Dolphin/Gestió de fitxers

From KDE Wiki Sandbox

Descobrir el Dolphin

La primera secció proposa una visita guiada de Dolphin. La segona va dels conceptes dels diferents tipus d'adreces d'interès. La tercera debat sobre la gestió d'arxius. Finalment, examinem «les coses més útils». Les imatges són clicables -per veure una vista engrandida-.

Informació
Quan es mencionin les rutes, no oblideu que poden fer referència a ~/.kde o ~/.kde4, segons la vostra distribució.


Informació general

Dolphin o Konqueror?

Aquesta guia d'aprenentatge descriu Dolphin per a KDE SC 4. Konqueror era el gestor de fitxers estàndard en KDE 2 i 3. També podeu utilitzar Konqueror com el gestor de fitxers per omissió en KDE SC 4. Per fer-ho, a partir de KDE SC 4.2 en endavant, obriu Arranjament del sistema i aneu al mòdul Aplicacions per omissió. Podeu seleccionar Konqueror o un rang d'altres aplicacions per al seu ús com al gestor de fitxers per omissió.


  • D3lphin és una bifurcació de Dolphin per a KDE 3. Li falten certes característiques de Dolphin al KDE SC 4. També és menys conegut, perquè el gestor de fitxers per omissió de KDE 3 era Konqueror. Aquesta bifurcació no està suportada per la comunitat i ja no és més mantinguda pel seu autor.

Introducció a Dolphin

Dolphin és el gestor de fitxers del KDE Software Compilation.

Us mostraré com utilitzar Dolphin per les tasques corrents de gestió de fitxers, i com personalitzar-lo en funció de les vostres necessitats.



Quan obrim Dolphin des del menú Kickoff aquest mostra el vostre directori inicial, per omissió és el vostre directori inici.

Per obrir un fitxer, o anar a una carpeta només cal fer clic sobre seu. (Això es pot canviar pel doble clic a Arranjament del sistema -> Administració del sistema -> Teclat i Ratolí , Si ho preferiu. Algunes distribucions estableixen el doble clic com per omissió). Al KDE 4.5 això esdevé a Arranjament del sistema -> secció Maquinari -> Dispositius d'entrada -> secció Ratolí.

Per seleccionar i deseleccionar fitxers i carpetes mantenint el cursor del ratolí sobre la icona i fer clic al signe més emergent per seleccionar i al signe menys per deseleccionar. Com segueix:



En fer clic al signe més, aquest fitxer o carpeta serà afegida a la vostra selecció. Podeu seleccionar diversos fitxers de la mateixa manera. La selecció també es pot fer arrossegant un rectangle (de vegades anomenat el mètode «rubber band»), i seleccionant i deseleccionant amb Ctrl + clic per a un i Majús. + clic per a un rang consecutiu.

Molts fitxers seleccionats s'assemblarà a això:



Crear una carpeta nova: Podeu crear una nova carpeta al directori actiu utilitzant el menú contextual (clic dret) -> Crea nou o la drecera F10.

Pestanyes: Dolphin suporta la navegació amb pestanyes. Una nova pestanya es pot obrir, per exemple des de Fitxer -> Pestanya nova, amb la drecera Ctrl + T o fent clic del botó mig del ratolí sobre la icona de carpeta i els botons de navegació.

Dolphin s'obrirà per omissió quan fem clic sobre qualsevol carpeta. També es pot iniciar des del menú Kickoff.

Barra de navegació

Dolphin integra un nou concepte d'usar la barra de navegació d'una manera més ràpida i precisa: per tant s'utilitza una barra de navegació «fil d'Ariane». En lloc de mostrar la ruta completa, s'anuncien només els punts de navegació en forma de botons. En fer clic en un d'aquests botons, es va directament a aquesta carpeta. D'aquesta manera es pot arribar a una carpeta pare des d'una subcarpeta d'una manera molt ràpida.

Entre els botons que representen una carpeta hi ha una petita fletxa la qual és un botó. En fer clic a la fletxa podreu veure una llista de tots els subdirectoris en el mateix nivell que l'actual, oferint-vos un canvi ràpid de directori.


Canviar de directoris ràpidament

També hi ha una barra de navegació clàssica, que mostra la ruta completa. Per utilitzar aquest estil podeu seleccionar Visualitza -> Barra de localització -> Ubicació editable, o activar la drecera de teclat Ctrl + L. En fer clic a l'espai lliure al costat de l'última carpeta que es mostra en l'estil «fil d'Ariane» podreu canviar l'estil clàssic. Si se selecciona l'estil clàssic pareixerà una marca de verificació al final de la barra de navegació. Aquesta marca de verificació és un botó que es pot utilitzar per tornar a l'estil «fil d'Ariane». Per descomptat, el menú i les dreceres de teclat també es poden utilitzar.

Vista dividida

Dolphin ofereix la possibilitat de dividir la vista de la carpeta actual de manera que s'en puguin veure dues una a cada costat com al Midnight Commander. És una vista molt agradable per copiar o moure fitxers des d'una carpeta cap a una altra.



Podeu dividir la vista amb Visualitza -> Divideix (drecera de teclat F3). Per tornar a una sola vista de carpeta, podeu utilitzar Visualitza -> Tanca. El símbol mostrarà quina vista serà tancada. En funció de la vista actualment activa es mostrarà el signe menys a la part esquerra o dreta. La vista activa s'haurà tancat. És important saber-ho si desitgeu utilitzar la drecera de teclat. També hi ha un botó per a dividir i tancar la vista situat a la barra d'eines. Aquest també mostra el símbol menys, així doncs és fàcil saber quina vista serà tancada.

Per descomptat, cada vista té la seva pròpia barra de navegació i cada vista pot utilitzar un mode de vista diferent.

Mode de vista

Dolphin permet tres modes de vista diferents: «Icones», «Detalls» i «Columnes». Aquests es poden canviar mitjançant el menú Visualitza -> Mode de vista o amb les dreceres de teclat Ctrl+1 (Icones), Ctrl+2 (Detalls) i Ctrl+3 (Columnes). També hi ha un botó per a cada mode de vista a la barra d'eines i al menú contextual de la vista de carpeta oferint un submenú Mode de vista per a canviar el mode de vista.

Icones

Cada fitxer i carpeta estan representats per una icona en el mode de vista «Icones». En lloc de mostrar una icona de vista prèvia del fitxer que pot mostrar. Aquest comportament es pot activar/desactivar a través del menú Visualitza -> Vista prèvia o a través d'un botó a la barra d'eines. Hi ha un límit de mida per a les vistes prèvies de fitxers. Aquesta limitació de mida es pot configurar a través de Arranjament -> Configura Dolphin -> Modes de vista -> General opció Vistes prèvies de fitxer -> Mida màxima de fitxer. També hi ha una opció per utilitzar miniatures encastades als fitxers. En el KDE 4.5 les vistes prèvies estan habilitades (i la mida màxima definida) amb Arranjament -> Configura Dolphin -> pàgina General -> pestanya Vistes prèvies.

Els fitxers de la carpeta seleccionada per omissió s'ordenen en ordre alfabètic. La manera d'ordenar es pot canviar a través del menú Visualitza -> Ordenar per. Els criteris d'ordenació disponibles són els següents:

  • Nom
  • Mida
  • Data
  • Permisos
  • Propietari
  • Grup
  • Tipus
  • Destí de l'enllaç
  • Camí

De manera addicional, l'ordre es pot definir amb Visualitza -> Ordena per -> Descendent o Visualitza -> Ordena per -> Primer les carpetes.

Hi ha la possibilitat de mostrar informació addicional a sota de les icones. Pot estar activa/desactiva mitjançant Visualitza -> Informació addicional. En principi, estan disponibles els mateixos criteris que per a seleccionar la cerca.

Podeu agrupar les icones per aconseguir una millor visió. Aquest comportament s'activa mitjançant Visualitza -> Mostra en grups. Ara les icones seran agrupades i els grups dividits per una línia horitzontal que contindrà el nom del grup com a títol. L'agrupació està relacionada amb els criteris de cerca seleccionats.


Detalls

En el mode de vista «Detalls» es mostrarà la informació addicional per omissió en contrast amb el mode «Icones». Tots els fitxers són llistats en una taula. El menú contextual de la capçalera de la taula ofereix la possibilitat d'afegir columnes addicionals. Estan disponibles les següents columnes:

  • Mida
  • Data
  • Permisos
  • Propietari
  • Grup
  • Tipus
  • Destí de l'enllaç
  • Camí

La columna «Nom» sempre serà mostrada. En fer clic una capçalera d'una de les columnes, la taula serà ordenada segons aquesta columna. En fer clic sobre la capçalera de la mateixa columna l'ordre serà invertit.

Des de KDE 4.1 és possible mostrar les carpetes en forma d'arbre. En aquesta mode es mostrarà un signe més al costat de la carpeta. En fer clic al signe la carpeta s'expandeix i es mostraran a la taula totes les subcarpetes i fitxers que contingui. En fer clic en el signe, ara es mostrarà un signe menys, ara l'expansió es tancarà. Per descomptat, l'estructura en arbre es pot utilitzar per a tantes carpetes com es vulgui. La vista en arbre per omissió està desactivada, però es pot activar a través de Arranjament -> Configura Dolphin -> Modes de vista -> Detalls amb l'opció Carpetes ampliables.

Columnes

El mode de vista «Columnes» està inspirat pel gestor de fitxers Finder de Mac OS X. Entrar en un subcarpeta no reemplaça la vista de la carpeta actual però el contingut de la subcarpeta es llista en una columna addicional al costat de la columna de la carpeta pare. Això es pot utilitzar per a diverses jerarquies, amb la finalitat que pugueu navegar de manera simple i ràpida en el sistema de fitxers.

Regles per omissió per a totes les carpetes

Sota l'element de menú Visualitza -> Ajusta les propietats de la vista... podeu escollir qualsevol atribut per estar actiu per omissió en totes les vistes de carpeta.

Plafons

Dolphin conté diversos plafons, els quals es poden ser activar a través del menú Visualitza -> Plafons. Cada plafó es pot col·locar a la zona d'acoblament a l'esquerra o a la dreta. Per moure un plafó heu de fer clic a la capçalera i podreu fer Arrossega i deixa sobre aquest. Es ressalta l'àrea on es situarà el plafó i es realitzarà l'acció en deixar anar el botó del ratolí. És possible apilar els plafons a sobre de cadascun. En aquest cas els plafons es col·loquen en pestanyes.

En la capçalera de cada plafó hi ha dos botons. El botó prop del títol desacobla el plafó. Això torna el plafó independent, en una finestra «flotant» sobre de la finestra del Dolphin. La finestra sempre és combinada amb Dolphin i no es pot mostrar sense aquest, així com tampoc es pot minimitzar com una finestra normal. En fer clic de nou sobre el botó, el plafó serà acoblat. El segon botó tanca el plafó.

Diàlegs no modals

Quan moveu, copieu o suprimiu fitxers/directoris el diàleg desapareixerà fins i tot quan l'operació no s'hagi completat. Apareixerà una barra de progres a sota a la dreta de la pantalla, i en finalitzar l'operació desapareixerà. Si voleu veure el progres, heu de fer clic sobre la petita icona informativa (i) a la safata del sistema.

Atenció
Els nous usuaris que no estan acostumats amb aquesta forma de treball (i fins i tot els usuaris experimentats) es poden veure aclaparats per això, si esteu movent, copiant o esborrant directoris grans, llavors necessitareu utilitzar la icona per seguir el progrés de l'operació. Si no ho feu, qualsevol acció posterior, bé pot utilitzar una estructura de fitxer incompleta resultant en fitxers danyats. Esteu advertit!


Llocs

Dolphin conté un nou tipus d'adreces d'interès Llocs. Aquestes es mostren en un plafó que es pot activar a través de Visualitza -> Plafons -> Llocs (drecera de teclat F9). Els llocs predeterminats són idèntics als que es mostra a la categoría Sistema del menú K Kickoff.

En fer clic sobre un d'aquests llocs s'obrirà en la vista de carpeta actual. El menú contextual ofereix la possibilitat de modificar o suprimir els llocs. És igualment possible ocultar temporalment les entrades.

Es pot utilitzar el menú contextual d'una carpeta per afegir-la com a una nova entrada al plafó Llocs. En conseqüència, hi ha un element Afegeix a Llocs en aquest menú. Igualment podeu fer una acció arrossega i deixa una carpeta cap al plafó Llocs.

El plafó llocs també conté entrades per als perifèrics amovibles connectats tals que les claus USB o els CD. Una petita icona indica si el dispositiu està muntat. El menú contextual ofereix la possibilitat de desmuntar-los.

Els llocs s'utilitzen com a base a la barra de ruta de navegació fil d'Ariadna. Cada adreça es mostra en relació a la carpeta pare més propera a un dels llocs.

Informació

El plafó d'informació es pot activar mitjançant Visualitza -> Plafons -> Informació (drecera de teclat F11). Aquest plafó mostra una vista prèvia o una icona del fitxer/carpeta actualment seleccionat o sota el cursor del ratolí. També es mostra alguna informació addicional com la data de canvi o la mida.

El plafó d'informació ofereix la possibilitat de puntuar, afegir un comentari o una etiqueta a un fitxer. Aquesta és una de les interfícies per a l'escriptori semàntic Nepomuk el qual ofereix els avantatges de la web semàntica per a l'escriptori. A partir del KDE 4.2 és possible cercar als enllaços semàntics donats per les etiquetes.


El plafó informatiu


Consell
Si us esteu preguntant sobre la falta d'etiquetes mp3 ID (títol, hora...) amb alguns fitxers el més probable és que faltin les etiquetes ID3 versió 2. Les podeu afegir amb KID3, per exemple.


Carpetes

Un plafó proporciona una estructura en arbre del sistema de fitxers que es pot visualitzar a través de Visualitza -> Plafons -> Carpetes (drecera de teclat F7). L'estructura en arbre ofereix la possibilitat de fer clic als signes + i - per desplegar/plegar les subcarpetes. En fer clic sobre una de les carpetes el contingut es mostrarà a la vista actual.

Terminal

L'emulador de terminal Konsole es pot visualitzar directament al Dolphin a través de Visualitza -> Plafons -> Terminal (drecera de teclat F4). Això fa possible l'ús d'ordres de la línia d'ordres directament al Dolphin. El terminal s'obrirà a la carpeta que es mostra a la vista actual. Maj + F4 obrirà Konsole en una finestra nova.


Dolphin amb un terminal


Enllaços externs

Wikipedia- Dolphin_(software)

Road to KDE 4: Dolphin and Konqueror

Ars Technica: A First Look at Dolphin

Youtube - KDE 4 rev 680445 - Dolphin

Introducing KDE 4 Blog - Dolphin

Navegació pel sistema de fitxers

Bookmarks and Places

In KDE3 you could create bookmarks in Konqueror, but they were not available to any other application. KDE SC 4.x opens up a great deal more flexibility - but that inevitably means more complication. In fact KDE SC 4 has three classes of Bookmarks, which need to be differentiated. They reside in different files, and have different functions.


El Konqueror al KDE3 no compartia les adreces d'interès


Tres tipus d'adreces d'interès

First, there is the set of bookmarks available only to Konqueror - web bookmarks. These are stored in ~/.kde/share/apps/konqueror/bookmarks.xml. Then there is a set which Dolphin calls Places. This set is available to all applications as well as the Dolphin file manager. Every time you use File -> Open you will see this set. The third set of bookmarks are Application Bookmarks. These share one file, regardless of the application that set them, and are available to all applications, unless you restrain them to a specific application. More of that later.

Habilitar les adreces d'interès

In most distros Bookmarks are not enabled by default. In order to use bookmarks we first have to enable them. Open a File -> Open in most KDE applications and you will see, at the right-hand edge of the icon panel, a spanner or wrench. From the drop-down list, choose Show Bookmarks.


Habilitar les adreces d'interès


Els «Llocs» per navegar en tot el sistema

Els Llocs per omissió establerts:

Inici
Xarxa
Arrel
Paperera

però n'hi podeu afegir d'altres. En Dolphin, feu clic dret sobre una carpeta i seleccioneu Afegeix a Llocs, o arrossegueu una carpeta a Llocs.


Afegir una adreça d'interès a «Llocs»


By default this "Place" will be visible in all applications. If you want to keep it constrained to Dolphin, you need to right-click on the new name in the Places list, where you will find the option to Edit it. There is a check-box for Only show when using this application (Dolphin).


Aquest «Lloc» només serà visible a Dolphin


You can see the result of that command if you read ~/.kde4/share/apps/kfileplaces/bookmarks.xml.

In some applications too there is an option in the File menu to add a folder to Places. At this stage, however, applications vary in which features are available. The important thing to remember is that the default is for Places items to be available to all applications in the File -> Open dialogue.

Adreces d'interès a les aplicacions

This is the second class of bookmarks. Remember opening File -> Open and using the spanner/wrench? Next to it is a yellow star. This is the bookmark management menu.


Gestionar les adreces d'interès a les aplicacions des d'aquí


Here you can define bookmarks that will be visible in the same menu on any application. They are stored in one file, ~/.kde4/share/apps/kfile/bookmarks.xml, which is used by all applications having that menu.

Constraining to one application

Some applications allow you to edit items in the Places menu. For instance, if in Gwenview you right click on a folder in Places you can set an option to Only show when using this application (Gwenview).


Constraining a bookmark to an application


If you need to constrain to an application that does not yet allow you to do that, the only way left is to edit the file ~/.kde/share/apps/kfile/bookmarks.xml. Immediately before the </metadata> tag you will need to add the line

<OnlyInApp>appname</OnlyInApp>

Gestió de fitxers en Dolphin

Managing archives now becomes simple. In any directory in Dolphin, highlight the files that you want to compress, and right-click. Here, using the Compress option, you can elect to create a RAR archive, a Gzipped tar archive, or define another compression mode that you have already set up.


Crear un nou arxiu


Similarly, if you right-click on an existing archived file you get a range of actions added to the right-click menu. You can extract the archive to the current folder, to an autodetected subfolder or to another place of your choosing.

Should you wish to add files to an existing archive, you can choose Open with Ark.


Gestionar els arxius existents


Les accions més útils

Change a File Association on-the-fly

Have you ever wanted to open a file, only to find that it is associated with an application that is not of your choice? You can, of course, alter this in System Settings -> Advanced -> File Associations. But Dolphin and Konqueror offer you a quick and cool method for changing a single association.

Feu clic dret sobre el fitxer i seleccioneu Propietats. La primera línia és descriptiva, quelcom a:

Tipus: Document XML

At the same level, on the right, there is a spanner (wrench). Click on that and you can add or change an association.

Similarly, by working on a folder, you can change the default file manager to/from Konqueror, if you choose, or add another image browser to the possible associations.

El submenú Accions

The Actions sub-menu opens up a whole lot more cool things to do from Dolphin. Some possibilities only appear when applicable to the file you have selected. Some of the options are

  • Convert an image file to a different format
  • Preview the file
  • Download a remote file with KGet
  • Sign and/or encrypt the file, according to the encryption software installed

Codificar i copiar pistes d'àudio CD

  • Insert an audio CD
  • Navigate to this CD in Dolphin: it must appear as "Volume" in your Dolphin 'Places' or you can reach it by typing audiocd:/ in the address bar.


Dolphin presentant un CD d'àudio


You now notice that Dolphin is proposing a WAV file for each track, plus:

  • a CDA folder containing indexing information in the usual CDA format.
  • a Whole CD folder, containing one file for each format (.cda, .flac, .mp3, .ogg, .wav) holding all the tracks
  • a FLAC folder, containing the tracks encoded into FLAC format (lossless information format)
  • an Information folder containing the CDDB informations
  • an MP3 folder, containing all the tracks in MP3 format
  • a Ogg Vorbis folder, containing the tracks encoded in OGG format

You then just have to copy the folder of your choice, in your preferred format to obtain the relative encoded version of your CD!