenter til at test kode, værktøjssamlinger og andre nyttige pakker.
Accessibility
Information on KDE accessibility options can be found at Accessibility
Frameworks
The software in the KDE SC (Software Compilation) is amazing. These are some of the foundational pieces of software that make it all work:
- Plasma is the KDE workspace, and is a technology that can adapt to many types of devices. Currently there are three varieties of Plasma:
- the Plasma Desktop environment
- the Plasma Netbook environment
- the Plasma Active new, cool environment for pads and smartphones
- KWin is KDE's reliable and flexible window manager with hardware
accelerated effects for added beauty and usability.
- Oxygen gives your desktop a refreshing and breath-taking visual appearance.
- Phonon brings the magic of sound and video to your desktop.
- Solid helps make your hardware just work.
- Nepomuk is about classification, organisation, and presentation of data.
- Akonadi is responsible for providing applications with a centralized database to store, index, and retrieve the user's personal information.