Dolphin
Filmanageren med de skjulte talenter |
Hovedpunkter
- Enkel at bruge, dedikeret til håndtering af filer
- Fokus på arbejdsgange
- Brødkrumme navigations linje
- Valgfrie paneler til bekvem navigation og informationsvisning
- Håndtering af netværks- og pseudo-filsystemer via KIO
- Du kan mærke filer og mapper og søge efter filer med et givet indhold ved hjælp af Nepomuk
Ved første blik ligner Dolphin en enkel fil manager, men den har mange talenter. Den kan blandt andet:
- dele vinduer - se og arbejd med to mapper samtidigt;
- sætte (og huske) visningsindstillinger uafhængigt for hvert vindue;
- arbejde i faneblade;
- vise det valgfri informationspanel på højre side,
- eller vise essentielle informationer i vinduet;
- bruge 'brødkrummer' til hurtig navigering;
- skifte til en redigerbar navigationslinje med et klik;
- tilføje et mappepanel til traditionel navigering;
- tilføje en terminal i den mappe du gennemser;
- kontrollere mange funktioner ved hjælp af tastaturgenveje.
Vejledninger
Filosofi
Dolphin er en filmanager med fokus på brugervenlighed. Når man læser ordet brugervenlighed, så antager man ofte, at fokus er på nye brugere og at der kun er tale om grundlæggende funktioner. Denne antagelse er forkert.
Målgruppe
Fokuset på brugervenlighed betyder, at funktioner nemt kan findes og er effektive i brug. Dolphins samling af funktioner defineres indirekte af dens målgruppe:
- Lisa: Lisa er fortrolig med computere med 10 års erfaring. I sit arbejde har hun erfaring med Word, Excel og Outlook. Derhjemme bruger hun mest computeren til at browse internettet og skrive e-mails. Hun skal bruge filmanageren til at håndtere fotos fra kameraet, dokumenter hun modtager i e-mails og pdf-dokumenter hun downloader med sin browser. Lisa kender begreber som mappe og filhierarki, men er ikke fortrolig med filhierarkiet i Linux.
- Simon: Simon har været udvikler i et softwarefirma i 8 år. Derhjemme bruger han en filmanager til at vedligeholde sin store samling af fotos og musik. Desuden har han en lille hjemmeside og har jævnligt brug for at opdatere filer på en ftp-server. Flytning og kopiering af filer er tilbagevendende opgaver i Simons arbejdsgang.
Fred og Jeff er ikke en del af Dolphins målgruppe:
- Fred: Fred er 75 år og kan skrive e-mails og browse internettet. Han er ikke fortrolig med filhierarkier og gemmer alle sine dokumenter på skrivebordet.
- Jeff: Jeff har været Linux-entusiast i et par år, siden han var 16. Han er udvikler og fungerer som administarator for et lille firma i sin fritid. Jeff bruger to skærme for at bevare overblikket over sine mange åbne programmer.
Det betyder ikke, at Fred og Jeff ikke kan bruge Dolphin; men der kan være funktioner og begreber, som overvælder Fred, og Jeff mangler måske nogle funktioner, som han har brug for til daglig.
Ikke-forstyrrende funktioner
Før en funktion føjes til Dolphin undersøges det, om funktionen er nødvendig for målgruppen. Selv om det ikke er tilfældet, kan funktionen måske godt tilføjes alligevel; først skal det afgøres om funktionen er ikke-forstyrrende, sådan at den er værdifuld for brugere, som ikke hører til Dolphins målgruppe. Ikke-forstyrrende har primært med brugerfladen at gøre. En funktion, som tilføjer en masse rod til hovedmenuen, kontekstmenuerne eller værktøjslinjen kan forstyrre målgruppen. I så fald bliver funktionen ikke tilføjet.
Et godt eksempel på en funktion, som er ikke-forstyrrende er Dolphins indlejrede terminal. Den kræver kun ét punkt i en undermenu, men er meget værdifuld for Jeff, som ikke tilhører målgruppen.
Valgmuligheder
Valgmuligheder er nødvendige, da den "gennemsnitlige bruger" ikke findes. Alligevel er det ikke Dolphins mål at have alle slags valgmuligheder. Igen er fokus på, hvad målgruppens behov kan tænkes at være. Hver yderligere valgmulighed gør det vanskeligere at finde andre valgmuligheder, så samme regel som for funktioner gælder også for valgmuligheder.
Tips, tricks og fejlsøgning
Problem: Dolphins menupunkter
eller har ingen valgmuligheder. Nepomuk er aktiveret i Systemindstillinger.- Løsning: Omdøb mappen ~/.kde4/share/apps/dolphin (i nogle distro'er hedder mappen ~/.kde/share/apps/dolphin) og genstart Dolphin. Dette vil fjerne alle dine tilpasninger af Dolphin, men valgmulighederne skulle komme tilbage. Hvis alt virker som det skal, så kan du slette mappen. Dette skete for mig efter opgradering fra KDE 4.4 til 4.5
Problem: Når jeg vælger et program til at åbne et given filtype med, så påvirker det tilsyneladende også andre filtyper. Det er som Dolphin ikke kan se forskel på de to forskellige filtyper.
- Løsning: Sandsynligvis kender KDE-platformen ikke til den ene af filtyperne, så den associerer den ukendte filtype til en anden, kendt filtype. Dette forekommer ofte med XML-baserede filtyper; hvis filtypen ikke er kendt af KDE-pltformen, så vil de blive behandlet som alle andre XML-filer og blive åbnet med standardprogrammet til at åbne XML-filer, selv om de har deres egen filendelse (fx .xliff eller grapgml)
- For at løse dette problem kan du bruge Fileassociationer til at oprette et punkt for en ukendt filtype.
Problem: Dolphins facilitet til at finde filer finder ikke filer, som du ved er på din computer.
- Løsning: Genindeksér Baloo. Baloo er et system til filindeksering og søgetjeneste, som Dolphin bruger til at søge efter filer. Den skal indekseres for at virke. For at løse problemet skal du åbne en terminal og skrive balooctl check
!Se også forumerne, og Dolphin-håndbogen.
Nøgleord
fil management, fil manager, fil browser, tags, metadata, Nepomuk