Jovie

From KDE Wiki Sandbox
Revision as of 20:08, 13 August 2011 by Claus chr (talk | contribs)
KDE's tekst til tale-system, Jovie
The name of this application is changing!
Prior to KDE SC 3.5, this application is known as KTTS. The name is changing to Jovie. Depending on your distribution, you may already see Jovie installed on your system or in your distributions package repositories.


Hovedtræk

  • Konverterer tekst til lyd
  • Meget konfigurerbar
    • Erstat fejludtalte ord
    • Vælg talesynthesizere
    • Konfigurer lyd-output
    • Håndter jobs
  • Kører i statusområdet
  • Integrerer med de fleste af KDE's applikationer
    • Oplæser tekst fra klippebordet
    • Oplæser hele tekstfiler eller udvalgte udsnit i Kate
    • Oplæser hele HTML-sider eller udvalgte udsnit i Konqueror
    • Kan bruges til bekendtgørelser (KNotify)

Beskrivelse

KDE's tekst til tale-system Jovie er et program til at oplæse tekst over hele skrivebordet, som kører i baggrunden. Det integrerer med mange applikationer og er enkelt at bruge.

Opsætning

Efter installation kan du starte Jovie ved at vælge kttsmgr i startmenuen under Værktøjer; eller du kan starte KRunner (Alt+F2) og skrive

kttsmgr

. Du skal først sætte Jovie op før du kan bruge dets talesyntetisering.

Note
Du kan også konfigurere KTTS fra Systemindstillinger


Første skridt er at sikre dig, at du har en kompatibel tale-generator installeret. Følgende synthesizere er kompatible med Jovie: Festival, Festival Lite (flite), Hadifix, Epos, og FreeTTS. Enhver generator, som kan køres fra kommandolinjen kan også bruges med Jovie.

Nu kan du fortsætte med at lave en oplæser. Vælg fanebladet Oplæsere i kontrolmodulet Tekst-til-tale og klik Tilføj.

Vælg sprog og hvilken synthesizer, du vil bruge. For at bruge Festival skal du have en stemme installeret; du kan konfigurere dette bagefter ved at klikke på knappen Redigér. Jovie skulle nu være klar. Test det ved at vælge Rediger -> Test.

Konfiguration

For at indstille talerens stemme, volumen, hastighed og stemmeleje går du til fanebladet Oplæsere, vælger oplæseren og klikker på Rediger. Et vindue som det ovenfor dukker nu op; her kan du indstille oplæseren. For at kunne ændre stemmen skal du have andre stemmer installeret.

Hvordan man bruger Jovie

Statusområdet

Jovie vil være til rådighed i statusområdet, hvis dette er sat til i indstillingerne. Et højreklik på ikonet fremkalder en menu, som giver dig en enkel måde at kontrollere taleoutputtet.

Bemærk Speak Clipboard Contents i menuen; hvis et program ikke er integreret med Jovie, så kan du kopiere tekst, som du vil have oplæst og klikke Speak Clipboard Contents for at høre den.

Integration med andre skrivebords-applications

Konqueror

Jovie kan oplæse tekst fra en webside: Gå til menuen Værktøjer -> Læs tekst op. Det er dog nok ikke en god ide, for på den måde får du også oplæst HTML-headerene på siden. Fremhæv i stedet for den tekst, som du vil have oplæst før du vælger Læs tekst op.

Bemærk, at denne funktion også er indbygget i Okular. I menuen Værktøjer har du to valgmuligheder, menlig Oplæs hele dokumentet og Oplæs nuværende side.

Bekendtgørelser

Jovie fungerer sammen med enhver applikation, som bruger bekendtgørelser. For at konfigurere dette skal du først starte en applikation, som bruger bekendtgørelser, fx Konversation. Gå til menuen Indstillinger -> Indstil bekendtgørelser...

Som du kan se, har du forskellige bekendtgørelser til forskellige begivenheder, som når nogen udløser et highlight (en fremhævning). Ved at sætte checkmærket ved Tale for denne begivenhed, vil du få en talt bekendtgørelse, hver gang denne begivenhed indtræffer. Du kan selvfølgelig få talte bekendtgørelser for mere en en begivenhed.


Information
Hvis en applikation ikke har talefunktionen indbygget, så husk, at du altid kan fremhæve og kopiere tekst og så få Jovie til at oplæse klippebordets indhold.



For mere information se håndbog som følger med Jovie eller Jovies håndbog.