Vejledning/MIDI på Linux

From KDE Wiki Sandbox
This page is a translated version of the page Tutorials/MIDI on Linux and the translation is 96% complete.
Siden er forældet
Denne side er forældet: Hjælp os med at opdatere dele som ikke længere er korrekte og tilføje manglende information
Information
MIDI is a set of technologies related to musical data description and transmission, but not a digital audio format. To use most MIDI software on Linux, like on any other operating system, a MIDI synthesizer is required.


En MIDI-synthesizer omformer MIDI-begivenheder til lyd. Synthesizeren kan være en ekstern enhed eller kan være integreret i et lydkort. Det kan også være en software-synthesizer, fx et program.

Der er MIDI-filer med filnavnsendelsen .MID, som indeholder musik i MIDI-dataformat. Det kan forstås ved en kulinarisk sammenligning. At lytte til musik på en cd svarer til at spise på en restaurant og mp3 svarer til fastfood. En MIDI-fil kan så sammenlignes med en opskrift: du skal have de rigtige ingredienser og bruge køkkenudstyr. I stedet for ovn, gryder og pander skal du bruge MIDI-synthesizere. Du vil måske ændre opskrift og ingredienser. Gør det bare! I KMid kan du åbne vinduet "kanaler" og udskifte klaveret med en guitar eller hvad du nu vil.

Eksterne MIDI-synthesizere

Der er musikinstrumenter, som kan forbindes med din computer eller med andre instrumenter igennem MIDI-kabler. Til det formål skal din computer have et MIDI-interface. Der findes lydkort med MIDI-interface og også USB-adaptere, som understøttes af ALSA med det tilsvarende kernemodul. Der er endda MIDI-instrumenter, som kan forbindes direkte til din computer via USB. Under alle omstændigheder bør du tjekke, om et bestemt MIDI-interface understøttes af ALSAALSA-projektets side

For at opsummere, så skal du bruge:

  • Et MIDI-interface
  • ALSA driver til MIDI-interfacet
  • MIDI-kabler

Hardware synthesizer-lydkort

Nogle lydkort, så som de der produceres af Creative Labs (SB AWE, Soundblaster Live! og Audigy) har en MIDI-synthesizer, som bruger lydsamples i bølgetabeller til at syntetisere lyde. Disse samples indlæses i lydkortet før man bruger MIDI-softwaren, helst ved systemopstart. Hvis du ejer et af disse kort:

  • Ud over ALSA skal du også installere pakken awesfx, som inkluderer lydsample-indlæseren, ALSA-scripter og udev-regler til at automatisk indlæsning ved systemopstart.
  • Installér SoundFont-filerne, som følger med kortet eller andre alternative SF2-filer i /usr/share/sounds/sf2.
  • Redigér konfigurationsfilen /etc/sysconfig/sound. Værdien af nøglen SOUNDFONT_FILES, skal være en eller flere SF2-filer, som skal være indlæst ved systemopstart. Filnavn og placering kan variere fra en distribution til en anden; instruktionerne her gælder for openSUSE.

SoundFont-filer kan også indlæses manuelt. Læs asfxloads manual for mere information.

Software-synthesizere

Den klassiske software-synthesizer til Linux er TiMidity++, med den seneste udgave er fra 2004. Den bruger lydsampler i formaterne GUS og SF2. Den kan også bruges uafhængigt som en afspiller, men hvis du vil bruge den sammen med andre programmer, som er kompatible med ALSA-sequenseren, så må du bruge tilvalget "-iA", for eksempel:

timidity -iA

En anden software-synthesizer med moderne og modulært design og aktiv vedligeholdelse er FluidSynth. Den bruger lydsamples i formatet SF2, og har en tilgængelig grafisk brugerflade kaldet QSynth. Du kan også køre den fra kommandolinjen, for eksempel:

fluidsynth -a alsa /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

eller

fluidsynth -a pulseaudio /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

Den grafiske konfiguration af QSynth er ganske enkel. Se det følgende eksempel screenshots.

SoundFont-filer

Disse filer repræsenterer fisken, kødet og grønsagerne i din MIDI-opskrift. Her er nogle anbefalinger.