Plasma
Template:I18n/Language Navigation Bar
En introduktion: hvad Plasma er, og hvad den gør
Plasma er skrivebordsbrugerfladen for KDE SC 4 med startmenuen, skrivebordet og skrivebordspanelet (ofte kaldet opgavelinjen, selvom denne kun er en del af panelet).
Plasma i overblik
Et typisk Plasma skrivebord ser sådan ud:
Et Plasma skrivebords tre nøglekomponenter er:
- Panelet, også kendt som opgavelinjen, som indeholder startmenuen, listen af tasks (programmer), ur and systembakken;
- Skrivebordet, arealet hvor widgets pg ikoner er placeret;
- Plasma værktøjskassen, som findes i det øverste, højre hjørne af skærmen. Der er også en i højre side af panelet.
Hvordan du finder rundt i Plasma
Du kan bruge Plasme på samme måde som andre styresystemers skriveborde: applikationer kan startes fra startmenuen (K Menuen), kørende applikationer vises i opgavelinjen, ikoner i systembakken giver forskellige informationer og så videre.
En vigtig del af Plasma er de såkaldte widgets. Widgets er skrivebordets enkelte dele; de omfatter blandt andet startmenuen, ikoner, systembakke, ur... Widgets kan findes på selve skrivebordet eller indsættes i et panel. Paneler og skriveborde er faktisk selv en slags widgets, som er beregnet til at indeholde andre widgets (i Plasma kaldes de Containments).
Hvad betyder det for brugen af skrivebordet? Plasma har nogle nye funktioner i forhold til traditionelle skriveborde. Vi har allerede nævnt Plasmas værktæjskasser, undertiden kaldet "cashew'erne": de er en måde at påvirke og indstille Plasma. Klikker du på dem, så dukker der en menu op på skærmen med en række valgmuligheder: du kan tilføje widgets til dit panel eller skrivebord, ændre størrelse, tilføje eller fjerne paneler med mere.
Skrivebordet og ikoner
Som du måske bemærkede på skærmbilledet er der ingen ikoner placeret direkte på skrivebordet. I stedet er de placeret i en beholder kendt som en Mappevisning. Selvom der er mange tekniske grunde til at gøre det på den måde, så kan Mappevisninger fungere fuldstændigt som erstatninger for skrivebordet (faktisk viser de mappen Skrivebord som standard). Du kan trække ikoner til dem, klippe, kopiere, indsætte, omdøbe filer og lave nye mapper og filer.
Der er to vigtige forskelle til det sædvanlige skrivebord:
- Du kan have mere end en Mappevisning af selve skrivebordet;
- Du kan indstille Mappevisninger til at vise andre mapper (både lokale og på netværket).
Ud over Mappevisninger kan du lægge alle mulige andre slags widgets på skrivebordet, som for eksempel vejrudsigts widgets, notat widgets, fil-overvågere... Der er ingen grænser for, hvordan du kan tilpasse dit skrivebord.
Widgets overalt
I KDE SC 4.x understøtter Plasma ikke blot widgets skrevet specielt til Plasma (også kendt som Plasmoider) men også widgets fra andre kilder som fx Google Gadgets og Dashboard widgets fra Mac OSX. Flere widgets findes og installeres let ved hjælp af Hent smarte nye ting.
Widgets, som er lagt ned i panelet har som regel en Opsætnings menu, mens dem på skrivebordet kan indstilles fra 'håndtaget', som dukker op på den ene side af widget'et når musen holdes svævende over det. Ved at trække i en fri del af håndtaget kan du flytte widget'et til den ønskede position.
Der er fire værktøjer i håndtaget. Det øverste indstiller størrelsen. Træk i dette værktøj for at ændre widget'ets størrelse.
Det næste værktøj drejer widget'et. Træk i det for at ændre orienteringen.
Den tredje er svensknøglen, som give dig mulighed for at redigere det aktuelle widgets indstillinger.
Det sidste værktøj bruges på nogle widgets, som for eksempel Billedrammen. Anvendt på en Billedramme vil dette værktøj åbne billedfremviseren.
Nogle af vore yndlingswidgets omtales på siden Plasma-widgets
(Endnu ikke skrevet)
Panelet
Du kan konfigurere panelet og tilpasse det til dine behov ved at klikke på værktøjskassen til højre i panelet.
Paneljustering: Lader dig indstille panelets placering til en af tre forud definerede positioner.
Altid synlig: Holder panelet synligt altid, selv når vinduerne er maksimerede.
Skjul automatisk: Gemmer panelet væk indtil musen placeres nær skærmkanten.
Vinduer kan dække: Dette lader vinduer dække panelet; hvis vinduer maksimeres vil panelet blive dækket.
Vinduer går under: Dette lader vinduer gå under panelet, selv når de bliver maksimeret.
Maksimér panel: Får panelet til at passe med skærmens kanter, når det har fået ændret størrelse.
Fjern dette panel: Fjerner det aktuelle panel.
Lås widgets: Fastlås panelet og widgets i deres nuværende position.
Tilføj afstandsstykke: Lader dig tilføje et afstandsstykke til at adskille to forskellige emner i panelet.
Tilføj widgets: Lader dig føje widgets til panelet.
Højde: Lader dig justere panelets højde.
Skærmkant: Lade dig trække panelet til enhver af de fire skærmkanter.
Pilene i hver side af panelet lige under ovenstående hovedindstillinger lader dig indstille panelets størrelse. Ved at trække i pilene kan du gøre panelet mindre eller større. Trækker du i de nedadpegende pile, så kan du flytte panelet.
Avanceret brug
(Endnu ikke skrevet)
Aktiviteter og Zooming User Interface (ZUI)
KDE's Plasma 4 har bragt mange nye funktioner til det moderne linux skrivebord, men mange folk udnytter kun en brøkdel af skrivebordets fulde potentiale. En af de nyttigste og mest uudnyttede funktioner er Plasmas aktiviteter. Den grundliggende ide er, at dit skrivebord er begrænset af, hvor mange widgets, der kan ligge på det. Brugere vil gerne kunne udnytte mange widgets men ønsker ikke et overfyldt skrivebord. Svaret på dette problem er aktiviteter; de lader dig specialisere hvert skrivebord til en opgave, som du vil løse. For at lave en ny aktivitet klikker du på værktøjskassen i øverste, højre hjørne og så på Zoom ud. Når skrivebordet er zoomet ud kan du klikke på Tilføj ny aktivitet under det lille skrivebord. Derved fremkommer et nyt skrivebord ved siden af. Klik nu Zoom ind under det nye skrivebord og tilføj de widgets du ønsker på det; det vil ikke påvirke de andre skriveborde.
Aktiviteter og virtuelle skriveborde
Virtuelle skriveborde, evnen til at have forskellige samlinger af vinduer på forskellige skriveborde, kan spille sammen med aktiviteter. Du kan have forskellige aktiviteter på hvert virtuelt skrivebord. I version 4.4 af Plasma-skrivebordet indstilles dette ved at åbne Systemindstillinger og navigere til Skrivebord > Flere skriveborde og aktivere Forskellig aktivitet for hvert skrivebord.
I version 4.3 af Plasma-skrivebordet indstiller du dette ved at zoome ud, vælge Indstil Plasma > Forskellige aktiviteter for hvert skrivebord og så zoome ind igen.
Eksempel på Brug af Aktiviteter
En bruger holder af web-tegneserier, så hun tilføjer sine yndlings-tegneserier til skrivebordet via comics-widget'et. Hun har nu en fuld skrivebords-aktivitet med tegneserier, så hun er glad; men nu skal hun arbejde, så hun laver en aktivitet med Mappevisnings-widget'er, som viser mapperne i hendes aktuelle projekt. Efter arbejde går hun hjem og arbejder på sit eget projekt, en romantisk fortælling. Hun har endnu en aktivitet med et billedramme-widget med et foto af sin 'signifikante anden' som inspiration og en Mappevisning af sit roman-projekt. Hvad hun end laver på sin computer, så har hun en aktivitet skræddersyet til sit arbejde.
Gå til denne blog for at få nogle tips om at bruge aktiviteter.
Tips og tricks
Panelet
Indstilling af opgavelinjen: Klik på panelets værktøjskasse (også kendt som cashewen) og højreklik derefter på panelet. Herfra får du adgang til dialogen Indstilling af Opgavelinjen. De følgende indstillinger er særligt nyttige:
- Gruppering og sortering: Du kan gruppere efter programnavn, manuelt eller slet ikke. (Du kan også vælge kun at gruppere, hvis opgavelinjen er fuld). Sortering er alfabetisk som standard, man kan også være efter skrivebord, manuelt eller usorteret.
- Vis kun opgaver fra det aktuelle skrivebord: En valgmulighed under Filtre.
- Hav mere end en række i opgavelinjen: Hvis du bruger mange applikationer ad gangen, så kan det være nyttigt at sætte Maks. rækker og vælge Gennemtving rækkeindstilling.
- Vis eller gem værktøjstips: En valgmulighed under Udseende i afsnittet Generelt.
Tweaking Plasma
- Se, hvordan du tilføjer et sidepanel med ur og nyheder
- Tilpas din Plasma ved at combinere flere Plasma-temaer
Yderligere information
Yderligere information
- Plasma FAQ'en
- Korte screencasts
- Ordforklaring
- Nogle af vores foretrukne plasmoider - hvorfor ikke tilføje dine egne?
- Her kan du se, hvordan du installerer flere Plasma-widgets
- Lær om den KRunners mange anvendelser
Back to the Introduction page |