Jump to content

Digikam/Omdøbning af billeder

From KDE Wiki Sandbox
This page is a translated version of the page Digikam/Renaming Photos and the translation is 100% complete.

Omdøbning af billeder med digiKam

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Scribbles and Snaps og gengives med Dmitri Popovs tilladelse.

Hvis du giver dine billeder meningsfulde navne, så bliver det betydeligt lettere at finde rundt i dem. Selvfølgelig er det ikke specielt praktisk at omdøbe hvert eneste billede ved håndkraft, især ikke da du kan tage snesevis eller endda hundreder af billeder om dagen. Det er her digiKam´s funktion Omdøb kan være nyttig. Du kan bruge den til at definere ret avancerede navngivningsregler og anvende dem på mange billeder på en gang.

Copyright Dmitri Popov


For at bringe værktøjet Omdøb i anvendelse skal du først vælge de billeder, som du vil omdøbe og så klikke på kanppen Omdøb i hovedværktøjslinjen (du kan også vælge menuen Billede -> Omdøb eller taste F2). Dialogen Omdøb giver dig en bred vifte af muligheder for omdøbning, hvilket lader dig definere komplekse omdøbningsregler. Måske har du lyst til at starte med en simpel regel, som omdøber fotos ved at bruge billedets informationer om dato og tid. For at gøre dette klikker du på knappen Dato og tid og vælger Billede fra dropned-feltet Kilde. Dette vil hente information om dato og tid fra fotoets metadata.

Herefter skal du specificere et format for dato og tid ved at vælge et passende element fra dropned-listen Format. Hvis ingen af de tilgængelige valgmuligheder passer dig, så vælg Custom, som lader dig konstruere formatstrengen manuelt. For eksempel producerer formatstrengen

yyyyMMdd-hhmmss

filnavne som

20100531-173501

og

20100701-110111

mens formatet

MMM-dd-yyyy-dddd

danner navne som

Maj-31-2010-Mandag

og

Juni-01-2010-Tirsdag

Det smarte er, at du med det samme kan resultatet af omdøbningsstrengen lige under feltet Format. For en fuld liste af formatteringsmuligheder bør du se den officielle dokumentation fra Qt.

Dialogen Omdøb giver dig et par nyttige muligheder ud over dato og tid. For eksempel lader knappen Kamera dig tilføje kameramodellen til filnavnet. Dette kan være nyttigt, hvis du bruger flere kameraer og ønsker hurtigt at identificere billeder taget med et bestemt kamera. Knappen Metadata giver dig adgang til EXIF og andre af fotoets metadata til brug i navngivningsregeler.

Copyright Dmitri Popov


Ved siden af feltet, hvor du angiver navngivningsreglen er der en knap, som lader dig specificere såkaldte modifikatorer eller handlinger, som bliver udført på filnavnet under omdøbningen. Ved brug af Skift versaltype kan du for eksempel ændre alle filnavne til store eller små bogstaver eller skrive alle navne med stort begyndelsesbogstav. Her er en hurtig oversigt over andre nyttige modifikatorer:

  • Trimmet - Fjerner overflødige mellemrum bl.a. i begyndelsen og slutningen.
  • Unik - Tilføjer en unikt talværdi til identiske filnavne.
  • Erstat - Udfører søg og erstat. Modifikatoren understøtter regulære udtryk.
  • Område - Lader dig angive dele af filnavne til navngivningsreglerne. For eksempel vil modifikatoren {5-} i reglen [file]{5-} fjerne de første fire tegn i filnavnet, sådan at IMAG0113.jpg, IMAG0351.jpg og IMAG0573.jpg omdøbes til 0113.jpg, 0351.jpg og 0573.jpg.

Selv om digiKam giver dig en hel række andre funktioner til at holde styr på dine fotos, så er det besværet værd at eksperimentere med værktøjet Omdøb. På den måde kan du hurtigt finde eller identificere bestemte billeder, selv når digiKam ikke kører.