At stille spørgsmål

From KDE Wiki Sandbox
Revision as of 09:40, 28 November 2010 by Claus chr (talk | contribs) (Importing a new version from external source)

Brug IRC for at få hjælp

Her er nogle tips om at stille spørgsmål - særligt i #kde på Freenode - på en sådan måde at du har den bedste chance for at få svar:

  • Bed ikke om lov til at spørge, bare spørg: Kanalen #kde på irc.freenode er en kanal til brugersupport, så vi forventer at blive spurgt - gå blot i gang .
  • Vær klar med de relevante detaljer om dit system: Hvilken distribution (hvilken version?), hvilken udgave af KDE du kører, hvordan du installerede den og så videre. Du behøver sikkert ikke at angive alle de oplysninger lige med det samme, men du bør have dem klar i tilfælde af, at nogen spørger.
  • Prøv at indkredse problemet selv før du spørger: Google er din ven (at google en fejlmeddelelse giver ofte noget brugbart). Kig også på Fejlretning - de råd, som du får der er sikkert, hvad du vil blive rådet til i #kde, så prøv det først .
  • Prøv at overbevise dig om, at dine problemer faktisk skyldes KDE og ikke en anden konponent i dit system (for eksempel problemer med X eller med alsa). Prøv om muligt en alternativ applikation, som ikke bruger KDE for at se, om problemet også optræder med den. Hvis du er usikker, så skal du selvfølgelig bare spørge.
  • Husk at læse den fine håndbog og siden Fejlfinding. Selvom du ikke kan finde svar på alle spørgsmål der, så kan du finde mange svar. Hvis det ikke giver et svar, så prøv at spørge på forumet. Hvis diskussionen frembringer interessant information, så kan du også tilføje den til UserBase, sådan at det kan hjælpe andre.
  • Forbered dig på ventetid! På IRC vil dit spørgsmål ofte først blive bemærket efter nogen tid, så bliv på kanalen. Det er så ærgerligt at skrive et langt svar til nogen, blot for at opdage at vedkommende forsvandt 3 minutter efter at have stillet spørgsmålet!
  • Hvis du ikke får et svar på #kde, så kan du også prøve din distributions kanal (fx #suse, #kde-freebsd, etc), en passende postliste (se lists.kde.org) eller et forum.
  • Vær først og fremmest tålmodig og venlig. Husk, at de mennesker, som hjælper dig alle er frivillige som kunne bruge deres tid på endet end at hjælpe dig.

Har du problemer med lyden i KDE, så prøv først at læse Lydproblemer.

Hvis dit spørgsmål vedrører udvikling, så se venligst denne side.

Spørgsmål, som vedrører enkelte operativsystemer

Hvis dit spørgsmål vedrører brug af KDE-skrivebordet på et bestemt OS, så kan du godt prøve ovenstående metoder, men medmindre spørgsmålet direkte involverer KDE eller KDE/GNU/Linux, så har du ikke store chancer for at få et svar. Vær venlig ikke at sende dit spørgsmål til de "normale" KDE-postlister, medmindre det direkte involverer KDE. Et eksempel på et spørgsmål, som ikke direkte involverer KDE er: mit lydkort virker ikke. I sådanne tilfælde bør du sende dit spørgsmål til et sted, som er beregnet til at hjælpe brugere af det system. Har du for eksempel spørgsmål til GNU/Linux, så prøv at se på www.linuxnewbie.org eller www.linuxnewbie.com, eller du kan prøve postlisten kde-linux, som blev nævnt ovenfor.

Hvis du ikke bruger GNU/Linux, så kan du prøve postlisten kde-nonlinux (subscribe). Du kan også få god hjælp ved at bruge din foretrukne søgemaskine som for eksempel Google og ved at søge i Usenet-arkiverne.

Ud over dette har mange OS-distributører deres egne postlister, som kan behandle problemer specifikke til deres distribution. Du kan få mere at vide om disse postlister på din distributions websted.

Hvis du leder efter pakker, så check din distributions ftp-servere, herunder sektionen "contrib", samt indekserings-servere som rpmfind.net.

Indberetning af fejl i KDE

At rapportere en fejl er et lille men værdifuldt bidrag til KDE, og der er et websted, hvor du kan indrapportere enhver fejl eller anmodning om nye funktioner i KDE: bugs.kde.org. Det eneste det kræver af dig er grundlæggende kendskab til engelsk. Har du det og følger du nogle yderligere retningslinjer, så vil du være i stand til at indgive hjælpsomme fejlrapporter og således hjælpe hele KDE-fællesskabet og dermed også dig selv.

Først skal du oprette en konto på webstedet. Du kan starte her. Når din konto er blevet valideret, så kan du indrapportere.

Der er sædvanligvis to forskellige situationer, hvor man rapporterer en fejl:

  • Du har bemærket noget, som ikke virker som det skal eller som slet ikke virker, et dårligt design, en manglende funktionalitet... I det tilfælde vælger du Hjælp -> Rapportér programfejl... i programments menuer. Du vil så blive ledt til bugs.kde.org. Nogle informationer, som programmets versionsnummer vil automatisk blive videregivet.
  • Dit program forsvinder og et andet vindue ved navn "The KDE crash Handler". Bliv ikke forskrækket! Du vil blive guidet igennem en effektiv rapportering af nedbruddet. Linket "Learn more about bug reporting" i dialogen vil forklare processen. Hvis du vælger at rapportere problemet, så klik på Report Bug; så vil en assistent guide dig igennem processen. Forudsætningen for at kunne rapportere et nedbrud er, at du har din distributions debug-pakker installeret for at kunne danne et brugbart backtrace.

Hvordan man åbner en konsol

Nå du bedre om hjælp med et problem igennem IRC eller en postliste, så vil dine hjælpere typisk bede dig om at åbne en konsol. En konsol er et tekstbaseret vindue, som du kan bruge til at give kommandoer til din computer. Du kan åbne en konsol ved at taste Alt+F2 og skrive følgende for at åbne en konsol:

konsole

Hvis det ikke virker, så er den måske ikke installeret. Tast i så fald Alt+F2 og skriv:

xterm


Tilbage til At stille spørgsmål