Plasma/da: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
No edit summary
No edit summary
Line 31: Line 31:
=== Mappevisninger ===
=== Mappevisninger ===


<span class="mw-translate-fuzzy">
Som du måske har bemærket på skærmbilledet ovenfor er der ikke placeret nogle ikoner direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kaldet en "[[Plasma/FolderView/da|Mappevisning]]". Som udgangspunkt viser Mappevisninger mappen Skrivebord og lader dig trække filer ind i den, åbne dem, klippe, kopiere og sætte ind, omdøbe og lave nye mapper og filer.  
Som du måske bemærkede på skærmbilledet er der ingen ikoner placeret direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kendt som en Mappevisning. Selvom der er mange tekniske grunde til at gøre det på den måde, så kan Mappevisninger fungere fuldstændigt som erstatninger for skrivebordet (faktisk viser de mappen Skrivebord som standard). Du kan trække ikoner til dem, klippe, kopiere, indsætte, omdøbe filer og lave nye mapper og filer.
</span>


<span class="mw-translate-fuzzy">
<span class="mw-translate-fuzzy">

Revision as of 16:26, 25 August 2010

Template:I18n/Language Navigation Bar

Oversigt

Et typisk Plasma skrivebord ser sådan ud:

De fire vigtigste komponenter for et standard Plasma-skrivebord er:

  • Panelet, også kendt som "opgavelinjen", indeholder startmenuen, en list af vinduer (programmer), et ur og systembakken;
  • Skrivebordet, hvor widgets og ikoner kan ligge;
  • Mappevisningen, et widget, som viser indholdet af en mappe på din computer og giver dig hurtig adgang til grundlæggene filhåndtering;
  • Plasma værktøjskassen, som findes i det øverste, højre hjørne af skærmen og for enden af panelet. Disse bruges til at tilgå indstillinger og andre valgmuligheder hurtigt og sikkert.

All of these default items are fully configurable and can host a wide variety of tools and content.

FAQ'en for Plasma skrivebordet

A "Frequent Asked Questions" for the current version of the Plasma Desktop is maintained on this page. It provides succinct answers to common questions as well as links to FAQs for older versions.

Hvordan du finder rundt i Plasma

Du kan bruge Plasma på samme måde som andre styresystemers skriveborde: du kan starte applikationer i startmenuen, se kørende applikationer i opgavelinjen, tilgå ikoner i systembakken og så videre.

En vigtig del af Plasma er de såkaldte widgets. Widgets er skrivebordets enkelte dele; de omfatter blandt andet startmenuen, ikoner, systembakken, ure etc. Widgets kan findes på selve skrivebordet, kan sættes ind i et panel, på skærmskåneren eller på dashboard'et blandt andre steder. Ud over de sædvanlige skrivebordshjælpere, så findes der widgets til en lang række formål, herunder microblogging (Twitter, identi.ca), enhedsomregning, vejrudsigter, fildeling og meget mere. Paneler og skriveborde er faktisk selv en slags widgets, som er beregnet til at indeholde andre widgets.

Hvad betyder det for brugen af skrivebordet? Plasma har nogle nye funktioner i forhold til traditionelle skriveborde. Vi har allerede nævnt Plasmas værktøjskasser: de er en måde at påvirke og indstille dit Plasma-skrivebord. Klikker du på dem, så dukker der en menu op på skærmen med en række valgmuligheder: du kan tilføje widgets til dit panel eller skrivebord, ændre størrelse, tilføje eller fjerne paneler, ændre baggrundsbilledet med mere.

Mappevisninger

Som du måske har bemærket på skærmbilledet ovenfor er der ikke placeret nogle ikoner direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kaldet en "Mappevisning". Som udgangspunkt viser Mappevisninger mappen Skrivebord og lader dig trække filer ind i den, åbne dem, klippe, kopiere og sætte ind, omdøbe og lave nye mapper og filer.

  • Du kan have mere end en Mappevisning af selve skrivebordet;
  • Du kan indstille Mappevisninger til at vise andre mapper (både lokale og på netværket).

Folder View can also be set as the default full-screen desktop background for a more traditional "icons scattered on the desktop" layout. Visit the Folder View page to find out how to do this and much more with Folder View.

Panelet

Panels allow you to place widgets around the edges of the screen. These collections of widgets can be configured in various ways, including making them automatically hide when not in use or aligned to certain areas of the screen.

By default, there is one panel at the bottom of the screen, but you can add more panels, move and otherwise configure the default panel and remove panels you no long want. The widgets in all of the panels may also be adjusted to your liking.

For more information on configuring panels in Plasma Desktop and what they are capable of doing for you, visit the Plasma Panels page.

Widgets overalt

I KDE's version 4.x understøtter Plasma ikke blot widgets skrevet specielt til Plasma (også kendt som Plasmoider) men også widgets fra andre kilder som fx Google Gadgets og Dashboard widgets fra Mac OSX. Flere widgets findes og installeres let ved hjælp af Hent smarte nye ting.

Widgets, som er lagt ned i panelet har som regel en Opsætnings menu, mens dem på skrivebordet kan indstilles fra 'håndtaget', som dukker op på den ene side af widget'et når musen holdes svævende over det. Ved at trække i en fri del af håndtaget kan du flytte widget'et til den ønskede position.

Der er fire værktøjer i håndtaget. Det øverste indstiller størrelsen. Træk i dette værktøj for at ændre widget'ets størrelse.

Det næste værktøj drejer widget'et. Træk i det for at ændre orienteringen.


Den tredje er svensknøglen, som give dig mulighed for at redigere det aktuelle widgets indstillinger.

Det sidste værktøj bruges på nogle widgets, som for eksempel Billedrammen. Anvendt på en Billedramme vil dette værktøj åbne billedfremviseren.

Nogle af vore yndlingswidgets omtales på siden Plasma-widgets

Aktiviteter og Zooming User Interface (ZUI)

Eksempel på Brug af Aktiviteter

En bruger holder af web-tegneserier, så hun tilføjer sine yndlings-tegneserier til skrivebordet via comics-widget'et. Hun har nu en fuld skrivebords-aktivitet med tegneserier, så hun er glad; men nu skal hun arbejde, så hun laver en aktivitet med Mappevisnings-widget'er, som viser mapperne i hendes aktuelle projekt. Efter arbejde går hun hjem og arbejder på sit eget projekt, en romantisk fortælling. Hun har endnu en aktivitet med et billedramme-widget med et foto af sin 'signifikante anden' som inspiration og en Mappevisning af sit roman-projekt. Hvad hun end laver på sin computer, så har hun en aktivitet skræddersyet til sit arbejde.

Gå til denne blog for at få nogle tips om at bruge aktiviteter.

Aktiviteter og virtuelle skriveborde

Virtuelle skriveborde, evnen til at have forskellige samlinger af vinduer på forskellige skriveborde, kan spille sammen med aktiviteter. Du kan have forskellige aktiviteter på hvert virtuelt skrivebord. I version 4.4 af Plasma-skrivebordet indstilles dette ved at åbne Systemindstillinger og navigere til Skrivebord > Flere skriveborde og aktivere Forskellig aktivitet for hvert skrivebord.

I version 4.3 af Plasma-skrivebordet indstiller du dette ved at zoome ud, vælge Indstil Plasma > Forskellige aktiviteter for hvert skrivebord og så zoome ind igen.

Tips og tricks

Panelet

Indstilling af opgavelinjen: Klik på panelets værktøjskasse (også kendt som cashewen) og højreklik derefter på panelet. Herfra får du adgang til dialogen Indstilling af Opgavelinjen. De følgende indstillinger er særligt nyttige:

Gruppering og sortering: Du kan gruppere efter programnavn, manuelt eller slet ikke. (Du kan også vælge kun at gruppere, hvis opgavelinjen er fuld). Sortering er alfabetisk som standard, man kan også være efter skrivebord, manuelt eller usorteret.
Vis kun opgaver fra det aktuelle skrivebord: En valgmulighed under Filtre.
Hav mere end en række i opgavelinjen: Hvis du bruger mange applikationer ad gangen, så kan det være nyttigt at sætte Maks. rækker og vælge Gennemtving rækkeindstilling.
Vis eller gem værktøjstips: En valgmulighed under Udseende i afsnittet Generelt.

Tweaking Plasma

Se, hvordan du tilføjer et sidepanel med ur og nyheder
Tilpas din Plasma ved at combinere flere Plasma-temaer

Yderligere information


Tilbage til Introduktionssiden