Digikam/Renaming Photos/tr: Difference between revisions

From KDE Wiki Sandbox
(Created page with "Bu yazı aslen [http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2010/06/03/renaming-photos-with-digikam/ Scribbles and Snaps]'te çıkmış ve Dmitri Popov'un izni ile kullanılmıştır.")
No edit summary
 
(11 intermediate revisions by 3 users not shown)
Line 1: Line 1:
<languages />
<languages />
==digiKam ile Fotoğrafların Adını Değiştirmek==
==digiKam ile Fotoğrafları Yeniden İsimlendirmek==


Bu yazı aslen [http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2010/06/03/renaming-photos-with-digikam/ Scribbles and Snaps]'te çıkmış ve Dmitri Popov'un izni ile kullanılmıştır.
Bu yazı aslen [http://scribblesandsnaps.wordpress.com/2010/06/03/renaming-photos-with-digikam/ Scribbles and Snaps]'te çıkmış ve Dmitri Popov'un izni ile kullanılmıştır.


Giving your photos meaningful names makes it significantly easier to keep tabs on them. Of course, renaming each and every photo by hand is not particularly practical, especially if you take dozens or even hundreds of photos each day. This is when '''digiKam'''’s <menuchoice>Rename</menuchoice> feature can come in rather handy. You can use it to define rather advanced renaming rules and apply them to multiple photos in one fell swoop.
Fotoğraflarınıza uygun isimler vermeniz onları derli toplu tutmanızı kolaylaştıracaktır. Tabii ki tüm fotoğrafların adlarını elle değiştirmek özellikle de her gün onlarca, hatta yüzlerce fotoğraf çekiyorsanız hiç pratik değil. İşte bu noktada '''digiKam''''in <menuchoice>Yeniden İsimlendir...</menuchoice> özelliği kullanışlı oluyor. Bu aracı görece gelişmiş isimlendirme kuralları oluşturmak ve bunları bir çok fotoğrafa tek bir hareketle uygulamak için kullanabilirsiniz.


[[Image:Digikam_rename.png|thumb|300px|center]]
[[Image:Digikam_rename.png|thumb|300px|center|Telif Hakkı Dmitri Popov]]




To put the <menuchoice>Rename</menuchoice> tool to practical use, select the photos you want to rename and press the <menuchoice>Rename</menuchoice> button in the main toolbar (you can also choose <menuchoice>Image</menuchoice> -> <menuchoice>Rename</menuchoice> or press <keycap>F2</keycap>). The <menuchoice>Rename</menuchoice> dialog window offers a vast range of renaming options which allow you to create complex renaming rules. But you might want to start with a simple rule that renames photos using the date and time data. To do this, press the <menuchoice>Date & Time</menuchoice> button and select <menuchoice>Image</menuchoice> from the <menuchoice>Source</menuchoice> drop-down list. This will pull the date and time info from the photo’s metadata.
<menuchoice>Yeniden İsimlendir...</menuchoice> aracını kullanmak için ismini değiştirmek istediğiniz fotoğrafları seçin ve ana araç çubuğundaki <menuchoice>Yeniden İsimlendir...</menuchoice> düğmesine basın. (Benzer biçimde <menuchoice>Resim</menuchoice> -> <menuchoice>Yeniden İsimlendir...</menuchoice>'i seçebilir veya klavyedeki <keycap>F2</keycap> tuşuna basabilirsiniz.) <menuchoice>Yeniden İsimlendir...</menuchoice> penceresi karmaşık isimlendirme kuralları oluşturmanızı sağlayan geniş bir isimlendirme ayarı yelpazesi sunar. Fakat fotoğrafları tarih ve zaman verisine göre isimlendiren basit bir kuralla başlamak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için <menuchoice>Date & Time</menuchoice> (tarih ve zaman) düğmesine basın, <menuchoice>Source</menuchoice> (kaynak) olarak <menuchoice>Image</menuchoice>'ı (görüntü) seçin. Bu görüntü dosyasının meta verilerinden tarih ve zaman bilgisinin çekilmesini sağlayacaktır.


Next, you have to specify a date/time format by selecting the appropriate item from the <menuchoice>Format</menuchoice> drop-down list. If none of the available formatting options satisfy you, select the <menuchoice>Custom</menuchoice> item, which lets you construct the formatting string manually. For example, the {{Input|1=yyyyMMdd-hhmmss}}
Ardından <menuchoice>Format</menuchoice> (biçim) listesinden uygun bir öğe seçerek bir tarih/zaman biçimi belirlemelisiniz. Eğer var olan biçimlendirme seçeneklerinin hiç birinden memnun değilseniz biçimlendirmeyi manuel olarak oluşturmanıza izin veren <menuchoice>Custom</menuchoice> seçeneğini işaretleyin. Örneğin {{Input|1=yyyyMMdd-hhmmss}} şeklindeki bir biçimlendirme {{Output|1=20100531-173501}} ve {{Output|1=20100701-110111}} gibi dosya adları üretirken {{Input|1=MMM-dd-yyyy-dddd}} biçimlendirmesi {{Output|1=May-31-2010-Monday}} ve {{Output|1=June-01-2010-Tuesday}} gibi dosya adları üretir.  
formatting string produces file names like {{Output|1=20100531-173501}}
and {{Output|1=20100701-110111}}
while the {{Input|1=MMM-dd-yyyy-dddd}}
string generates names like {{Output|1=May-31-2010-Monday}}
and {{Output|1=June-01-2010-Tuesday}}
The clever part is that you can immediately see the result of the renaming string right below the <menuchoice>Format</menuchoice> field. For a full list of available formatting options, check the official Qt documentation.


Besides date and time, the <menuchoice>Rename</menuchoice> dialog window offers a few other useful options. The <menuchoice>Camera</menuchoice> button, for example, allows you to add the camera model to the file name. This can be useful if you are using several cameras and you want to quickly identify photos taken with a specific camera. The <menuchoice>Metadata</menuchoice> button gives you access to EXIF and other photo metadata you can use in renaming rules.
İşin can alıcı tarafı isimlendirme biçiminizin sonuçlarını <menuchoice>Format</menuchoice> alanın hemen altında derhal görebiliyor olmanız. Kullanılabilen tüm biçimlendirme seçenekleri için Qt belgelerini incelebilirsiniz.


[[Image:Digikam_metadata.png|thumb|300px|center]]
Tarih ve zaman seçeneğinin dışında <menuchoice>Yeniden İsimlendir...</menuchoice> penceresi kullanışlı birkaç seçenek daha sunar. Örneğin <menuchoice>Kamera</menuchoice> düğmesi kamera modelini dosya adına eklemenizi sağlar. Bu özellik eğer birkaç fotoğraf makinesi kullanıyorsanız ve belli bir makineyle çekilmiş fotoğrafları hemen ayırt etmek istiyorsanız kullanışlı olabilir. <menuchoice>Metadata</menuchoice> (meta veri) düğmesi isimlendirme kurallarında kullanabileceğiniz EXIF ve diğer meta verilere erişmenizi sağlar.


[[Image:Digikam_metadata.png|thumb|300px|center|Telif Hakkı Dmitri Popov]]


Next to the field where you enter the renaming rule, there is a button that lets you specify so-called modifiers or actions that will be applied to the file names during the renaming operation. For example, using the <menuchoice>Change Case</menuchoice> modifiers, you can convert all file names to lower or uppercase, or capitalize the first letter. Here is a quick overview of other useful modifiers:


*<menuchoice>Trimmed</menuchoice> – Removes leading, trailing, and extra spaces.
İsimlendirme kuralını girdiğiniz alanın yanında yeniden isimlendirme işlemi sırasında dosya adlarına uygulanacak "modifier" adı verilen eylemleri belirlemenizi sağlayan bir düğme bulunur. Örneğin <menuchoice>Change Case</menuchoice> (büyük/küçük harfe değiştirme) eylemlerini kullanarak tüm dosya adlarını büyük veya küçük harfe çevirebilir, ya da ilk harfin büyük harf olmasını sağlayabilirsiniz. Diğer kullanışlı eylemler kısaca şunlardır:
*<menuchoice>Unique</menuchoice> – Adds unique numerical values to identical file names.
*<menuchoice>Replace</menuchoice> – Performs search and replace. The modifier supports regular expressions.
*<menuchoice>Range</menuchoice> – Lets you specify a specific fragment of the file name for the renaming rule. For example, the ''{5-}'' modifier in the ''[file]{5-}'' rule removes the first four characters of the file name, so ''IMAG0113.jpg'', ''IMAG0351.jpg'', and ''IMAG0573.jpg'' are renamed to ''0113.jpg'', ''0351.jpg'', and ''0573.jpg''


While '''digiKam''' offers a wide range of other features that can help you to keep tabs on your photos, it’s worth experimenting with the <menuchoice>Rename</menuchoice> tool. This way, you can quickly locate or identify specific photos even when '''digiKam''' is not running.
*<menuchoice>Trimmed</menuchoice> – Baştaki, sondaki ve fazladan boşlukları siler.
*<menuchoice>Unique</menuchoice> – Aynı dosya isimlerine özel numaralar ekler.
*<menuchoice>Replace</menuchoice> –" Bul ve Değiştir" gibi çalışır. Bu eylem olağan ifadeleri destekler.
*<menuchoice>Range</menuchoice> – İsimlendirme kuralı için dosya adının belli bir parçasını belirlemenizi sağlar. Örneğin ''[file]{5-}'' kuralındaki "{-5}" eylemi dosya adındaki ilk dört harfi siler, böylece ''IMAG0113.jpg'', ''IMAG0351.jpg'', ve ''IMAG0573.jpg'' dosyaları ''0113.jpg'', ''0351.jpg'', ve ''0573.jpg'' olarak isimlendirilir.
 
'''digiKam''' fotoğraflarınızı derli toplu tutmak için başka araçlar sunsa da <menuchoice>Yeniden isimlendir...</menuchoice>'i denemeye değiyor. Bu araç sayesinde '''digiKam'''' açık değilken belli fotoğrafları bulmayı kolaylaştırabilirsiniz.


[[Category:Grafik/tr]]
[[Category:Grafik/tr]]
[[Category:Fotoğrafçılık/tr]]
[[Category:Fotoğrafçılık/tr]]
[[Category:Rehberler/tr]]
[[Category:Rehberler/tr]]

Latest revision as of 18:36, 20 February 2013

digiKam ile Fotoğrafları Yeniden İsimlendirmek

Bu yazı aslen Scribbles and Snaps'te çıkmış ve Dmitri Popov'un izni ile kullanılmıştır.

Fotoğraflarınıza uygun isimler vermeniz onları derli toplu tutmanızı kolaylaştıracaktır. Tabii ki tüm fotoğrafların adlarını elle değiştirmek özellikle de her gün onlarca, hatta yüzlerce fotoğraf çekiyorsanız hiç pratik değil. İşte bu noktada digiKam'in Yeniden İsimlendir... özelliği kullanışlı oluyor. Bu aracı görece gelişmiş isimlendirme kuralları oluşturmak ve bunları bir çok fotoğrafa tek bir hareketle uygulamak için kullanabilirsiniz.

Telif Hakkı Dmitri Popov


Yeniden İsimlendir... aracını kullanmak için ismini değiştirmek istediğiniz fotoğrafları seçin ve ana araç çubuğundaki Yeniden İsimlendir... düğmesine basın. (Benzer biçimde Resim -> Yeniden İsimlendir...'i seçebilir veya klavyedeki F2 tuşuna basabilirsiniz.) Yeniden İsimlendir... penceresi karmaşık isimlendirme kuralları oluşturmanızı sağlayan geniş bir isimlendirme ayarı yelpazesi sunar. Fakat fotoğrafları tarih ve zaman verisine göre isimlendiren basit bir kuralla başlamak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için Date & Time (tarih ve zaman) düğmesine basın, Source (kaynak) olarak Image'ı (görüntü) seçin. Bu görüntü dosyasının meta verilerinden tarih ve zaman bilgisinin çekilmesini sağlayacaktır.

Ardından Format (biçim) listesinden uygun bir öğe seçerek bir tarih/zaman biçimi belirlemelisiniz. Eğer var olan biçimlendirme seçeneklerinin hiç birinden memnun değilseniz biçimlendirmeyi manuel olarak oluşturmanıza izin veren Custom seçeneğini işaretleyin. Örneğin

yyyyMMdd-hhmmss

şeklindeki bir biçimlendirme

20100531-173501

ve

20100701-110111

gibi dosya adları üretirken

MMM-dd-yyyy-dddd

biçimlendirmesi

May-31-2010-Monday

ve

June-01-2010-Tuesday

gibi dosya adları üretir.

İşin can alıcı tarafı isimlendirme biçiminizin sonuçlarını Format alanın hemen altında derhal görebiliyor olmanız. Kullanılabilen tüm biçimlendirme seçenekleri için Qt belgelerini incelebilirsiniz.

Tarih ve zaman seçeneğinin dışında Yeniden İsimlendir... penceresi kullanışlı birkaç seçenek daha sunar. Örneğin Kamera düğmesi kamera modelini dosya adına eklemenizi sağlar. Bu özellik eğer birkaç fotoğraf makinesi kullanıyorsanız ve belli bir makineyle çekilmiş fotoğrafları hemen ayırt etmek istiyorsanız kullanışlı olabilir. Metadata (meta veri) düğmesi isimlendirme kurallarında kullanabileceğiniz EXIF ve diğer meta verilere erişmenizi sağlar.

Telif Hakkı Dmitri Popov


İsimlendirme kuralını girdiğiniz alanın yanında yeniden isimlendirme işlemi sırasında dosya adlarına uygulanacak "modifier" adı verilen eylemleri belirlemenizi sağlayan bir düğme bulunur. Örneğin Change Case (büyük/küçük harfe değiştirme) eylemlerini kullanarak tüm dosya adlarını büyük veya küçük harfe çevirebilir, ya da ilk harfin büyük harf olmasını sağlayabilirsiniz. Diğer kullanışlı eylemler kısaca şunlardır:

  • Trimmed – Baştaki, sondaki ve fazladan boşlukları siler.
  • Unique – Aynı dosya isimlerine özel numaralar ekler.
  • Replace –" Bul ve Değiştir" gibi çalışır. Bu eylem olağan ifadeleri destekler.
  • Range – İsimlendirme kuralı için dosya adının belli bir parçasını belirlemenizi sağlar. Örneğin [file]{5-} kuralındaki "{-5}" eylemi dosya adındaki ilk dört harfi siler, böylece IMAG0113.jpg, IMAG0351.jpg, ve IMAG0573.jpg dosyaları 0113.jpg, 0351.jpg, ve 0573.jpg olarak isimlendirilir.

digiKam fotoğraflarınızı derli toplu tutmak için başka araçlar sunsa da Yeniden isimlendir...'i denemeye değiyor. Bu araç sayesinde digiKam' açık değilken belli fotoğrafları bulmayı kolaylaştırabilirsiniz.