KDE Nedir?

From KDE Wiki Sandbox
Revision as of 17:26, 18 February 2013 by Vgezer (talk | contribs)


Demek Linux kurdunuz ve KDE kullanmaya karar verdiniz. Belki de uzun ve maceralı bir yolculuktan dönen eski bir KDE kullanıcısısınız. Ya da belki şu anda sadece inceliyor ve KDE kullanıp kullanmamaya karar vermeye çalışıyorsunuz. Bilgisayar ekranından sizi gözüne kestiren bu parıltılı şey ne mi?

Küresel Topluluk

Wade Olson'dan "KDE bizim"
Wade Olson'dan "KDE bizim"

KDE sadece bir yazılım değil, programcıların, çevirmenlerin, katkıcıların, sanatçıların, yazarların, dağıtım geliştirenlerin ve kullananların dünya çapında bir araya geldiği bir topluluk. Uluslararası teknoloji ekibimiz, kendini masaüstünde en iyi özgür yazılımı geliştirmeye adamıştır. Ayrıca KDE'ye sadece katkı verenlerle değil, kullanıcıları ve sevenleriyle tüm dünyada birbirlerine yardım ederken, bilgiyi ve bu deneyimi karşılaşabilirsiniz.

(Görsel: Wade Olson)

Yeni ve Parıltılı Bir Çalışma Alanı

KDE dünyaya geldiğinde bir masaüstü ortamıydı... Günler geçtikçe KDE Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılım geliştiren uluslararası bir ekibin adı oldu.

Bu basitçe şu anlama gelir: KDE topluluğu tarafından geliştirilen programlar bir arada çalışarak yaşayabileceğiniz en iyi deneyimi sunar. Bu tanımdan, KDE Masaüstü kullanmazsanız, KDE programları kullanamayacağınızı düşünmeyin. Bir iki kitaplığın yardımıyla hemen her masaüstünde KDE programlarını çalıştırabilirsiniz. Dahası, bazı yazılımlar sadece Linux'ta çalışmıyor; akıllı telefonlarda, internet tabletlerinde ve benzeri ele avuca sığmayan yeni aletlerde de KDE uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Koleksiyonda en sofistike tümleşik geliştirme ortamından (IDE) müzik ve video oynatıcılara, basit ama güçlü metin editörlerine kadar çok çeşitli programlar bulunur. Ayrıca KDE uygulamaları birbiriyle uyumlu görünüm ve arayüzler kullanarak, bir KDE programı kullanırken tanıdık bir duygu yaşamanızı sağlar. Altı ayda bir gerçekten çok sayıda uygulamanın güncellenmiş sürümleri bir arada sunulurlar - ki bu da Yazılım Koleksiyonu (SC) olarak bilinir. Bu toplu güncellemeye yetişemeyen uygulamalar olduğunda onlar da bağımsız bir yayın takvimiyle yeni sürümlerini duyururlar.

Bunun yanında KDE birinci sınıf bir çalışma ortamını sağlayan şöyle özellikler sunar:

  • Güzel ve çağdaş bir masaüstü
  • Ayarlara gömülmeden kişiye özel hale getirilebilen esnek programlar
  • Başka ağlar ya da bilgisayarlar üzerindeki dosyaları kendi bilgisayarınızdaymış gibi kullanabileceğiniz şeffaf ağ altyapısı
  • Yüzlerce, hatta binlerce programdan oluşan koleksiyon
  • 60'dan fazla dil desteği

Özgür Yazılım

KDE herhangi bir yazılım sunmaz. Özgür Yazılım sunar. Kullanıcı olarak teknik ya da hukuki detaylarla ilgilenmeseniz bile bu önemli bir nokta. Neden mi? Özgür yazılım olması, KDE ile istediğiniz bilgisayarda, istediğiniz amaçla, herhangi bir aktivasyon kodu, seri numarası, demo sınırlaması gibi engeller olmadan çalışmanızı sağlar. Üstelik bunu diğer insanlarla paylaşmakta da özgürsünüz! Sadece güçlü ve nefis bir yazılıma sahip olmakla kalmıyor, ailenizle, arkadaşlarınızla, dilediğiniz insanların da bundan faydalanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Bilgi
Özgür Yazılımı merak ediyorsanız Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı) web sitesinden daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Bileşenler

KDE Platformunu çeşitli yönleriyle gösteren bir diyagram
KDE Platformunu çeşitli yönleriyle gösteren bir diyagram

KDE yazılımı yaratan dev bir camiadır. Ortak özelliği yıllardır geliştirilen bir altyapının, KDE Platformunun sahibi olan insanların oluşturduğu bir camia

  • Plasma çalışma alanı, PC, netbook ya da taşınabilir cihazlar için özelleşmiş yapılar sunan kullanıcı arabirimini tarif eder.
  • KDE Platform uygulamalara benzer işlevler sunan çeşitli elemanların adıdır.
  • KDE Uygulamaları - platform üzerinde çalışmanızı sağlayan yazılımlardır.

KDE TeknolojiEvi'nde daha çok bilgi bulabilirsiniz.

Dahası var!

Burada bitmedi! KDE camiasının sunacağı daha çok şey var...

  • Diğer platformlar - Bazı KDE uygulamaları Windows, Mac OS X, ve Nokia N810 gibi taşınabilir cihazlarda da çalışır.
  • Ofis ve Üretim Paketi - KDE sadece eğlenceli değil, işleriniz ve organizasyon için de iyi bir yardımcıdır.
  • Uygulama Geliştirme Çerçevesi - Herkesin dilinde olacak bir uygulama yazmayı hayal ettiğiniz olur mu? KDE yazılımları ve camiası bunun için size yardımcı olabilir.
Başlangıç sayfasına dön.